Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΕΡΠΥΣΤΡΙΕΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΟΙ «ΕΡΠΥΣΤΡΙΕΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΠΡΟΟΔΟ ΣΕ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ, ΑΓΟΡΑΙΕΣ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Η «ΧΟΥΝΤΑ» ΤΟΥ EUROGROUP ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...

Σαράντα χρόνια μετά το Πολυτεχνείο και τα σύγχρονα τελεσίγραφα του Eurogroup και της ευρωζωνικής Γερμανικής «χούντας» για επείγοντα νέα μέτρα καλά κρατούν.
Οι ερπύστριες των αμερικανοστήρικτων συνταγματαρχών έριξαν το Νοέμβρη του ’73 την πύλη των πολιορκημένων του Πολυτεχνείου και οι διαφορετικές σήμερα ερπύστριες του «ευρωπαϊκού» ολοκληρωτισμού και των τροϊκανών μνημονιακών υπαλλήλων του, γυρεύουν να κατεδαφίσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από ένα λαό που πολιορκείται ως «πειραματόζωο» στην «κατεχόμενη» χώρα του. «Οι ελληνικές Αρχές πρέπει επειγόντως...
να παρουσιάσουν πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση.»

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, ερωτηθείς σχετικώς, προσδιόρισε το «επείγον» για το οποίο μίλησε όχι τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όπως είπε, αλλά σε πολιτικό και σε επίπεδο δέσμευσης των ελληνικών Αρχών στο πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «το συντομότερο δυνατόν».
Είναι σημαντικό, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις το Δεκέμβριο. Όπως είναι τα πράγματα -παραδέχτηκε- είναι δύσκολο να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του Επιτρόπου Ολι Ρεν δεν ήταν αρνητική για τη «μνημονιακή» πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα κυρίως στα δημοσιομικά για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παράλληλα πιθανή θεωρείται η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα αύριο Παρασκευή όπου θα μείνει σύμφωνα με πληροφορίες ως και την Τετάρτη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά, ο επίτροπος  Όλι Ρεν.δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το ύψος του δημοσιονομικού κενού καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση».
Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν, αν και αναγνώρισε τις «μεγάλες προσπάθειες» εκ μέρους της χώρας μας, επέμεινε ιδιαίτερα στα δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο χαρακτήρισε «στοιχείο-κλειδί».
Ο επίτροπος απέφυγε πάντως να μιλήσει για το ύψος στο οποίο το Eurogroup τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό, λέγοντας ότι είναι πρόωρο να μιλήσει για νούμερα, όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αλλα σημαντικά στοιχεία των συνομιλιών είναι, όπως είπε ο Όλι Ρεν, η φορολογική μεταρρύθμιση, το να γίνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «πιο αποτελεσματικό» και να προωθηθούν οι αλλαγές σε ζητήματα ανταγωνισμού.
Για την Ελλάδα το ESM είναι έτοιμο να προχωρήσει στη χορήγηση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται, σημείωσε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας ότι αυτό προϋποθέτει την κάλυψη των προαπαιτούμενων.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Και οι τρεις αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες βγαίνουν φαινομενικά από τα μνημόνια. Εξάλλου, για την Κύπρο το Eurogroup εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι «σε τροχιά» ενώ υπάρχει και σημαντική πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Συγχαρητήρια και στις δυο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα. Αναγνωρίζουμε ότι οι πολίτες έχουν περάσει δύσκολες ώρες» δήλωσε με περισσή υποκρισία ο Ντάισελμπλουμ για την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου