Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΤΙΜΟΝΙΕΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ...

Έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου: Κύριε πρωθυπουργέ, κάνατε απίστευτο λάθος -Όσοι ασχολούνται με τα θέματα των εισαγωγών (το έτος 2008 έφθασαν στο δυσθεώρητο ύψος των 62,6 δις Ευρώ) και των εξαγωγών (το 2008 ήταν μόλις 17,9 δις Ευρώ), γνωρίζουν πως είναι αδύνατο η Ελλάδα να έχει ήδη εκμηδενίσει το έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο – τουλάχιστον ακόμα...

του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΜΑΚΗ

Το «προ κρίσης» έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο (44,7 δις Ευρώ) συνεχίζει να μειώνεται σταθερά για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι η συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης από την ύφεση της τελευταίας πενταετίας και την υπερ-φορολόγηση των Ελληνικών νοικοκυριών. Ο δεύτερος είναι η έντονη πλέον καταναλωτική τάση επιλογής Ελληνικών προϊόντων στις καθημερινές, καταναλωτικές συνήθειες – παρ΄ όλα αυτά όμως, η Βιομηχανική παραγωγή της χώρας μας συρρικνώθηκε σωρευτικά την τελευταία πενταετία της οικονομικής κρίσης κατά 18%!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής...
(Καθημερινή, 26 Ιουλίου 2013) το πρώτο πεντάμηνο του 2013, η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 19,5 δις Ευρώ και η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών ανήλθε στο ποσό των 11,4 δις Ευρώ διαμορφώνοντας το έλλειμμα εμπορικού μας ισοζυγίου σε 8,1 δις Ευρώ, μειωμένο κατά 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2012.

Όταν λοιπόν το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου το 2012 ήταν στα επίπεδα των 21 δις Ευρώ και όταν το πρώτο πεντάμηνο του 2013 είχε ήδη φθάσει τα 8,1 δις Ευρώ είναι απόλυτα λογικό, ολόκληρο το 2013 να «συγκρατηθεί» γύρω στα 16 δις Ευρώ – και μάλιστα μόνο αν καταφέρει να διατηρήσει τον ρυθμό μείωσης στα ίδια επίπεδα του πρώτου πεντάμηνου (20,4%).

Και όμως. Παρ΄ όλο που οι ψυχροί αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεδομένοι, έκπληκτοι ακούμε τον πρωθυπουργό της χώρας από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου (Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013) να διαλαλεί πως «εκμηδενίσαμε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες!». Και σαν να μην έφθανε αυτό, την επομένη (Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013) σε πρωθυπουργικό άρθρο που αναρτήθηκε σε κατ΄ εξοχήν οικονομική ιστοσελίδα (Capital.gr), επαναλαμβάνεται ο ίδιος ακριβώς ισχυρισμός, επί λέξει ως εξής:
Με την Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Εξασφαλίσαμε δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυση των εξαγωγών μας. Μετατρέψαμε το πρωτογενές έλλειμμα σε πλεόνασμα, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία περίπου. Και εκμηδενίσαμε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες! (http://www.capital.gr/News.asp?id=1905144).
Μετά από αυτά, κάθε καλόπιστος πολίτης αναρωτιέται: Είναι ποτέ δυνατόν ο πρωθυπουργός μιας χώρας, ο οποίος διαχειρίζεται ένα τερατώδες και πρωτοφανές οικονομικό πρόβλημα που εξαθλιώνει το σύνολο σχεδόν των πολιτών της, να αγνοεί παντελώς στοιχειώδεις οικονομικές έννοιες;

Το Εμπορικό ισοζύγιο αποτελεί τμήμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών μιας χώρας και περιλαμβάνει την διαφορά των πληρωμών και των εισπράξεων από την πραγματοποίηση εισαγωγών και εξαγωγών. Και η διαφορά αυτή από 44,7 δις Ευρώ που ήταν πριν από την κρίση, θα περιοριστεί το 2013 –στην καλύτερη περίπτωση- στα 16 δις Ευρώ. Για όνομα του Θεού, δεν εκμηδενίζεται όμως με κανένα υπολογισμό!

Δεν πρέπει επιτέλους να υπάρχει περισσότερη σοβαρότητα όχι μόνο από τους οικονομικούς συμβούλους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού; Κατανοούμε απόλυτα ότι όποιος εργάζεται κάνει και λάθη. Όχι όμως τέτοια λάθη. Γιατί με τέτοια απίστευτα λάθη, πώς είναι δυνατόν ο ταλαιπωρημένος πολίτης αυτής της χώρας να νοιώσει στοιχειώδη ασφάλεια και εμπιστοσύνη για τον «πλοίαρχο» του σκάφους και μάλιστα εν μέσω καταιγίδας; Όσο για τον «υποπλοίαρχο» του σκάφους, καλύτερα άστα να πάνε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου