Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΤΟ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΡΝΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Φοιτητές στη Σόφια κατέλαβαν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας σφραγίζοντας με αλυσίδες τις πύλες ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Καταλήψεις και καθιστικές διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται σε τουλάχιστον 15 Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα...

"Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία", αναφέρεται στη διακήρυξη των φοιτητών. «Διαδηλώνουμε πριν να μετατραπούμε σε ζητιάνους με ανώτερη εκπαίδευση». Αρχικά οι φοιτητές του πανεπιστημίου στη Σόφια είχαν καταλάβει...
μόνο ένα αμφιθέατρο, περίπου για τρεις εβδομάδες, και τη Δευτέρα προχώρησαν στην κατάληψη ολόκληρου του πανεπιστημίου, ύστερα από τη μαζική φοιτητική πορεία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Οι φοιτητές επέλεξαν να διαδηλώσουν την 10η Νοεμβρίου συμβολικά για να δείξουν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη ηθικής στη βουλγαρική πολιτική σκηνή, 24 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων NoviniteΤο κίνημα ενάντια στην ακρίβεια και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος έχει ξεσπάσει όταν ακόμη στην κυβέρνηση ήταν ο κεντροδεξιός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ύστερα από τις πιέσεις του μαζικού κινήματος παραιτήθηκε.
 
Στις αρχές Μαϊου πραγματοποιήθηκαν προώρες εκλογές οι οποίες ωστόσο δεν ανέδειξαν μια ισχυρή πλειοψηφία και στην κυβέρνηση της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης των «28» βρέθηκαν τεχνοκράτες με την υποστήριξη της Κεντροαριστεράς και με πρωθυπουργό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι.  Ωστόσο και η νέα κυβέρνηση βρέθηκε στο στόχαστρο για  δεσμούς με επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου