Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Αντιμετώπιση του ισλαμικού ριζοσπαστισμού στη Βουλγαρία

Η ακραία φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός που χαρακτηρίζει ορισμένες κοινότητες της Βουλγαρίας, αυξάνουν την ευπάθεια τους σε ριζοσπαστικές θρησκευτικές ή άλλες ιδεολογίες...

Η διαπίστωση αυτή είναι στο σχέδιο στρατηγικής για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας με ορίζοντα το 2025, που μπορεί κανείς να διαβάσει στα... έγγραφα των δημόσιων ακροάσεων του υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

«Υπάρχουν διαφορετικές ενδείξεις της πόλωσης και της αντιπαράθεσης μεταξύ των εθνο-θρησκευτικών γραμμών. Οι οικονομικά μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες δημιουργούν ένα περιβάλλον για την εξάπλωση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας», σημειώνει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το ίδιο υπάρχει και ο κίνδυνος να προκληθούν και να εκδηλωθούν αντι-ισλαμικά και ξενοφοβικά αισθήματα.

Σημειώνεται, ακόμη, πως είναι γεγονός,  ότι με τη βοήθεια του Διαδικτύου, οι πολίτες έχουν πρόσβαση στη ριζοσπαστική προπαγάνδα.

Κίνδυνο για τη βουλγαρική κοινωνία αποτελούν αυτοί ( οι μουσουλμάνοι) οι οποίοι  έχουν εκπαιδευθεί σε ξένα θρησκευτικά κέντρα, όπου κηρύσσεται η εξτρεμιστική ιδεολογία.

Είναι κατανοητό, σύμφωνα με το προσχέδιο στρατηγικής αντιμετώπισης του ισλαμικού ριζοσπαστισμού, ότι  οι Βούλγαροι πολίτες (μουσουλμάνοι) που επιστρέφουν στη Βουλγαρία είναι εύκολο να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες προπαγάνδας ή προσπάθειας για την υλοποίηση των ριζοσπαστικών ιδεών στην επικράτεια της Βουλγαρίας.

Οι τζιχαντιστές που επιστρέφουν  στη χώρα, ενδέχεται να συγχωνευθούν με τη μεγάλη ροή των προσφύγων που εισέρχεται στη Βουλγαρία και ο κίνδυνος αυξάνει για κοινές δραστηριότητες εγκληματικές και τρομοκρατικές, ενώ συγχρόνως ο κρατικός μηχανισμός αντίδρασης έχει παραδοσιακά δυσκολίες.

Η στρατηγική της αντιμετώπισης και της πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων είναι η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας μέτρων από τις Αρχές. Στις εξτρεμιστικές αυτές δράσεις και ιδέες αναφέρονται επίσης ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και τα εγκλήματα εθνικού μίσους.

Το έγγραφο καλεί για ενεργό συνεργασία την EuropolEurojust, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ιντερπόλ και άλλους οργανισμούς.

Βασικό στοιχείο, γράφει εν κατακλείδι το βουλγαρικό κείμενο είναι ότι η εξτρεμιστική προπαγάνδα (προς τους Βουλγάρους μουσουλμάνους) πρέπει να απαντηθεί με «γνώση και θετικά μηνύματα» για την αντιμετώπιση κυρίως των περιεχομένων των εξτρεμιστικών κειμένων στα κοινωνικά δίκτυα. Πρέπει, επίσης, να προωθηθεί η ιδέα  του σεβασμού της διαφορετικότητας τόσο της εθνικής όσο και της θρησκευτικής, για την αποφυγή  ακραίου φανατισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου