Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ο σκοτεινός ρόλος του Γκλεν Κιμ και η μυστηριώδης σιωπή της κυβέρνησης

Εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt για την παρουσία του κορεάτη Γκλεν Κιμ και τον ρόλο που διαδραμάτισε στις διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο και η σιωπή της κυβέρνηση για τη σχέση της με τον πολυδιαφημισμένο σύμβουλο...

Ο σκοτεινός ρόλος του Γκλεν Κιμ και η μυστηριώδης σιωπή της κυβέρνησης

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Η εφημερίδα αποκαλύπει νέα στοιχεία για τον ρόλο του κορεάτη στην ολονύχτια συνεδρίαση για την ελληνική κρίση στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Πρώτον, ο Κιμ δεν ήταν μόνος του, αλλά συνοδευόταν και από...
δεύτερο, επίσης Κορεάτη, σύμβουλο και δεύτερον όλες οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες κορυφής αιφνιδιάστηκαν, όταν είδαν τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Κιμ για το πακέτο των 50 δισ. ευρώ με Ανγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τούσκ.

Η αποκάλυψη ότι ο κορεάτης σύμβουλος πήρε ενεργά μέρος στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έγινε χθες.

Μιλώντας στο Mega, ο γερμανός  δημοσιογράφος της Die Welt  Όλαφ Γκέρσεμαν ανέφερε ότι «δύο τινά είναι ασυνήθιστα. Το πρώτο να συμμετέχει ένας ξένος στην επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία. Το δεύτερο, ότι εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα. Το να παίρνεις συμβουλές απ' τον ιδιωτικό τομέα, από τραπεζίτες και οικονομολόγους, δεν είναι κακό, αλλά το να συμμετέχουν σε μία κυβερνητική αντιπροσωπεία είναι ασυνήθιστο. Είναι πολύ παράξενο να συμμετέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένας ξένος σύμβουλος απ' τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε.

Και όταν ρωτήθηκε για το ποια ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ότι «το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε καν, ούτε το υπουργείο Οικονομικών. Όταν τηλεφωνήσαμε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών είπαν ότι έχουν να ασχοληθούν με πιο σημαντικά πράγματα».

Η παρουσία του κορεάτη προκαλεί ερωτηματικά όσον αφορά την ιδιότητα με την οποία συμμετείχε στην ελληνική αποστολή και ανέλαβε ρόλο στις κρίσιμες για τη χώρα διαπραγματεύσεις.

Και τούτο διότι ο κ. Κιμ δεν είχε προσληφθεί ή είχε σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή άλλη μορφή συνεργασίας με το ελληνικό κράτος.

Πάντως, οι συμβουλές και οι υπηρεσίες φαίνεται ότι κοστίζουν πολύ ακριβά, καθώς ο κ. Κιμ μετά την αποχώρηση του Γιάννη Βαρουφάκη από τη διαπραγματευτική ομάδα, ενημέρωσε τους νέους συνεργάτες του στην ελληνική κυβέρνηση ότι είχε συμφωνήσει προφορικά με τον τέως υπουργό να αμείβεται με 125.000 ευρώ το μήνα!

Τα μοναδικά χρήματα που έχει πάρει έως τώρα, όμως, αφορούν σε ημερήσιες αποζημιώσεις και έξοδα ταξιδιού και διαμονής στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα οποία από το υπουργείο λένε ότι από τη στιγμή που δεν έχει συμβατική σχέση, έστω και άμισθη, με το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα «οφείλουν να επιστραφούν εντόκως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου