Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΒΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι εφοπλιστές είναι πιο ίσοι - Ενώ συνεχίζεται ο εμπαιγμός με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το οποίο αποκλείονται μακροχρόνια άνεργοι επειδή φιλοξενούνται, αποκαλύπτεται ότι οι εφοπλιστές εξαιρούνται από τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του κράτους...


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Eφημερίδας των Συντακτών δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ ως έκτακτη εισφορά.  Η πρόβλεψη για είσπραξη 100 εκατ. ευρώ δεν...
υλοποιείται καθώς εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση καθυστερεί να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις.

Το υπουργείο οικονομικών από τη πλευρά του απαντάει ότι: «Θα ήταν παράλογο να μην θελήσει η κυβέρνηση να εισπράξει την οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι εφοπλιστές αποφάσισαν οικειοθελώς να συμβάλουν στην ενίσχυση της πολιτείας στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της πατρίδας μας. Ο λόγος για τον οποίο οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην ολότητά τους, είναι ότι προσέκρουσαν σε τεχνικές δυσκολίες, ιδίως σε θέματα ολοκλήρωσης των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι οποίες αντιμετωπίζονται ταχύτατα.

Εν πάση περιπτώσει, η οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας θα εισπραχθεί το ταχύτερο δυνατό και αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των παραπάνω τεχνικών δυσκολιών».
Σημειώνεται ότι εφοπλιστές χρωστούν 101 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως προκύπτει από έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, η συνολική οφειλή προς το ΝΑΤ, το ΚΕΑΝ και τα ταμεία Πρόνοιας των ναυτεργατών ανέρχονται στο ποσό των 101.065.652,15 ευρώ, ποσό το οποίο έχει αποσταλεί προς βεβαίωση στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Από το έγγραφο του κ. Βρούτση προκύπτει ότι έχουν αποσταλεί στις ΔΥΟ έναντι οφειλών προς τα συγκεκριμένα Ταμεία:
  • Από οφειλές πλοίων εσωτερικού: 35.022.675,39 ευρώ
  • Από οφειλές ποντοπόρων πλοίων: 17.891.324,98 ευρώ
  • Από οφειλές έναντι Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων: 48.151.651,78 ευρώ
Ο υπουργός Εργασίας, στην απάντησή του, επισημαίνει για τα ανωτέρω ποσά ότι πρόκειται για τα αρχικώς βεβαιωθέντα, καθόσον βρίσκονται σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών προς το Ταμείο και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις ΔΟΥ (είτε εφάπαξ-είτε με ρύθμιση), για τις οποίες ενημερώνεται σταδιακά η αρμόδια υπηρεσία του ΝΑΤ.

Ο κ. Βρούτσης υποστηρίζει επίσης ότι η υπηρεσία του ΝΑΤ έχει προβεί σε όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως απαγόρευση απόπλου του πλοίου, αναγκαστική κατάσχεση μέσω αρμόδιας ΔΟΥ, υποβολή μήνυσης και αναγγελία στους διενεργηθέντες πλειστηριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου