Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ

Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί στη Λιβύη, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση, που ανέτρεψε τον καθεστώς Καντάφι, με στόχο όχι την ελευθερία του λαού, αλλά την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου είναι το εξής πρόσφατο γεγονός:... 

Τη δική τους πετρελαϊκή εταιρεία, με την επωνυμία «Libya Oil and Gas Corp», ίδρυσαν οι αυτονομιστές της επαρχίας Κυρηναϊκή, στην ανατολική Λιβύη, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή σε δίκτυο πανεθνικής εμβέλειας. Η εταιρεία, όπως δήλωνε ο Αμπντ Ράμπο αλ Μπαράσι, που εμφανίζεται ως πρωθυπουργός μιας «αυτονομιστικής» κυβέρνησης που έχει στηθεί και ζητά τη μετατροπή της Λιβύης σε...
ομοσπονδιακό κράτος, έχει, προς το παρόν, έδρα το Τομπρούκ, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Βεγγάζη. Η εταιρεία θα αξιοποιεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο λιμάνι Χαρίγκα, στο οποίο την Παρασκευή αυτονομιστές εμπόδισαν κυβερνητικό τάνκερ να φορτώσει 600.000 βαρέλια αργού πετρελαίου με προορισμό την Ιταλία.

Ο αλ Μπαράσι υποστήριξε ότι η εταιρεία θα παρακρατά από τα έσοδα που θα έχει το ποσοστό που αντιστοιχεί στην επαρχία της Τριπολίτιδας και της Φεζάν και θα το αποδίδει. Ολο αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι η λειτουργία της νέας εταιρείας θα γίνει αποδεκτή καταρχήν από την κεντρική λιβυκή κυβέρνηση, κάτι που δε φαίνεται διόλου πιθανό. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι στην επαρχία της Κυρηναϊκής βρίσκεται η πλειοψηφία του ενεργειακού πλούτου της Λιβύης και ότι η «αυτόνομη κυβέρνηση» του αλ Μπαράσι (που δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν ούτε είναι ξεκάθαρο πώς προέκυψε) σήμερα εδρεύει στην Αζνταμπίγια αλλά σκοπεύει να μετακινηθεί στην Μπρέγκα, η οποία είναι μία από τις πόλεις - κόμβους για τις ενεργειακές εξαγωγές.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν προειδοποιούσε ότι αν δε σταματήσουν άμεσα οι καταλήψεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες, φυλές κ.λπ., τότε ο προϋπολογισμός της χώρας καταρρέει μαζί με το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών της εξαγωγών. Σημείωσε, επίσης, με νόημα ότι «αν οι Λίβυοι δεν ελέγξουν μόνοι τους το χάος που επικρατεί, τότε δεν αποκλείεται επέμβαση ξένων δυνάμεων», χωρίς επίσης πάλι να δώσει διευκρινίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου