Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΣΕΝΤ ΑΛΛΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Για μύθο σχετικά με την αντίληψη ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά επωμίζονται τα βάρη της διάσωσης του Νότου, κάνει λόγο άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο αναμεταδίδεται από  πολλά  διεθνή ΜΜΕ κυρίως αμερικανικά...

«Τα τριάμισι τελευταία χρόνια τραπεζικής αναστάτωσης και προγραμμάτων διάσωσης ύψους μεγαλύτερου των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι βορειοευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν χάσει ούτε ένα σεντ» αναφέρει το άρθρο. Και όχι μόνο αυτό αλλά... 


Oι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της κατακόρυφης πτώσης του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές» επικαλούμενο δύο γερμανικές μελέτες (της Alianz και του Ινστιτούτου IFW).

Σύμφωνα με τον γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό Alianz, το κέρδος για την Γερμανία υπολογίσθηκε στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010-2012 ενώ, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο IFW, το Βερολίνο εξοικονόμησε 9,6 δισ. ευρώ για τα έτη 2011-12, ενώ αναμένεται η χώρα να εξοικονομήσει άλλα 2 δισ. ευρώ το 2013.

«Εάν σ' αυτό το ποσό προσθέσουμε τους τόκους της περιόδου 2010-2012, αλλά και των ετών που θα ακολουθήσουν, η αθροιστική ενίσχυση από τους τόκους για τον γερμανικό προϋπολογισμό εκτιμάται γύρω στα 67 δισεκατομμύρια ευρώ», διαπιστώνει η Alianz στην έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2012.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι χώρες του Βορρά θα χάσουν χρήματα μόνο εάν κάποιος από τους δανειζόμενους χρεοκοπήσει, κάτι όμως που θεωρείται δύσκολο να συμβεί για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Κύπρο, ακόμη και για την Ελλάδα, η οποία με τα δάνεια των 166 δισ.  ευρώ που έχει λάβει, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επισημαίνεται ότι «εκτός από τα αρχικά διμερή δάνεια προς την Ελλάδα το 2010, ύψους 52,9 δις ευρώ, δεν έχουν δοθεί χρήματα φορολογούμενων της ευρωζώνης ούτε προς την Ελλάδα, ούτε προς οποιαδήποτε άλλη χώρα», καθώς όλα τα κατοπινά δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές,«μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης».

Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι το αίσθημα στον Ευρωπαϊκό Βορρά, κατά της οικονομικής διάσωσης του Νότου, παραμένει πολύ ισχυρό και «δεν φαίνεται να υπάρχει η προθυμία από τους πολιτικούς να διορθώσουν αυτή την παρανόηση» που εξισώνει την έννοια του «δανείζω» με εκείνη του «δίνω».

Τέλος, σημειώνεται ότι ακόμη κι αν δεν αποπληρωθούν πλήρως τα δάνεια, το κόστος για τις χώρες του Βορρά θα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο μιας ενδεχόμενης διάσπασης της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του German Bertelsmann Foundation, «εάν η Γερμανία επιστρέψει στο μάρκο, για την περίοδο 2013-2025 υπολογίζεται ότι θα χάσει γύρω στα 1,2 τρισ.  ευρώ, ποσό που αποτελεί το 50% της γερμανικής οικονομίας για το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου