Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΑΙ Ο ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗ - ΑΙΣΧΟΣ

Πρόκληση Ερντογάν! Προσευχή με ισλαμιστές στις 29 Μαίου στην Αγια Σοφιά - Να μετατρέψει σε Τζαμί την Αγιά Σοφιά για να προσευχηθεί ο ίδιος και μερικοί επίσημοι προσκεκλημένοι του κατά την  επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως στις 29 Μαΐου, επιθυμεί και σχεδιάζει ο Τούρκος  Πρωθυπουργός κ Τ. Ερντογάν...


http://www.onalert.gr/image/?w=630&src=/files/Image/ONALERTPHOTOS/ELLINOTOYRKIKA/AGIA_SOFIA.jpg

του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Την αποκάλυψη των σχεδίων Ερντογάν, που ίσως θα ''γαρνίρει'' με υποσχέσεις για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Της Χάλκης, κάνει ο...
συνεργάτης της εφημερίδας Radikal κ. Ομέρ Σαχίν, σε άρθρο του που αφορούν τις κινήσεις Ερντογάν  στο δρόμο προς την εκλογή του για Πρόεδρος της Τουρκίας το καλοκαίρι.

Σε επτά κινήσεις - βήματα του Ερντογάν αναφέρεται ο αρθρογράφος που μάλιστα τα ονομάζει ''ανοίγματα'' και τα εντάσσει σε μια προσπάθεια ''ομαλοποίησης'' του πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας για δικούς του εκλογικούς σκοπούς!.

Αναμένει διεθνείς αντιδράσεις
Ενα από αυτά  που εξετάζει - για να κατευνάσει, προφανώς,τους σκληρούς  ισλαμιστές προφανώς - είναι  το να κάνει <<ναμάζι>> (προσευχή)  στην Αγία Σοφία!
Όπως γράφει η εφημερίδα , το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στην προσευχή  ( σ.σ. δηλαδή μετατροπή σε τζαμί),ήταν ένα όραμα των συντηρητικών ηγετών. Είναι γνωστό ότι και το κυβερνών κόμμα, ΑΚΡ, αυτό το θέλει. Είναι διαδεδομένη, αναφέρει,  μία προσδοκία για κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό, πριν από τις Προεδρικές Εκλογές. Γίνονται σκέψεις - αναφέρει η εφημερίδα- για τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας (σ.σ. που θα είναι,βεβαίως ισχυρότατες) . Και στην περίπτωση ακόμα που δε γίνει το άνοιγμα στο προσκύνημα ( σ.σ. μετατροπή σε τζαμί), τουλάχιστον λέγεται ότι κατά την εβδομάδα (της επετείου) της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης , ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν, με ορισμένους αρχηγούς κρατών ισλαμικών χωρών, θα κάνει ναμάζι (προσευχή) στην Αγία Σοφία!

Ο σχεδιασμός του Ερντογάν , όπως παρουσιάζεται από την Ραντικάλ, είναι πολύπλευρος και αφορά όλα τα καυτά θέματα του εσωτερικού της Τουρκίας- πλην αυτό των σχέσεων με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φ.Γκιουλέν, που ο Ερντογάν θέλει είτε να τον εκδώσει η Ουάσιγκτον στην Τουρκία είτε να τον απελάσει.Εικάζεται από τον αρθρογράφο πως τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2015, οι σχέσεις με τον Γκιουλέν θα συνεχιστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

''Άνοιγμα'' της Θεολογικής Σχολής για ''χρύσωμα'' χαπιού
Τα Στο πλαίσιο αυτό και καθώς θέλει να εμφανιστεί με θετικό πρόσωπο στο εσωτερικό η κυβέρνηση του ΑΚΡ σχεδιάζει, πέραν της Αγίας Σοφίας τα εξής - όπως τα χαρακτηρίζει - ''ανοίγματα'' που έχουν άμεση σχέση  με την ''κοινωνική ειρήνη'' της Τουρκίας, ενώ ένα μέρος είναι θέματα προτεραιότητας στην εξωτερική πολιτική :


• Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η κυβέρνηση του κόμματος ΑΚΡ, εδώ και αρκετό χρόνο, έδινε μηνύματα πως μπορεί να ανοίξει η Θεολογική Σχολή. Ως προσδοκία, είχε ανακοινωθεί το να παραιτηθεί η Ελλάδα από το διορισμό μουφτήδων  και να κατασκευαστεί στην Αθήνα τέμενος. Δηλαδή, η υλοποίηση της αρχής της αμοιβαιότητας. Η Τουρκία,κατά την εφημερίδα,  χωρίς να περιμένει αντίκρισμα, πλησίασε, κατά ένα βήμα ακόμα,  στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής. Ολοκληρώθηκαν οι ετοιμασίες της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα. Οι φόρμουλες είναι έτοιμες, αναφέρει η εφημερίδα και  αναμένεται η οδηγία του κ. Ερντογάν.(Σ.σ. βεβαίως η εφημερίδα δεν αναφέρει ότι για την διευθέτηση του θέματος δεν ''έκανε βήμα'' η Τουρκία οικειοθελώς , αλλά πιέστηκε πολύ για αυτό από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και φορείς υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

• Τα Τζέμεβι (χώροι προσευχής Αλεβιτών): Το άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ προς τους Αλεβίτες, είχε φθάσει μέχρι ενός σημείου και μετά σταμάτησε. Το κομβικό σημείο των προβλημάτων είναι το καθεστώς των Τζέμεβι. Το κόμμα του Ερντογάν  βλέπει πλέον θετικά το να δοθεί νομικό καθεστώς στα Τζέμεβι και, όπως αναφέρει η Ραντικάλ,  μπορεί για το θέμα αυτό να υπάρξει νομική ρύθμιση. Το κυβερνών κόμμα πιστεύει ότι η εκπλήρωση του αιτήματος αυτού των Αλεβιτών θα μειώσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, που έχουν απήχηση στην κοινωνία. Πριν την επέτειο των γεγονότων της Πλατείας Γκεζί, θα έρθει στην ημερήσια διάταξη το κεφάλαιο σχετικά με τους χώρους προσευχής των Αλεβιτών.

• Ομαλοποίηση στις σχέσεις με το Ισραήλ. Πρώτο μεταξύ των προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι οι σχέσεις με το Ισραήλ. ΟΙ σχέσεις, οι οποίες είχαν ενταθεί μετά την περίπτωση του πλοίου Μαβί Μαρμαρά όπου οι Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν 9 Τουρκους ακτιβιστές, προχωρούν στο δρόμο για την ομαλοποίηση, λέει η εφημερίδα. Η Τουρκία είχε διαβιβάσει στο Ισραήλ τρία άρθρα, ως προκαταρκτικό όρο. Είναι γνωστό ότι μετά τον όρο για τη συγνώμη, οι δύο χώρες έχουν φθάσει σε σημείο συμφωνίας και στις αποζημιώσεις. Λέγεται ότι εντός του Μαΐου, μαζί με τις αποζημιώσεις, ενδέχεται να γίνουν συγκεκριμένες εξελίξεις και στο θέμα της βοήθειας προς τη Γάζα. Πηγές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, περιμένουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν αμοιβαία τα καθήκοντά τους οι Πρέσβεις στις δύο χώρες.(Σ.σ. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες πτυχές, όπως η συμφιλίωση των Παλαιστινιακών οργανώσεων που ενόχλησε το Ισραήλ με επιπτώσεις στις τουρκοισραηλινές σχέσεις).

• Διάλογος με αυτούς που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις Γκεζί. Η κυβέρνηση, μετά το 2011, είχε ανατινάξει τις γέφυρες με τις «φιλελεύθερες» πένες, με τις οποίες είχε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ 2003-2009. Τώρα εκείνο που επιδιώκει να πετυχει είναι η επανόρθωση των σχέσεων αυτών. Τα στελέχη του ΑΚΡ, εκτός ορισμένων, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «ορκισμένα», σκέφτονται να προβούν σε ανταλλαγή απόψεων με άλλα, τα οποία δεν κάνουν πίσω από τη δημοκρατική στάση τους και επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση. Σχεδιάζεται, τα στελέχη αυτά να συναντηθούν σε ένα πρόγευμα με τον κ κινήματος  Ερντογάν. Εκτός αυτού, στο πλαίσιο των πιθανοτήτων είναι και μία συνάντηση με υποστηρικτές του κινήματος του Γκεζί, οι οποίοι είχαν αντιδράσει στον «βανδαλισμό», αλλά είχαν θυμώσει και με την κυβέρνηση στο πλαίσιο του πνεύματος της ευαισθησίας για το περιβάλλον.

• Νέα περίοδος με την ΕΕ. Οι σχέσεις με την ΕΕ, εδώ και μερικά χρόνια, προχωρούν στο «ρελαντί». Το κυβερνών κόμμα, κάνοντας να πνέουν άνεμοι μεταρρυθμίσεων, προτίθεται να αναζωογονήσει τις σχέσεις με την ΕΕ, υποστηρίζει η εφημερίδα. Θα αυξηθεί η κινητικότητα επαφών μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελών. Γι’ αυτό, ορισμένες νομικές ρυθμίσεις, τις οποίες βλέπει θετικά και η ΕΕ, θα οδηγηθούν άμεσα στην ημερήσια διάταξη της Βουλής.

• Ο νόμος της διαφάνειας.  Μεταξύ των νόμων, που θα έρθουν στην επικαιρότητα, παίρνει σειρά ο «νόμος της διαφάνειας» στη δημόσια διοίκηση, με τον οποίο καθίσταται ορατή η χρηματοδότηση της πολιτικής και ο έλεγχος αυτής. Το κυβερνών κόμμα, που επιθυμεί να μειώσει το εκλογικό όριο στο 10% με το σύστημα της περιορισμένης περιοχής, βλέπει θετικά την μετατροπή σε δημοκρατικότερη μορφή ορισμένων άρθρων για τα πολιτικά κόμματα και τον εκλογικό νόμο, για τα οποία παραπονιέται η ΕΕ.

Το χρονοδιάγραμμα των βημάτων
Τα βασικά βήματα, με τα οποία θα επιδιωχθεί  θα οδηγήσει σε ύφεση το πολιτικό κλίμα, θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Μάιο. Στο δημοσίευμα, αναφέρεται  ότι η κυβέρνηση Ερντογάν,   μετά το ''άνοιγμα'' για το αρμενικό, (εννοεί την συγνώμη - χωρίς όμως αναγνώριση  της Γενοκτονίας) θα πατήσει το κουμπί για ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων που αφορούν στενά την εσωτερική και εξωτερική κοινή γνώμη. Τα πακέτα αυτά - που προαναφέραμε- θα ρυθμιστούν ανάλογα με τις Προεδρικές και τις Βουλευτικές εκλογές.

Ο αρθρογράφος της Ραντικάλ αποκαλύπτει ότι <<στην πολιτική κουζίνα >>του κυβερνώντος κόμματος, εδώ και ένα διάστημα, <<ψήνονται>> νέα κεφάλαια της ημερήσιας διάταξης  η επίλυση των οποίων  επεκτείνεται στο χρόνο και θα ρυθμιστούν ανάλογα . Μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2015, θα έρθουν, γράφει,  στην ημερήσια διάταξη όλα τα κεφάλαια. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός  φιλοδοξεί να πάει στις Προεδρικές εκλογές μ’ ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων και να συμβάλει θετικά στην εικόνα του στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Λόγω της κρίσης με αφορμή την συγκέντρωση στην Πλατεία Ταξίμ, η Πρωτομαγιά αναμένεται να περάσει με ένταση.

Η ίδια ένταση δε θα μεταφερθεί - γράφει - στις 31 Μαΐου, που είναι η επέτειος των γεγονότων στην περιοχή Γκεζί. Θα έχει προηγηθεί ωστόσο η 29η Μαίου όπου αν κάνει την απρέπεια της προσευχής στην Αγια Σοφιά, θα έχεο προκληθεί εντονότατες διαμαρτυρίες από το εξωτερικό εγκαίρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου