Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΛΕΙΨΟΙ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣ ( και της"αξιοπρεπούς" παρουσίας)

Χαιρέτα μας ... την αυτοδυναμία και την σταθερότητα... 

γράφει το ΜΑΡΙΚΑΚΙ

Πιθανότατα, τώρα που έγινε και η δημοσκόπηση της GPO η οποία έβγαλε τον ποθούμενο τίτλο «καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Βενιζέλος», όπως επίσης την σχετικά επιθυμητή διάταξη που υπόσχεται συνεργασία, δηλαδή πρώτη η ΝΔ και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ έστω και με 4 μονάδες διαφορά, να μπορεί το πολιτικό σύστημα να μας αναγγείλει επιτέλους δημόσια και ανοιχτά την πολυθρύλητη ημερομηνία των εκλογών.

Ή μήπως όχι; Γιατί μπορεί η ίδια δημοσκόπηση να εμφανίζει άνοδο μιας μονάδας του ΠΑΣΟΚ (14,2% από 13,1% στην προηγούμενη μέτρηση) και σχεδόν όλους τους υπόλοιπους σε πτώση, υπάρχουν όμως κάμποσα αλλά. Ο Βενιζέλος έρχεται πρώτος στην πρωθυπουργική καταλληλότητα με μόλις 24,3% του δείγματος, μόλις μισή μονάδα πάνω από το Σαμαρά (23,8%). Η πλειοψηφία όμως (50,4%) κρίνει ότι κανένας εκ των δύο δεν είναι κατάλληλος...


Επίσης, στις προτιμήσεις του κοινού ούτε η αυτοδυναμία ενός εκάστου από αυτά τα δύο συγγενή πολιτικά είδη ούτε η μεταξύ τους συνεργασία έχει καλό πλασάρισμα στην κατάταξη: αυτοδύναμη ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντώνη θέλει το 14%, αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Βαγγέλη, θέλει μόλις το 8,6% και κυβέρνηση συνεργασίας με τα δυο τους θέλει το 9,6%. Από την άλλη κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Αριστεράς θέλει το 14,9%, ενώ το 24,5% θέλει «άλλη κυβέρνηση συνεργασίας» χωρίς πασοκονουδού στο «μείγμα», με αδιευκρίνιστη τη στάση του 17,9% (Δεν ξέρω /Δεν απαντώ).
Στην ερώτηση με τι κριτήριο θα πάνε να ψηφίσουν οι ερωτώμενοι του δείγματος, με διαφορά επιλέγουν την αρνητική ψήφο ή την «ψήφο τιμωρίας» όσων ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση: το 41,9% θέλει την τιμωρία των υπευθύνων ενώ πολύ παρακάτω, το 29, 5% θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί ότι έχει την καλύτερη πρόταση διεξόδου. Το 21,9% πάντως, θέλει απλώς «σταθερή κυβέρνηση».

Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα για το πολιτικό σύστημα δεδομένου ότι το αμέσως επόμενο ισχυρό κριτήριο είναι η «τσέπη»: το 60,2% δηλώνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η μείωση μισθού. Το 43,9% αξιολογεί υψηλά την ακρίβεια, ενώ αμέσως μετά έρχεται ο φόβος της ανεργίας (23,7%) και της εγκληματικότητας (23,6%).
Η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος, δηλαδή το 67,6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει με κριτήριο την οικονομία και το 43,6% με κριτήριο το πρόβλημα της ανεργίας. Διαφθορά, εγκληματικότητα και λαθρομετανάστευση πέφτουν σχετικά χαμηλά σε σχέση με τα οικονομικά κριτήρια (18,2%, 14,8% και 11,5% αντιστοίχως).
Στο μεταξύ, σχεδόν καθολική είναι η απόρριψη της θητείας Παπανδρέου: το 92,2% αξιολογεί αρνητικά το έργο του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιωργάκη. Ωστόσο η δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου που συνέχισε «επάξια» το έργο του αποτιμάται αρνητικά από το 56%, με το 41,2% να την αξιολογεί θετικά! Άβυσσος….

Θεωρούν άραγε ότι το παιχνίδι παλεύεται μόνο και μόνο με την αριθμητική υπεροχή του αθροίσματός τους; Γιατί όσα μπαλώματα κι αν μπορούν να κάνουν, σταθερότητα δεν προβλέπεται να πετύχουν...

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου