Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Το θέατρο των "εμπλοκών" συνεχίζεται - Θα σου πηδήξουν το μυαλό για να καταπιείς αμάσητα τα πάντα

Ξαφνική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις! Οι δανειστές ζητούν 2% πρωτογενές πλεόνασμα - Αρχές Ιουνίου τοποθετούν τη συμφωνία...

Τινάζει στον “αέρα” τη συμφωνία ο Βαρουφάκης; - Η 36σελιδη έκθεση που μπερδεύει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους - “Δεν ακολουθεί τη γραμμή Τσίπρα`


Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να χαιρετίσουν τη Δευτέρα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών. 

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση παρά την αισιοδοξία του Μαξίμου δείχνει να έχει...
ακόμα πολλά αγκάθια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πλέον αξιώνουν διαφορετικά πράγματα σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, ενώ η διαπραγμάτευση έδειχνε να έχει σχεδόν κλείσει, τώρα οι δανειστές ζητούν στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει στο 2% με την ελληνική πλευρά να ζητά να φτάσει από το 1,2% έως το 1,5%.

Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και στα θέματα των εργασιακών και το ασφαλιστικό, ενώ το απόγευμα όλα αυτά θα τεθούν και στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον κ. Τσακαλώτο. 



Από την άλλη μεριά, σύγχυση έχει προκαλέσει στους αξιωματούχους που μετέχουν στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, η έκθεση 36 σελίδων που μοίρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ορισμένους εταίρους στην Ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η έκθεση με τίτλο “Greece’s recovery: A blueprint” (H ανάκαμψη της Ελλάδας: ένα προσχέδιο) παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ανέφεραν στην αμερικάνικη εφημερίδα τέσσερις Ευρωπαίοι παράγοντες.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι φάκελοι έχουν σημαντικές διαφορές από ό,τι έχει συζητηθεί στα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες και αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια οριστική συμφωνία.

Η WSJ δεν κατάφερε να βρει τον εκπρόσωπο του κ. Βαρουφάκη και της ελληνικής κυβέρνησης για κάποιο σχόλιο.
Το περιεχόμενο της 36σέλιδης έκθεσης εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο πώς μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. "Ίσως είναι ώρα να οραματιστούμε μια ελληνική ανάκαμψη προτού βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο", σημειώνεται στο έγγραφο, πριν ξεκινήσει η ανάλυση των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου