Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ

"Είμαστε στα πρόθυρα του Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου", λένε βρετανοί ιστορικοί...

Image

Ο ΄Εντουαρντ Λούκας, συγγραφέας του βιβλίου “Νέος Ψυχρός Πόλεμος” και αρθρογράφος στο βρετανικό περιοδικό “Economist” προειδοποιεί:...

“Μπορεί να κάνω λάθος αλλά οι ιστορικοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου”.

Ο βρετανός συγγραφέας υποστηρίζει ότι η ουκρανική κρίση λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου, γεννώνται πλέον φόβοι για ευρύτερη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει , η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μία ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά του “ρώσου εισβολέα”, ζητώντας παράλληλα και την αμέριστη βοήθεια της Δύσης, οικονομικής αλλα και στρατιωτικής.

Πως θα αντιδράσει η Μόσχα αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία; “Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Πούτιν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Το να επιτεθεί σε μέλος του ΝΑΤΟ θα σημάνει και την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου”, γράφει ο Εντουαρντ Λούκας στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Την ίδια ώρα, ο κορυφαίος Βρετανός ιστορικός, Λιν Σκοτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Διεθνής Ιστορίας “Aberystwyth” υποστηρίζει ότι, δεν θα πρέπει να αγνοεί κανείς το συναισθηματικό δέσιμο της Ρωσίας με την Κριμαία και την Σεβαστούπολη, από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

“Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα έχει ανοίξει την όρεξη στην κυβέρνηση της Ρωσίας που πλέον επιδιώκει με διακριτικό τρόπο να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της Ουκρανίας ποντάροντας στον ισχυρό ρωσόφωνο πληθυσμό των ανατολικών πόλεων”, αναφέρει ο Σκοτ. “Τα απομεινάρια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου προετοιμάζουν πιθανον το έδαφος για ένα νέο Ψυχροπολεμικό Πόλεμο”, προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου