Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Οι διαδοχικές κορώνες των ηγετών της συγκυβέρνησης ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ικανοποίηση της δικής τους συνείδησης. Δεν αφορούν την τρόικα και τις δήθεν διαπραγματεύσεις, ούτε τους πολίτες, που έχουν καταλάβει πλέον το τρίμηνο παραμύθι των δήθεν πιέσεων αλλά της άτακτης υποχώρησης στο τέλος γιατί η τρόικα δεν κάνει πίσω και τραβάει το σχοινί... 
 
Κάθε φορά, το ραντεβού των τροϊκανών με τον Αντώνη Σαμαρά αναβάλλεται γιατί υπάρχει (επικοινωνιακή και μόνο) εμπλοκή. Κάθε φορά, κάτι παραπάνω ζητάει η τρόικα και, κάθε φορά, η διαμονή της στην Αθήνα παρατείνεται.Η αλήθεια όμως για τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας εβδομάδας είναι άλλη:...

1 Ουδέποτε υπήρξαν σκαμπανεβάσματα και γράψε - σβήσε σε αυτά που ζήτησε η τρόικα. Αυτό που ήθελε η παρέα του Τόμσεν εξ αρχής, ήταν συγκεκριμένο πλάνο - οργανόγραμμα απολύσεων και απομακρύνσεων. Αυτό η κυβέρνηση το εκμεταλλεύθηκε επικοινωνιακά λέγοντας ότι «πέτυχε» την υποχώρηση στις άμεσες απολύσεις. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε άνετα να δηλώσει ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες απολύσεις. Όμως ουδέποτε υπήρχε θέμα άμεσων απολύσεων γιατί πολύ απλά η τρόικα γνωρίζει τα περί του κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων και ότι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να απομακρυνθεί κάποιος από τη θέση του. Αυτό που διεμήνυσε η τρόικα – και σιωπηρά συμφώνησε η κυβέρνηση – είναι ότι οι απολύσεις, μέσω καταργήσεων θέσεων, θα γίνουν. Αυτό που πρόσταζε τώρα το μνημόνιο για τα οργανογράμματα, θα το λάβει η τρόικα.
Αναπόφευκτα μέτρα
2 Η κυβέρνηση υποβάθμισε το θέμα των επιπρόσθετων μέτρων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Ο Ε. Βενιζέλος το οριοθέτησε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα «λιτότητας». Το ίδιο και ο Φ. Κουβέλης. Αυτό όμως που δεν έχουν πει, είναι ότι στις συνομιλίες με τους τροϊκανούς οι τελευταίοι ενημέρωσαν ότι, όπως δείχνουν οι αριθμοί είσπραξης εσόδων και η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα. Και δεν μιλάμε για αυτά του 2014-2016. Εννοούμε επιπρόσθετα μέτρα για το 2013. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα γίνει ένα θαύμα και ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα υπερκαλύψουν την υστέρηση εσόδων. Ο καυτός Ιούνιος, στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχει να κάνει με το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και τη λήψη νέων μέτρων. Σε τι αναφέρονταν λοιπόν οι τρεις συγκυβερνώντες; Πιθανώς στο ότι δεν θα κληθούν να αποφασίσουν για άλλα μέτρα πέραν αυτών που ήδη αναγράφονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο. Και εάν λάβει κανείς υπόψη ότι τα μέτρα πλέον θα είναι αυτοματοποιημένα και θα μπαίνουν σε εφαρμογή έπειτα από απόφαση της τρόικας και άνευ διαπραγμάτευσης, τότε μάλλον επικοινωνιακά προσπαθούν να επωφεληθούν από το «νίπτω τας χείρας».
 
3 Οι διάφορες διαρροές για το τι πραγματικά ζητούσε η τρόικα... αποφεύχθηκαν. Τόσο ο Πολ Τόμσεν όσο και ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, πιέζουν ποικιλοτρόπως να μπουν στη διαχείριση των αποκρατικοποιήσεων ξένοι εμπειρογνώμονες. Η απειλή για νέα μέτρα συνδέεται άμεσα με τις βλέψεις του ΔΝΤ να προωθήσει συγκεκριμένα φιλέτα του ελληνικού κράτους στα επενδυτικά συμφέροντα που εξυπηρετεί.
 
4 Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποσιώπησαν πλήρως τις απαιτήσεις του Τόμσεν για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Παρά τις διαρροές ότι ακόμα και η τρόικα τρόμαξε με το ύψος της ανεργίας, σε μια από τις συναντήσεις ο Τόμσεν δήλωσε ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται ακόμα σχετικά ψηλά και ότι χωράει ακόμα ένα κούρεμα! Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς, φαίνεται να διαφώνησε ενώ ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ απλώς σιώπησε.
Το τρικ
5 Δηλώσεις των κυβερνώντων ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και ότι η τρόικα πιέστηκε, ελέγχονται ως ανακριβείς. Το θέμα «μύρισε» όταν η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε τέτοιο αίτημα, ούτε στο Eurogroup του Μαρτίου ούτε στο EuroWorking Group, κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας. Η κωλυσιεργία δημιουργεί ερωτήματα καθώς, εκτός από την τρόικα, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να συζητά και να ενημερώνει και τα πιο πάνω συμβούλια. Συνεπώς, προβληματίζει το εάν πραγματικά ζητήθηκε η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και η τρόικα το απέρριψε ή αν – και αυτό – ήταν ακόμα ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης.
 
Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. που ξεκινά σήμερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ανεργία, στην ανάγκη για ανάπτυξη και επενδύσεις και θα ζητήσει την επικοινωνιακή στήριξη από τους ομολόγους του. Όμως, παρά το γεγονός ότι συγκεκριμένα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας λιμνάζουν, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προβεί σε καμία απολύτως χρησιμοποίησή τους. Κάθε φορά που ο Α. Σαμαράς λέει στους εταίρους του ότι χρειάζεται βοήθεια για να καταπολεμήσει την ύφεση και την ανεργία, εισπράττει πάντοτε την απάντηση ότι η Ελλάδα έχει κονδύλια τα οποία δεν χρησιμοποιεί. Μάλλον την ίδια απάντηση θα λάβει και αύριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου