Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΟΙ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ ΕΒΑΛΑΝ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε μία απίστευτη συμφωνια κατέληξαν χθες οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασηςτων υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ...

Η συμφωνία προβλέπει κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και, συγκεκριμένα, εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει επίσης... 


Φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Η φορολογία επί των καταθέσεων δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η Μεγαλόνησος, υποστήριξε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιέρεν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», επεσήμανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».

Από την πλευρά του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της οικονομίας της.

Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.

Η συμφωνία προβλέπει το οικονομικό ύψος της διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ "κατ' ανώτατο όριο".
Η συμφωνία επήλθε μετά από σχεδόν 10 ώρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και της τρόικας που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Πληροφορίες από ON ALERT & NEWSBOMB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου