Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: «ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ» ΕΝΤΟΣ 6ΜΗΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (CYTA)

ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΒΑΖΕΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...

Διαδικασίες εξπρές όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) σε ιδιώτες επενδυτές πριν από το 2016, συμφώνησαν κυβέρνηση και Τρόικα. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα νέο οδικό χάρτη με πολύ πιο αυστηρά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Η αρχή θα γίνει με...
Τη CYTA, με το πρώτο πακέτο μετοχών να βγαίνει στο σφυρί στις αρχές του 2014. Μέσα σε δύο χρόνια - με βάση πάντα τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας - πέραν του 50% της κρατικής σήμερα εταιρείας τηλεπικοινωνιών, θα βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

Παρόμοια είναι τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί για την ΑΗΚ, με τη διαφορά ότι στην προκειμένη οι ιδιωτικοποιήσεις θα αφορούν κυρίως το δίκτυο μεταφοράς και διανομής.
Οσον αφορά την Αρχή Λιμένων, η συμφωνία αφορά την ανάθεση της διαχείρισης στον ιδιωτικό τομέα, στα πρότυπα της Cosco στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση της Κύπρου η Τρόικα φέρεται να προτιμά επενδυτές από την Ευρώπη, αντί από την Κίνα, όπως είναι η Cosco. Στο ίδιο πνεύμα είναι και ο προσανατολισμός της κυπριακής κυβέρνησης.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), βρέθηκαν για άλλη μια φορά χθες (Δευτέρα 4/11)  στο επίκεντρο σύσκεψης μεταξύ της διυπουργικής επιτροπής και των επικεφαλής της Τρόικας, όπου επήλθε και η σχετική συμφωνία. Μάλιστα, το κλιμάκιο της Τρόικας ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες του συναντήσεις για το απόγευμα, ώστε να συζητηθεί διεξοδικά και σε βάθος το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως έχει αποκαλύψει από χθες η εφημερίδα "Χαραυγή", το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 180 εκ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, ωστόσο η Τρόικα απαιτεί όπως τα σχετικά νομοσχέδια ετοιμαστούν πριν από το Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης. Το θεωρούν μάλιστα μέρος των προαπαιτούμενων, συνδέοντας έτσι έμμεσα τις ιδιωτικοποιήσεις με τη δόση.

ΥΦΕΣΗ - ΕΣΟΔΑ
Οσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, η προσοχή κυβέρνησης και Τρόικας είναι στραμμένη κυρίως στα προϋπολογιζόμενα έσοδα, με βάση τα οποία ετοιμάστηκε και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, αλλά και στην ύφεση, η οποία φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά. Επίσης, προβληματισμός υπάρχει και για τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις του μνημονίου. Μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Τρόικας για ύφεση 4,2% το 2014, αντί 3,9% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, σε επίπεδα πέραν του 20%.

Στο σκέλος του χρηματοπιστωτικού τομέα, το μείζον ζήτημα είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπάρχει επίσης δυσφορία από πλευράς Τρόικας για την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται όσον αφορά την αναδιάρθρωση δανείων, αλλά και την προώθηση των αλλαγών όσον αφορά τον διαμεσολαβητή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, οι χθεσινές διαβουλεύσεις αφορούσαν αποκλειστικά το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου