Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΠΑΛΑΤΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΛΙΣΤΑ ΧΑΡΕΜΙΑ ΜΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ...

ΠΑΛΑΤΙΔεν έχουν τέλος οι σοκαριστικές αποκαλύψεις στην Κύπρο για σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και διαγραφή δανείων σε πολιτικούς και συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ στο φως ήρθε και μία νέα υπόθεση με μία εταιρία που πήρε δύο δάνεια για να αγοράσει παλάτι!...

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινή», η εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να αγοράσει μέχρι και παλάτι εκτός Κύπρου, με δάνεια από τις δύο μεγάλες τράπεζες, ωστόσο όταν η αγορά δεν πήγε καλά, η τράπεζα βρέθηκε εκτεθειμένη για πολλά εκατομμύρια.

 

Πολλά από αυτά τα χρήματα «διαγράφηκαν», ενώ τα υπόλοιπα εισπράχθηκαν από άλλη εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του παλατιού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου απαιτεί να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι» ενώ ζήτησε... 

Να δοθεί στην δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα εκείνων που φυγάδευσαν χρήματα τις ημέρες της κρίσης. Παράλληλα, η «λίστα των διαγραφών» βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα ενώ η υπόθεση θα διερευνηθεί και πολιτικά.


Από τη μεριά του ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε σήμερα ότι η αναμορφωμένη Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της στην κυπριακή οικονομία και εξέφρασε την άποψη ότι «θα συρρικνωθεί το χρηματοοικονομικό μας σύστημα που έχει επίκεντρο την Κύπρο και τις διεθνείς επιχειρήσεις, μέσω Κύπρου». Παράλληλα διέψευσε κατηγορηματικά «ότι συζητείται οιανδήποτε γενική σημαντική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων» διευκρινίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι η συνεισφορά υπαλλήλων σε ορισμένες υποκατηγορίες για να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά τους φόβους για περικοπές μισθών ύψους 20-30%, ο κ. Σαρρής διέψευσε κατηγορηματικά ότι συζητούνται τέτοια ποσοστά, διευκρινίζοντας ωστόσο οτι «υπάρχει σε ορισμένες υποκατηγορίες η επιλογή να διασωθούν θέσεις εργασίας – για παράδειγμα να διασωθούν οι θέσεις εργασίας 400 καθηγητών και οι υπόλοιποι καθηγητές να συνεισφέρουν κάτι». Αναφορικά με τη διαγραφή δανείων, ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι «οι τράπεζες, από καιρού εις καιρό, κάνουν επιλογές, κατά πόσον θα πάρουν πίσω ή όχι ένα ποσό δανείου» και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί κατά πόσον «κάποιος που έχει πολιτικό βάρος χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πάρει μια προνομιακή μεταχείριση».

Επίσης, διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός δανείων με καταθέσεις θα αφορά καταθέσεις πέρα των 100.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι ποσά από 100.000 ευρώ και κάτω είναι «ασφαλισμένα και δεν μπαίνουν σε κανένα από αυτούς τους υπολογισμούς». Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να ενημερωθεί για ενδεχόμενη εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Όσο για την επίμαχη λίστα, ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Πέτρος Κληρίδης υποστήριξε πως «έτσι όπως είναι τα πράγματα εδώ στην Κύπρο, και να θέλει κάποιος να συγκαλύψει τον άλλον δεν έχει τη δύναμη» ενώ υποστήριξε πως αναφέρονται πολλά ονόματα στη λίστα αλλά διευκρίνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν και εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα για την υπόθεση οφειλετών που διαγράφηκαν τα χρέη τους από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου