Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΝΕΙ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ - ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ...

του ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΟΡΜΑ

Δεν μπορείς να τα βάλεις με πολυμήχανους και πολύπειρους αποικιοκράτες , σαν αυτούς που αντιπροσωπεύει η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αν δεν είσαι αποφασισμένος να αντισταθείς μέχρι τέλους , αν δεν διαθέτεις καλά προετοιμασμένη εναλλακτική λύση πέρα από την τανάλια της τροϊκανής χρηματοδότησης και αν δεν έχεις προετοιμάσει το λαό να παλέψει με πείσμα , χωρίς υποχωρήσεις στον πρώτο εκβιασμό.
Τίποτα απ'όλα αυτά δεν διαθέτει η υποτελής κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, η οποία...
αντιθέτως, μαζί με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, έχει ταυτίσει την ύπαρξή της με την τροϊκανή προστασία και τις επιλογές των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

H τρόικα παίζει την κυβέρνηση ανδρείκελων της Αθήνας όπως η γάτα με το ποντίκι.
Την ώρα που ανώνυμος Κοινοτικός αξιωματούχος τρομοκρατούσε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η απόσταση ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση φτάνει σε χιλιόμετρα και δισσεκατομύρια και ότι μια συμφωνία θα μπορέσει , ίσως, να υπάρξει όταν η Κοινοτική ελίτ επιστρέψει από τα σκι των Χριστουγέννων , ο Γ. Στουρνάρας προέβαινε έμφοβος σε άτακτες υποχωρήσεις στο τραπέζι των "διαπραγματεύσεων" με την τρόικα.

Mε δηλώσεις του ο Γ. Στουρνάρας δήλωνε απολογητικά ότι η απόσταση με την τρόικα είναι λίγα μέτρα και όλα βαίνουν καλώς.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αποδέχθηκε το τροϊκανό τελεσίγραφο της πλήρους άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών της μοναδικής κατοικίας , ψελλίζοντας μόνο, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, ότι δεν πρόκειται , τάχα, να πληγούν από το βάρβαρο αυτό μέτρο οι πιο φτωχοί.

Η κυβέρνηση, επίσης, έχει ανεβάσει αρκετά ψηλά τον πήχυ του δημοσιονομικού κενού που αναγνωρίζει , ώστε να προσεγγίσει αρκετά τα 2,9 δις ευρώ που ζητάει η τρόικα, η οποία εφαρμόζει τη γνωστική τακτική του Χότζα.
Φαίνεται, επίσης, ότι η ατάκτως υποχωρούσα κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα που θα καλύψουν αυτό το δημοσιονομικό κενό , με μόνη παρηγοριά πως δεν θα ονομασθούν "οριζόντια" αλλά "πλάγια" και "λοξά".

Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται, επίσης, η κυβέρνηση όσον αφορά την κακή τύχη που θα έχουν ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, ενώ όσον αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκεντρώσει ακατέβατα 2,9 δις , όπως προβλέπει η σχετική δέσμευση προς τα τροϊκανά αφεντικά.
Ερώτημα, όμως, παραμένει αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσει για τον εν λόγω φόρο των ακινήτων, με την ίδια ευκολία που έγινε σε ανάλογους σκοπέλους στο παρελθόν, τις αντιδράσεις ορισμένων ανήσυχων βουλευτών.

Ερώτημα, επίσης , παραμένει αν η συμφωνία με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στο τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Νομεβρίου ή ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί απλώς με κυβέρνηση και τρόικα να έχουν συνάψει ένα είδος προσυμφώνου , με τα τελειώματα του τελευταίου να γίνουν πριν το τέλος του έτους ή και στις αρχές του επόμενου.

Κυβέρνηση και τρόικα , ενώ σχεδιάζουν νέα σκληρότατα χτυπήματα στον καταταλαιπωρημένο ελληνικό λαό, δεν μοιάζουν να ανησυχούν όσο θα έπρεπε από τα άθλια έργα τους.
Ο λόγος είναι απλός. Θεωρούν ότι μπορούν να ασελγούν χωρίς μεγάλες ενοχλήσεις , αφού έχουν την αίσθηση ότι οι πολίτες δύσκολα θα κινηθούν από τους καναπέδες τους , ενώ οι δυνάμεις της Αριστεράς θα συνεχίσουν τη μεταξύ τους αλληλοεξόντωση και μια πορεία με γνωρίσματα είτε τις αναδιπλώσεις είτε τις εκτοξεύσεις σε ένα απώτερο "ιδανικό" μέλλον.
Μήπως, όμως, οι κυρίαρχοι σε Ελλάδα , ΕΕ και ΗΠΑ λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο...;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου