Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο ΔΙΩΤΗΣ ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕ - ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ

Στην περίπτωση του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ συμβαίνει αυτό που πολύ συχνά επαναλαμβάνεται και στη ζωή: η πραγματικότητα υπερβαίνει ορμητικά τις προθέσεις...

Ισχυροί πολιτικοί παράγοντες στα άλλοτε κραταιά κόμματα εξουσίας και εκπρόσωποι ετερόφωτων οικονομικών κέντρων που χρωστάνε τη νεόπλουτη αναίδειά τους στο αλισβερίσι με την πολιτική εξουσία έχουν κάθε λόγο να σκεπαστεί η αλήθεια τώρα που ξέσπασε η μνημονιακή μπόρα κι οι απλοί άνθρωποι πληρώνουν βαριές συνέπειες.

Όμως η δυσκολία της συγκάλυψης έγκειται στο ότι γνώριζαν πάρα πολλοί τι ακριβώς συνέβη. Κι από τη στιγμή που όλοι αυτοί δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν πρόχειρα σε μια πειστική αφήγηση των πραγμάτων, όσο προχωρούν οι έρευνες έρχονται στην επιφάνεια «ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στα μέλη της Επιτροπής ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης διέψευσε όσους εκτιμούσαν μέχρι τότε ότι... 


Θα περιοριζόταν στην κατάθεση ενός τυπικού υπομνήματος, μια και ο ίδιος έχει ήδη καταθέσει στους εισαγγελείς και δεν θα ήθελε να επιβαρύνει ενδεχομένως τη θέση του. Διαψεύδοντας τις προβλέψεις, έδωσε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που φωτίζουν εντονότερα τον ρόλο ορισμένων κρίσιμων πρωταγωνιστών που πάσχιζαν μέχρι σήμερα να μείνουν στο ημίφως.

Μπορεί, όπως εκτιμούσαν αρκετοί βουλευτές, να πρυτάνευσε εντός του το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, τώρα που βλέπει ότι ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα εις βάρος του κι ότι κάποιοι προορίζουν την κεφαλή του για πεσκέσι στο ικρίωμα της βλοσυρής Δικαιοσύνης, όπου οι θέσεις που έχουν κρατηθεί προσώρας είναι αυστηρώς περιορισμένες: για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και κάποιους υπηρεσιακούς συναυτουργούς...

Έπαιζε και η ΕΥΠ
Όμως η μαρτυρία του δίνει χωρίς αμφιβολία νέα τροπή στις έρευνες, καθώς κατά πολλούς επιβεβαιώνει ότι η διαχείριση της λίστας έγινε στο υψηλότερο δυνατό κυβερνητικό επίπεδο και, ίσως, από πολλά και προφανώς ασύνδετα μεταξύ τους κέντρα.

Για να ξεκινήσουμε κλιμακωτά, ο πρώτος που μάλλον θα ένιωσε άβολα από τη νεότερη εκδοχή Διώτη είναι σίγουρα ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας, ο οποίος είχε καταθέσει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή από τη στιγμή που ενημέρωσε αρμοδίως για την ύπαρξη του επίμαχου υλικού.

Ο Διώτης αλλάζοντας, σύμφωνα με βουλευτές, υπερασπιστική ρότα κατέθεσε προχθές την ηλεκτρονική αλληλογραφία που αντάλλαξε στις 7 Ιουλίου του 2011 με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

Από τα εκατέρωθεν μηνύματα συνάγεται με ευχέρεια ότι ο Μπίκας είχε πλήρη γνώση της λίστας και είχε ήδη συνεννοηθεί σχετικά και με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μια και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα από τα e-mail που στέλνει ο Διώτης στον Παπακωνσταντίνου, «ήδη έχουμε συζητήσεις με τον Κώστα (δηλαδή τον Μπίκα) για να προχωρήσουμε στη διερεύνηση και περαιτέρω επεξεργασία». Σε επόμενο δε μήνυμα αποδεικνύεται ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είχε συνομιλία για την υπόθεση της λίστας με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Μπίκας στην κατάθεσή του στην Προανακριτική είχε πει ότι η δική του εμπλοκή είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Είχε ισχυριστεί συγκεκριμένα ότι, από τη στιγμή που έμαθε από εφημερίδα της Ζυρίχης πως η Γαλλία διαθέτει στοιχεία καταθετών, επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του προκειμένου να του διαβιβάσει το υλικό που αφορούσε ειδικότερα Έλληνες καταθέτες και ότι εκείνος τον είχε παραπέμψει στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Κατόπιν τούτου, είχε ενημερώσει τον Παπακωνσταντίνου ότι θα μπορούσε να παραλάβει τις σχετικές πληροφορίες από την τότε υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ουδέποτε ξανασχολήθηκε με την υπόθεση.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι την επόμενη ημέρα, στις 8 Ιουλίου του 2010, ο Διώτης αντέγραψε το USB - κλώνο και είχε στη συνέχεια συνάντηση στη Βουλή με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Ευθύ μήνυμα
Τι ήθελε να πει ο Διώτης; Βουλευτές υποστηρίζουν ότι εμμέσως δηλώνει πως δεν είναι αυτός που «πείραξε» το επίμαχο ψηφιακό υλικό... Στην αντιπολίτευση εκτιμούσαν ότι τεκμαίρεται βάσιμα από αυτό πως ο Παπακωνσταντίνου πήρε φεύγοντας από το υπουργείο μαζί του τα επίμαχα στοιχεία και τα απέστειλε στο ΣΔΟΕ όταν «μετατέθηκε» στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι ίδιοι σχολίαζαν μεταξύ τους ότι η κατάθεση Διώτη «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου», καθώς εκτιμούσαν ότι ο τέως εισαγγελέας, βλέποντας γύρω του τον κλοιό να σφίγγει, θέλησε να στείλει ευθύ μήνυμα στην πολιτική ηγεσία και τα παραπάνω πρόσωπα ότι δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει μόνος του το μάρμαρο.

Η μαρτυρία του ανοίγει, αντικειμενικά, νέο κύκλο ερευνών και δεν είναι τυχαίο ότι η Επιτροπή αποφάσισε την παράταση των εργασιών της μέχρι τη 15η Απριλίου, ενώ σήμερα αναμένεται με ανανεωμένο ενδιαφέρον η κατάθεση Μπίκα.

Αργά ή γρήγορα θα κληθεί και ο Γ. Παπανδρέου να περάσει από την Επιτροπή. Δεν υπάρχει ελπίδα όμως ότι θα προσέλθει. Η διεθνής περιφορά της αποτυχίας του δεν περιλαμβάνει στάση στην Προκαταρκτική...

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου