Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ... ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΑΚΙ... ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΖΩΝΗ

Η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το εγχώριο αντάρτικο πόλης δεν θα έχει πλέον δικό της το μεγάλο σύστημα για την καταγραφή εκατοντάδων συνομιλιών... 
 
H Αντιτρομοκρατική «χάνει» τον Μεγάλο Αδελφό της!
 
του ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
 
Το σύστημα νομίμων επισυνδέσεων, όπως ονομάζεται, περνά στον πλήρη έλεγχο της νεοσύστατης «κομβικής» Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και... θα είναι πλέον αντικείμενο «κοινοκτημοσύνης» όλης της ΕΛ.ΑΣ.

Ήδη όμως αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει σχετικό προβληματισμό αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι «πιθανόν έτσι προκαλούνται καθυστερήσεις στις κρίσιμες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ ίσως χάνεται και η ευελιξία της. Πλέον και αυτή πρέπει να περιμένει στη… σειρά για να πληροφορηθεί τα δεδομένα υποκλοπών αλλά και την ανάλυσή τους».

Αυτή η μεταβολή αλλάζει επιπλέον τα δεδομένα πολλών ερευνών για κρίσιμα ζητήματα αφού μέχρι σήμερα, λόγω κυρίως της δυνατότητας χρήσης του συστήματος υποκλοπών, αυτές οι έρευνες είχαν ανατεθεί στην Αντιτρομοκρατική.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο πολλοί αστυνομικοί μιλούν για «μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού είχαν διατυπωθεί υπόνοιες -χωρίς καμία συνέχεια- περί "μη σύννομης χρήσης δεδομένων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από μεμονωμένους αστυνομικούς"».

Ο μεγάλος αδελφός και το... αδελφάκι
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά και η ΕΥΠ διαθέτουν δύο απολύτως όμοια και από την ίδια γερμανική εταιρεία συστήματα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων περισσότερων από 1.000-1.200 κινητών και σταθερών τηλεφώνων, προσδιορισμού στίγματος, συνδυασμού τηλεφωνικών δεδομένων και άλλων.

Κάθε χρόνο εκδίδονται περισσότερες από 5.000 δικαστικές αποφάσεις για παρακολουθήσεις τηλεφώνων από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ και ο αριθμός των παρακολουθούμενων τηλεφώνων ετησίως υπολογίζεται σε πάνω από 30.000.

Και τα δύο αυτά συστήματα στεγάζονται στον 15ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη.

Μέχρι σήμερα στο σύστημα υποκλοπών που βρισκόταν υπό την εποπτεία της Αντιτρομοκρατικής προτεραιότητα είχαν οι έρευνες της εν λόγω υπηρεσίας για τις δράσεις των ενόπλων οργανώσεων. Ωστόσο στο ίδιο σύστημα αλλά και σε αυτό της ΕΥΠ προσέτρεχαν και πολλές αστυνομικές υπηρεσίες (Ασφάλεια Αττικής, περιφερειακές αστυνομικές διευθύνσεις κ.ά.) που είχαν σε εξέλιξη κρίσιμες έρευνες.

Πολλές σημαντικές υποθέσεις όπως αυτές της Χρυσής Αυγής και άλλες διεκπεραιώνονταν μέχρι σήμερα από την «παντοδύναμη Αντιτρομοκρατική» λόγω της εμπειρίας των αστυνομικών της αλλά κυρίως λόγω «δυνατότητας άμεσης χρήσης και επεξεργασίας των δεδομένων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων».

Όμως τώρα αυτό το σύστημα νομίμων συνακροάσεων της ΕΛ.ΑΣ. περνά στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών στην οποία θα προΐσταται ένας έμπειρος αξιωματικός με προϋπηρεσία στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και στη Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. Η υπηρεσία αυτή, που θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., θα δημιουργεί μία τεράστια τράπεζα πληροφοριών για εγκληματικές οργανώσεις, ένοπλες ομάδες κ.ά. και θα προχωρά σε σχετικές αναλύσεις.

Παράλληλα όμως θα έχει στη διάθεσή της και το μεγάλο σύστημα υποκλοπών. Πλέον η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία χάνει τη δυνατότητα της «άμεσης πρόσβασης» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» μιλούν για «μία κίνηση προς την πλευρά της πλήρους διαφάνειας στη χρήση του συστήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλες τις αστυνομίες του κόσμου. Πάντως πιθανόν να γίνουν κάποιες κινήσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις έρευνες για τις ένοπλες οργανώσεις».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου