Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε όλο και πιο δυνατά στην Ανατολική Ουκρανία, με την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, να απειλεί με αιματοχυσία το λαό της χώρας...

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTb1rRLyRinJIuphdkLOL1XlKS4KmrxclBmLWANR-ZzxAtteS-sVg

Σε αυτό το επικίνδυνο «σπιράλ», ενεργή συμμετοχή διεκδικεί η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, αξιοποιώντας τη θέση της ως προεδρεύουσα της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος...
βρέθηκε στις αρχές Μάρτη στο Κίεβο και συναντήθηκε με την πραξικοπηματική κυβέρνηση των εθνικιστών και νεοναζί.


Βεβαίως μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η λαϊκή κινητοποίηση στις ανατολικές περιοχές έχει καταφέρει να αποτρέψει τα σχέδια του Κιέβου, εμποδίζοντας την προέλαση των στρατευμάτων, προκαλώντας αυτομολήσεις στρατιωτών προς τη μεριά των διαδηλωτών.

Ο ευρωαντλαντικός ιμπεριαλισμός που έσπρωξε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης, στηρίζοντας εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης που αντιδρούσε στην πρόσδεση με τη Ρωσία, δε δίστασε να αναδείξει στην κυβέρνηση εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Σήμερα, υποκριτικά, αυτές οι δυνάμεις μιλάνε για «πάταξη των τρομοκρατών», όπως αποκαλούν τους ρωσόφωνους πληθυσμούς της Ανατολής που αντιδρούν στα εθνικιστικά κηρύγματα της κυβέρνησης του Κιέβου και απαιτούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Το «ψητό», βεβαίως, στην όλη υπόθεση, όσον αφορά την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους, οι καλύτερες θέσεις για τους καπιταλιστές στη γεωστρατηγική σκακιέρα.

Σε αυτό το επικίνδυνο «σπιράλ», ενεργή συμμετοχή διεκδικεί η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, αξιοποιώντας τη θέση της ως προεδρεύουσα της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, βρέθηκε στις αρχές Μάρτη στο Κίεβο και συναντήθηκε με την πραξικοπηματική κυβέρνηση των εθνικιστών και νεοναζί. Και στην πρόσφατη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε κείμενο που καλούσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επιρρίπτοντας σε αυτήν τις ευθύνες των εξελίξεων. Ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έχει δηλώσει επανειλημμένως την προσήλωση της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό προσανατολισμό στο συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά, η στάση αυτή περιπλέκεται από αντιδράσεις τμήματος του κεφαλαίου, που έχει σχέσεις με ρώσικα κεφάλαια και ιδιαίτερα του τουριστικού τομέα και ανησυχεί για πιθανή μείωση των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, αντιδράσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να παίρνει υπόψη.

Ο λαός μας, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου, από τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, μπορεί και πρέπει να αντλήσει σημαντικά συμπεράσματα. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια. Αποτελούν παράγοντα πολέμου και ανασφάλειας για τους λαούς.

Δυσκολίες στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και έντονο διπλωματικό παζάρι 

Οπως όλα δείχνουν η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της νέας εξουσίας του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία, στην επαρχία του Ντονέτσκ, συναντά μεγάλες δυσκολίες αφού πολύ μεγάλο τμήμα των στρατιωτών που παίρνουν μέρος αρνούνται να στρέψουν τα όπλα τους κατά των ρωσόφωνων πληθυσμών που, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, διαδηλώνουν ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση, έχουν συγκροτήσει πολιτοφυλακές και συνεχίζουν τις καταλήψεις των κυβερνητικών κτιρίων. Την ίδια ώρα, στη Γενεύη συνεχίζεται το διπλωματικό παζάρι ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία (την κυβέρνηση του Κιέβου που αναγνωρίζεται από τους ιμπεριαλιστές).
Εξι νεκροί ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες

Από τις έως τώρα ένοπλες συμπλοκές έχουν σκοτωθεί 6 πολιτοφύλακες (οι τρεις πρώτοι προχτές κατά την κατάληψη του αεροδρομίου του Κραματόρσκ), ενώ το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε στη Μαριούπολη. Οπως ανακοίνωσε ο «υπουργός Εσωτερικών» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, Αρσέν Αβάκοφ, τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησαν τη νύχτα εναντίον μονάδας της εθνικής φρουράς στην πόλη. Οι ίδιοι οι διαδηλωτές δήλωναν στα ρωσικά ΜΜΕ ότι αρχικά θέλησαν να μιλήσουν με τη φρουρά, ενώ δεν αποκλείουν ότι στήθηκε προβοκάτσια όταν κάποιοι κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ και προκλήθηκε το επεισόδιο με την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Πάντως, χαρακτηριστικός του κλίματος για την κατάσταση που επικρατεί στο στρατό είναι και ο χαρακτηρισμός της «Κίεβ ποστ», εφημερίδας που στηρίζει τη νέα εξουσία, ότι η προχτεσινή μέρα, όταν 6 άρματα πέρασαν με το μέρος των φιλορώσων διαδηλωτών, «ήταν μέρα εξευτελισμού». Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που έστειλε η νέα εξουσία του Κιέβου άρχισαν να αποχωρούν από την πόλη του Κραματόρσκ, όταν ήρθαν αντιμέτωπες με μεγάλο πλήθος από κατοίκους της περιοχής, που βγήκαν στους δρόμους και μπλόκαραν τη στρατιωτική φάλαγγα.
Χτες, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαριούπολη μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, που έχει καταληφθεί από το Σαββατοκύριακο.
 
Διπλωματικό παζάρι και έγκριση κοινού κειμένου
Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ συνεχιζόταν η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ στη Γενεύη. Ο Τζον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρι Ντεστσίτσα, συζητούσαν επί 5ωρο, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Πρώτος βγήκε από τη συνάντηση ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, που έκανε δηλώσεις στον Τύπο. Σημείωσε πως ως αποτέλεσμα της συνάντησης εγκρίθηκε κείμενο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, συμφωνήθηκε να υπάρξει αποχή από τη χρήση βίας, από εκδηλώσεις αντισημιτισμού, ρατσισμού ή άλλων διακρίσεων και ότι πρέπει να αφοπλιστούν όλες οι μη νόμιμες ένοπλες ομάδες σε όλη την Ουκρανία, και όλα τα κατειλημμένα κτίρια να επιστρέψουν στους κατόχους τους και να υπάρξει αμνηστία, με εξαίρεση αυτούς που ευθύνονται για βαριά εγκλήματα. 

Επίσης, συμφωνήθηκε πρόταση για να πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος διάλογος στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που θα περιλαμβάνει όλες τις περιοχές και όλες τις πλευρές, θα περιορίζει τα ακραία στοιχεία. Σημείωσε ως θέση της Ρωσίας ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να οδηγήσει σε νέο Σύνταγμα με αποκέντρωση εξουσιών, ενώ δεν απέκλεισε την ομοσπονδιοποίηση. Συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί δύναμη του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε όλες τις περιοχές.

Σημείωσε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση δεν οδηγεί σε λύση, όπως και η στάση του ΝΑΤΟ, ενώ επέμεινε στην ουδετερότητα που πρέπει να έχει η Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα, είπε ότι αυτά έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εκεί.
Ο Τζ. Κέρι και η Κ. Αστον, που βγήκαν στη συνέχεια στη συνέντευξη, σημείωσαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές αλλά και ότι επιτεύχθηκε μια πρωταρχική συμφωνία.
 
Παρέμβαση Πούτιν
Τη δική του παρέμβαση έκανε χτες το πρωί ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο λεγόμενο ετήσιο διάλογο για ερωταπαντήσεις στην τηλεόραση. Ο Ρώσος Πρόεδρος σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει «χρήση του δικαιώματος για άσκηση στρατιωτικής βίας» στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία, αυτά είναι ανοησίες», είπε, υποστηρίζοντας πως «είναι όλοι Ουκρανοί πολίτες που εξοπλίστηκαν μόνοι τους». 

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. «Υπενθυμίζω ότι το ρωσικό Κοινοβούλιο έχει δώσει στον Πρόεδρο την έγκριση για χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία και ελπίζω ειλικρινά ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματος», σημείωσε. Η λύση στη σύγκρουση, είπε, «θα επιτευχθεί μόνο με το διάλογο», χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάλεσε τις αρχές του Κιέβου «να συνομιλήσουν με τη ρωσόφωνη κοινότητα στις ανατολικές περιφέρειες». Απέδωσε δε την κρίση, που ξεκίνησε με την Κριμαία, εν μέρει και στην «απόπειρα του ΝΑΤΟ να εκτοπίσει τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα», όπως είπε. «Εάν δεν κάναμε τίποτα, τότε κάποια στιγμή, βασιζόμενο στις ίδιες αρχές, το ΝΑΤΟ θα προσεταιριζόταν την Ουκρανία και θα μας έλεγε "δεν έχει καμία σχέση μαζί σας"», ανέφερε.

Για το θέμα της Υπερδνειστερίας (περιοχή της Μολδαβίας με πλειοψηφία το ρωσικό στοιχείο, που αποσχίστηκε λίγο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και εκφράζεται διάθεση για ένωση με τη Ρωσία), απάντησε γενικά ότι «οι λαοί πρέπει να μπορούν να καθορίζουν μόνοι τους τη μοίρα τους».
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Ρωσία δεν θέλει να δηλητηριαστούν οι σχέσεις της με την ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα η προσδοκία αυτή να είναι αμοιβαία. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Μόσχα στοχεύει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στη σχέση της με την Ουάσιγκτον.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο επέκρινε την Ουκρανία για το χρέος της. Είπε χαρακτηριστικά: «Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους σε αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον». Δήλωσε δε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να περιμένει ένα μήνα για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, θα κινηθεί απαιτώντας προπληρωμή του φυσικού αερίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου