Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ

Ένα απόλυτα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα είναι επόμενο να στελεχώνεται από ανάλογης ποιότητας άτομα...

του ΛΕΥΤΕΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα αποκαλυπτικό τεκμηριωμένο πολυσέλιδο δημοσίευμα που υπογράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος στο περιοδικό Unfollow που κυκλοφορεί, ήταν η αφορμή να καταθέσει ερώτηση στην βουλή, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, ζητώντας την παραίτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη, ζητώντας παράλληλα απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Με δυο λόγια το θέμα το οποίο η βουλευτής των ΑΝΕΛ χαρακτηρίζει «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους». Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, αρμόδιος μεταξύ άλλων και για τις επενδύσεις χρυσού στη χώρα, -«ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» σύμφωνα με το δημοσίευμα του Unfollow- υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν και...

Για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κοινοπραξίας Fidelity, της εταιρείας που πρόσφατα εξασφάλισε -μέσω της συμμετοχής της στον επιχειρηματικό όμιλο «Eldorado Gold»- άδειες για την εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων στη Χαλκιδική και στον Έβρο.
Επικαλούμενη του δημοσίευμα που αναφέραμε η Ρ. Μακρή καταγγέλει ότι: «Η κοινοπραξία Fidelity στην οποία ο Ν. Μηταράκης εργαζόταν από το 2003 και για αρκετό χρονικό διάστημα -λαμβάνοντας μάλιστα και βραβείο το 2005 για τη δραστηριότητα του στην εν λόγω κοινοπραξία – ελέγχει σήμερα   μετοχές  της «Eldorado Gold» και ασκεί μέρος του ελέγχου στη συγκεκριμένη εταιρεία». 
Επί των ημερών του Ν Μηταράκη στο υπουργείο «εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές άδειες για να προχωρήσει η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική και προεγκρίθηκαν για το χρυσωρυχείο στο Πέραμα του Έβρου. Ωστόσο η προϋπηρεσία του κ. Μηταράκη στην συγκεκριμένη πολυεθνική και μάλιστα από τη θέση υψηλόβαθμου στελέχους της, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το ρόλο που πιθανά να διαδραμάτισε ο ίδιος από τη θέση του υφυπουργού προκειμένου να διευκολυνθεί η επένδυση των πρώην εργοδοτών του», σημειώνει η βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Προσθέτει στην ερώτησή της:
«Σοβαρά επίσης ερωτηματικά δημιουργούνται από το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης στο επίσημο βιογραφικό του αν και αναφέρεται σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες του, πριν την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων, παραλείπει να αναφέρει την προϋπηρεσία του στη Fidelity. Ωστόσο αυτή είναι αποδεδειγμένη και έχει καταγραφεί στο Bloomberg και σε άλλες πολύ γνωστές ιστοσελίδες» υπογραμμίζοντας ότι οι αποκαλύψεις αυτές «αφήνουν παντελώς έκθετο τον υφυπουργό Ανάπτυξης και απαιτούν την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού».
«Γνώριζε ο πρωθυπουργός τη επαγγελματική σχέση του κ. Μηταράκη με τη Fidelity; Αν όχι τότε είναι σίγουρα υπόλογος ο κ. Μηταράκης και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες. Σε διαφορετική περίπτωση ο πρωθυπουργός οφείλει να απαιτήσει την παραίτησή του. Εκτός κι αν στην προκειμένη περίπτωση και ο κ. Αντ. Σαμαράς γνώριζε την επαγγελματική του δραστηριότητα και παρόλα αυτά του ανέθεσε τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για την προώθηση των επενδύσεων της «Eldorado Gold». Στην περίπτωση αυτή υπόλογος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του», καταλήγει η ερώτηση της βουλευτού.
Το μόνο που μπορεί να προσθέσουμε εμείς είναι ότι ένα τέτοιο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα είναι επόμενο να στελεχώνεται από ανάλογης ποιότητας άτομα. Και φυσικά δεν περιμένουμε καμιά ουσιαστική κυβερνητική αντίδραση μετά απ’ αυτή την αποκάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου