Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

S-300 ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ

Η προνομιακή φορολογική σχέση Ρωσίας-Κύπρου πάει πολλά χρόνια πίσω και υπήρξαν και στιγμές που είχε προβληματίσει τις δύο χώρες. Σε μία τέτοια στιγμή προέκυψε και η αγορά των S 300!...
 

Ο Αλεξέϊ Κούντριν ,πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών, σ΄ ένα άρθρο του στην ιστοσελίδα Η Ρωσία Τώρα σημειώνει”
“Θυμάμαι όταν το 1998 η κυβέρνηση Κιριγιένκο ανακοίνωσε πως θα ήταν σκόπιμο να διακοπεί η ισχύς της προνομιακής φορολογικής σχέσης με την Κύπρο, η κυπριακή ηγεσία τότε ανησύχησε ιδιαίτερα καθώς το νησί θα έχανε το ήμισυ των κερδών από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε... 


Να συναντηθεί με τον Μπορίς Γέλτσιν, και τον έπεισε να μην διακοπεί η προνομιακή σχέση. Ως αποζημίωση, η Κύπρος συμφώνησε να αγοράσει και να εγκαταστήσει στο έδαφός της τα συστήματα S-300, τα οποία τελικά ποτέ δεν τέθηκαν σε λειτουργία εξαιτίας της αντίδρασης της Τουρκίας. Τότε, η Ρωσία θεωρούσε την Κύπρο γεωπολιτικό της σύμμαχο.
Ο Κούντριν παραθέτει και μερικά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναδεικνύουν την γερμανική υποκρισία:

 

“Τις τελευταίες ημέρες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους ότι το χρηματοπιστωτικό μοντέλο που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο «δεν είναι βιώσιμο», υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο συντελεστής που αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζητήσεων, είναι η αναλογία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται οι τράπεζες σε σχέση με το ΑΕΠ, η οποία είναι 7 προς 1. Την ίδια ώρα, στο Λουξεμβούργο για παράδειγμα, τα περιουσιακά στοιχεία στις τράπεζες ξεπερνούν το ΑΕΠ κατά 20 φορές, στη Μεγάλη Βρετανία 5, και στη Γερμανία ο συντελεστής αυτός βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή περίπου 3 φορές.
 

Επιπλέον, το κυπριακό μοντέλο έγινε «μη βιώσιμο» όταν οι τοπικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να διαγράψουν τα ελληνικά χρέη. Πιθανόν οι τράπεζες να μην ήταν και τόσο προσεκτικές όταν αγόραζαν ελληνικά ομόλογα, αλλά όλη η πολιτική της Ευρώπης στόχευε στη σωτηρία της Ελλάδας. Οι επενδυτές ήταν σίγουροι ότι η ευρωζώνη θα διασώσει την Ελλάδα, όπως και οποιαδήποτε χώρα μέλος της κοινότητας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου