Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΟΙΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ - ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΗΔΗ

Έκπληκτος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, βγαίνοντας την Πέμπτη το βράδυ από μια πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναρωτήθηκε γιατί τον ρωτούν αν θα έρθουν ή όχι οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα, αφού έχει κλειστεί ραντεβού στην Κ. Σερβίας την Τρίτη...

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Ήταν ένας ακόμη δυσάρεστος αιφνιδιασμός για την κυβέρνηση όταν πληροφορήθηκε ότι το Ρόιτερς με τηλεγράφημά του αναφέρεται σε "πάγωμα" της επίσκεψης με το επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και, κυρίως, στον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί. Λίγο αργότερα η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι εκκρεμούν κάποιες "πληροφορίες" που...
Πρέπει να δώσει η ελληνική πλευρά στους πιστωτές προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος ελέγχου και τελικά το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι ο Πωλ Τόμσεν θα φτάσει στην Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ.
 

Ολο αυτό το παιχνίδι των καθυστερήσεων και της διασποράς σύγχυσης απλώς αποτυπώνει τη δυσκολία συνεννόησης με τους εταίρους που δεν δίνουν τη δόση του ενός δισ ευρώ (έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Οκτώβριο), ζητούν νέα μέτρα λιτότητας εδώ και τώρα, και δεν δείχνουν καμία διάθεση χαλάρωσης του μνημονιακού πλαισίου, αλλά το ακριβώς αντίθετο.
 
Η κυβέρνηση, αφού συνειδητοποίησε ότι η απειλή των εκλογών δεν περνάει έξω, θέλει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (διαθεσιμότητα, αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ) και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για 4.000 απολύσεις ως το τέλος του έτους, αλλά δεν της είναι καθόλου εύκολο πια να δείξει συνέπεια στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών. Κι αυτό γιατί η αναστάτωση στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη, οι προσωπικές αγωνίες είναι ισχυρότερες του κομματικού πατριωτισμού, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια κατάσταση πλήρους ασυνταξίας που μπορεί να φέρει πολιτικό ατύχημα ανά πάσα στιγμή.
 
Η συμπολίτευση συγκλονίζεται από το νέο φόρο ακινήτων. Ενας νόμος που γράφεται και σβήνεται εδώ και έναν χρόνο έχει φέρει βουλευτές επαρχίας απέναντι στους βουλευτές των αστικών κέντρων και έχει προκαλέσει τόσο έντονες αντιδράσεις, ώστε χθες οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφάσισαν να δοθεί παράταση για την κατάθεση του νόμου μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας (επρόκειτο να κατατεθεί τη Δευτέρα). Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών, αν γίνουν δεκτές αρκετές προτάσεις των βουλευτών, όπως έχουν δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα προκύψει μια τρύπα 300 εκ η οποία κάπως -αλλά πώς;- θα πρέπει να καλυφθεί.
 
Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτός ο γύρος της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα: Προϋπολογισμός 2014, νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2016 ή το 2017, κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, μετά του χρηματοδοτικού κενού, έλεγχος εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων. Ολα αυτά είναι πάρα πολλά και εξαιρετικά σύνθετα, ειδικά σε ένα περιβάλλον εξάντλησης των αντοχών της κοινωνίας και απασφάλισης των βουλευτών της ΝΔ που "δεν θέλουν να καταντήσουν σαν το ΠΑΣΟΚ" όπως έλεγαν στην τελευταία τους συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου