Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΒΡΑΔΥΚΑΥΣΤΟ ΦΥΤΙΛΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ¨με έκπληξη αντιμετώπισε¨ την δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος αναφερόμενος σε ισχυρισμούς του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εφαρμογή της συνθήκης του Μοντρέ, είπε πως υπό κανένα τρόπο δεν αντανακλούν την αλήθεια...

13762735623_95fff2e28d_b(1)

Το USS Donald Cook (DDG-75) περνάει τα Στενά

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή του ανακοίνωση είχε αναφέρει πως η συνθήκη του Μοντρέ έχει επιφέρει...
περιορισμούς σχετικά με την παρουσία των πολεμικών πλοίων χωρών που δεν έχουν ακτές στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς αυτού του είδους τα πλοία δεν μπορούν να μείνουν πάνω από 21 μέρες, ανεξαρτήτως του σκοπού για τον οποίο εισήλθαν.

Στην ανακοίνωση καταγράφονται τα εξής : ¨Τα στοιχεία δείχνουν πως το πλοίο ‘USS Taylor’ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εισήλθε στην Μαύρη Θάλασσα στις 5 Φεβρουαρίου και εξήλθε στις 9 Μαρτίου. Δηλαδή παραβίασε κατά 11 μέρες το διάστημα που ορίζει συνθήκη του Μοντρέ. Η τουρκική πλευρά δεν μας ενημέρωσε σχετικά με αυτή την καθυστέρηση.
Η ανακοίνωση εμπεριέχει την φράση ¨Ελπίζουμε πως η Τουρκία και οι άλλες χώρες που δεν έχουν ακτές στην Μαύρη Θάλασσα να εφαρμόσουν στο μέλλον τις υποχρεώσεις τους¨.

Σε δήλωση που έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  «Το τελευταίο διάστημα δύο φορές αμερικανικά πλοία παρέτειναν το καθορισμένο διάστημα επεκτείνοντας τα καθήκοντα τους.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανσού Μπιλγκίτς δήλωσε πως οι σχετικοί με την συνθήκη του Μοντρέ ισχυρισμοί του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, Η Τουρκία 78 χρόνια τώρα εφαρμόζει αυστηρά την συνθήκη του Μοντρέ.

Σχόλιο : Πάντως τo Αμερικάνικο πλοίο που διασχίζει τα Στενά δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να έχει καλυμένα τα όπλα …Οι Τούρκοι δεν κάνουν καμιά αναφορά για αυτό (αν και η ανακοίνωση του Τούρκου εκπροσώπου του ΥΠΕΞ κανει λόγο για αυστηρή τήρηση της συνθήκης ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου