Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΦΑΙΔΡΕΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙΣ ΒΟΛΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

Η επιστροφή της Τρόικας συμβαίνει σε μια παράξενη συγκυρία με τις δολοφονίες δύο νεαρών μελών της Χ.Α να έχουν προκαλέσει τρόμο και απορίες, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να δίνουν μάχες εναντίον του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Και με τα σενάρια δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή να επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο σαν να πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση που δεν διαλευκάνθηκε ποτέ και όχι για μια φαιδρή επινόηση που απλώς θυμίζει το βάθος της ελληνικής παρακμής.

Το πρώτο ορόσημο είναι το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου. Αν θεωρηθεί ότι έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα, τότε μπορεί να δοθεί πράσινο φως για τη δόση του 1,1 δις ευρώ η οποία εκκρεμεί δημιουργώντας μεγάλη πίεση στα οικονομικά του ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο ορόσημο είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού 2014 και του Νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (ως το 2017) που θα πρέπει...
Να έχουν "κλειδώσει" ως το τέλος του μήνα. Εάν δεν συμπεριληφθούν εκεί νέα μέτρα λιτότητας, επόμενο σημείο καμπής θα είναι ο Απρίλιος, όταν στον νέο έλεγχο της Τρόικας, θα κριθεί εάν χρειάζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πάνε όλα χρονικά προς τα πίσω, ώστε τα πολύ δύσκολα να συμπέσουν με την αρχή  της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, ίσως και με κάποια σημάδια ανάκαμψης σε επίπεδο δεικτών, προκειμένου να μπορούν να πειστούν οι βουλευτές ότι θα πρόκειται πράγματι για την τελευταία φορά που θα ψηφίσουν περικοπές. 

Αυτό για να συμβεί αυτό, για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα σε σχέση με τα περίφημα προαπαιτούμενα: Αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα, απολύσεις. Και τα τρία είναι ένα, δεδομένου ότι ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες οι πιστωτές ζητούν λουκέτο, αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα κινητικότητας ως προθάλαμο αποχωρήσεων από το Δημόσιο και ζητούν επιπλέον χιλιάδες άμεσες απολύσεις, χωρίς να εισηγούνται μεθόδους και κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά στις αμυντικές βιομηχανίες, η κυβέρνηση προωθεί το διαχωρισμό του στρατιωτικού και του πολιτικού σκέλους χωρίς όμως να διευκρινίζει σε τι αριθμό απολύσεων αναφέρεται. Ως προς τη διαθεσιμότητα, λείπουν τα 1349 ονόματα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ από τη λίστα των 12.500 του |Σεπτεμβρίου και θα ζητηθεί παράταση για το δεύτερο κύμα άλλων 12.500 του Δεκεμβρίου. Για τις 4.000 απολύσεις που προβλέπονται μέχρι το τέλος του χρόνου, η ελληνική πλευρά ζητά να συμπεριληφθούν οι συμβασιούχοι που μένουν στη θέση τους χάρη σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και θα βρεθουν σύντομα στην έξοδο, αλλά οι πιστωτές το απορρίπτουν.

Η αποσπασματική/επιλεκτική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης με δεσμεύσεις από το οικονομικό επιτελείο ότι όλα θα διορθωθούν το 2014, ενώ σε σχέση με το ασφαλιστικό, που δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, υπάρχει χάσμα απόψεων, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχονται ως εφικτό στόχο την είσπραξη 500 εκ ευρώ από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.


Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί κάποιος συμβιβασμός και θα αποφευχθεί η ρήξη και αυτό δείχνει ότι το σενάριο της σύγκρουσης με την Τρόικα έχει επί της ουσίας εγκαταλειφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις για να αποφευχθούν εδώ οι εκλογές.
Η μεγάλη αγωνία του οικονομικού επιτελείου αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο η Τρόικα υπολογίζει στα 2,5 δις ευρώ, ενώ η ελληνικά πλευρά στα 500 εκ και στο δημοσιονομικό κενό των ετών 2015-2016 ως προς το οποίο η Τρόικα αναφέρεται σε 4 δις ευρώ και η ελληνική πλευρά στο μισό ή και σε ακόμη μικρότερο. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η μετάθεση των σχετικών αποφάσεων όσο το δυνατόν αργότερα και πάντως να αποτραπεί η συμπερίληψη μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό 2014 και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αφού είναι αμφίβολο αν θα εξασφαλιστεί σε μια τέτοια περίπτωση κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα, που ο πρωθυπουργός είχε αρχίσει να μοιράζει από το βήμα της ΔΕΘ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, γίνεται πια παραδεκτό από το υπουργείο Οικονομικών ότι μιλάμε για περίπου 300 εκ ευρώ, τα οποία δεν αρκούν ούτε για ένα δωράκι στο λαό, όμως θα υποχρεώσουν τους εταίρους να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για απομείωση του χρέους.

Η επιστροφή της Τρόικας συμβαίνει σε μια παράξενη συγκυρία με τις δολοφονίες δύο νεαρών μελών της Χ.Α να έχουν προκαλέσει τρόμο και απορίες, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να δίνουν μάχες εναντίον του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και με τα σενάρια δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή να επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο σαν να πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση που δεν διαλευκάνθηκε ποτέ και όχι για μια φαιδρή επινόηση που απλώς θυμίζει το βάθος της ελληνικής παρακμής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου