Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΓΟΛΓΟΘΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Το τέταρτο Πάσχα λιτότητας περνά η Ελλάδα το 2013 και οι πολιτικοί αρχηγοί προετοιμάζουν τις ευχετήριες δηλώσεις που θα εκφωνήσουν προς το έθνος που ετοιμάζεται (;) να σουβλίσει το αρνί... 

Οι δηλώσεις σίγουρα θα περιλαμβάνουν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον. Θα αναφέρουν ότι τα πρώτα θετικά μηνύματα έχουν εμφανιστεί και συνεπώς τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας, την ώρα που το κοινωνικό κράτος καταρρέει και η ανεργία έχει αγγίξει αριθμούς ρεκόρ. Άλλωστε, ακριβώς τα ίδια λόγια έχουν χρησιμοποιήσει και στις προηγούμενες τρεις ευχετήριες δηλώσεις τους. Ας ρίξουμε μια ματιά στη μνήμη μας...


«Χρόνια πολλά... [θα κρατήσει αυτό που ετοιμάζω]»
Δεκατρείς μέρες πριν αναγγείλει από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανήμερα του Πάσχα του 2010 δήλωσε από την Ύδρα ότι «στις σημερινές, δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, η Ανάσταση μας δίνει δύναμη, χαρά και ανθρωπιά. Είμαι αισιόδοξος ότι η χώρα θα τα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της». Επίσης, ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στον απανταχού Ελληνισμό.
 
Μηδένα προ του τέλους μακάριζε «Ανάσταση σημαίνει «παλεύω για το καλύτερο». Αλλά, ο ελληνικός λαός περνάει σήμερα, το δικό του οικονομικό Γολγοθά, σε μία ώρα που το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας έχει πια χρεοκοπήσει», είχε πει το Πάσχα του 2010 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, χτυπώντας επικοινωνιακά το μοντέλο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
 
«Και η κρίση απαιτεί λύσεις, τομές, τολμηρές και υπεύθυνες», είχε προσθέσει συμπληρώνοντας ότι «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, σε αυτή τη μεγάλη ανηφόρα που έχουμε όλοι να περάσουμε, με οδηγό την ελπίδα και με συνειδητή αγάπη για την πατρίδα, και μπορούμε και πρέπει να περάσουμε τις δυσκολίες και θα τις ξεπεράσουμε».
 
Ο φοίνικας που δεν αναγεννήθηκε
Ένα χρόνο μετά και με ένα μνημόνιο στην πλάτη, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει σε μήνυμά του ανήμερα του Πάσχα: «Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, το Πάσχα συμβολίζει για τον Ελληνισμό, για όλους μας, το ξεκίνημα μιας νέας ζωής, και παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα σήμερα αλλάζει και ξαναγεννιέται. Μέσα από τις δυσκολίες και τις προσπάθειες όλων μας αλλάζουμε και νοοτροπίες και αντιλήψεις. Σκεφτόμαστε υπεύθυνα το κοινό καλό, τα παιδιά μας, το αύριο. Παρά τις δυσκολίες, περπατάμε μαζί αυτό τον δρόμο, σπάμε την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρεία, παίρνουμε την αλλαγή στα χέρια μας και θα πετύχουμε. Θα καταφέρουμε στο τέλος να έχουμε μια πατρίδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι».
 
Ο Θεός να βάλει το χέρι του «Ο θρίαμβος της Ανάστασης φέρνει την ελπίδα, που δεν είναι γραμμένη πάνω στην άμμο ή στον αέρα, αλλά είναι δεμένη στον στέρεο βράχο του ρεαλισμού, της αυτοπεποίθησης και της ευθύνης. Χριστός Ανέστη, υγεία και δύναμη από το Θεό σε όλους», είπε το Πάσχα του 2011 ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας ίσως μια πρόβλεψη για την βοήθεια που θα χρειαζόταν ο ελληνικός λαός στο... άμεσο μέλλον.
 
Με το ένα μάτι στην κάλπη
Δραματικές αλλαγές εμφανίζει το πολιτικό σκηνικό το Πάσχα του 2012 συγκρινόμενο με το προηγούμενο έτος. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι πλέον στο τιμόνι του Κινήματος και την θέση του έχει πάρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην Μαξίμου πλέον δεν διαβιώνει το κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους αλλά ο Λουκάς Παπαδήμος, και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την τότε τρικομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ.

Λίγες εβδομάδες πριν την Ανάσταση ο Λουκάς Παπαδήμος έχει διαλύσει την Βουλή προκηρύσσοντας εκλογές. Έτσι τα πολιτικά μηνύματα και οι ευχετήριες δηλώσεις γίνονται από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι σε έναν ιδιόμορφο αλληθωρισμό έχουν το ένα μάτι στην κάλπη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνει από την Θεσσαλονίκη ότι «αυτό το Πάσχα μπορεί να είναι αυτό που σημαίνει η λέξη Πάσχα: έξοδος, ευκαιρία εξόδου από την κρίση».
 
«Είναι μια μέρα που μας επιβάλλει να είμαστε ενωμένοι, αισιόδοξοι, ελπιδοφόροι. Η οργή, ο φόβος, η απογοήτευση και η απαισιοδοξία δεν μας οδηγεί πουθενά. Πρέπει να έχουμε ψυχική δύναμη και κοινωνική δύναμη για να ξεπεράσουμε την κρίση. Οι Έλληνες αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε» πρόσθεσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς, εμμένοντας στις αρχές του ευαγγελίου περί «αγαπάτε αλλήλους», «βοήθα τον πλησίον σου», «ο έχων δυο χιτώνες να δίνει τον ένα»... ανέφερε στο πασχαλινό του μήνυμα από το Ναύπλιο: «Πιστοί στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας, οι Έλληνες αντλούμε, σήμερα, το μέγα μήνυμα: Ότι, μετά το Γολγοθά και τα Πάθη, έρχεται η Ανάσταση. Μονοιασμένοι και αποφασισμένοι όλοι οι Έλληνες θα κάνουμε αυτό που πρέπει, δηλαδή την ελπίδα πραγματικότητα. Για κάθε σπίτι. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους». Πιστός στις αρχές του ευαγγελίου φαίνεται να είναι και επί πρωθυπουργίας του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου