Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Καμπανάκι κινδύνου από τον αστάθμητο παράγοντα... 

Αλλάζει το σκηνικό στη χώρα μετά την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού στο Σύνταγμα, που με τον πιο οδυνηρό τρόπο θέτει το πολιτικό σύστημα αντιμέτωπο με τις ευθύνες του, οι οποίες έγιναν βαρύτερες εξαιτίας της αποφυγής των εκλογών το περασμένο Φθινόπωρο.

Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι το θλιβερό γεγονός, σε συνδυασμό με την παράδοξη εμμονή να μην προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος των εκλογών, μπορεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις.

Στην πραγματικότητα συνέβη το έκτακτο περιστατικό, έκανε την εμφάνισή του ο αστάθμητος παράγοντας που συνήθως παραβλέπουν όσοι αδυνατούν να προχωρήσουν σε μια απλή πολιτική πρόβλεψη.

Η χώρα και η σταθερότητά της κρέμονται πλέον από μια κλωστή, την ώρα που ο διεθνής οίκος Fitch ανακοινώνει αριθμούς που τρομάζουν και ουσιαστικά θέτουν ξανά σε αμφισβήτηση το ακολουθούμενο – και επιβεβλημένο από την τρόικα – πρόγραμμα στην Ελλάδα...



Σύμφωνα με την ειδική έκθεση για την Ελλάδα που ο οίκος έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το «κούρεμα» βελτιώνει μεν σημαντικά το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και μειώνει τους κινδύνους να επαναληφθούν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο οι δυσκολίες αποπληρωμής, αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας εξακολουθεί να υπάρχει εξαιτίας των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων που συντηρούνται.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στο γεγονός ότι μπορεί το PSI να δίνει μια σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα να πετύχει, αλλά το πρόγραμμα εμπεριέχει μια σημαντική εσωτερική υποτίμηση – αποτέλεσμα της οποίας είναι και η χθεσινή αυτοκτονία-σοκ!

Ο οίκος Fitch σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές επιπρόσθετες υποχρεώσεις για να χρηματοδοτήσει το PSI και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - αλλά και των πολύ σοβαρών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Αν τελικά συμμετάσχουν όλοι οι κάτοχοι ομολόγων, το PSI θα διαγραφούν 110 δις ευρώ από το ελληνικό χρέος, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και μειώνοντας τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης αδυναμίας πληρωμών.

Επίσης αναφέρει ότι το μερίδιο του επίσημου τομέα στο ελληνικό χρέος θα διευρυνθεί στο 75% από 38% το 2011, ενώ των ιδιωτών κατέρχεται στο 25% από 62%.

Μετά το PSI η εξυπηρέτηση του χρέους στα νέα, αναδιαρθρωμένα ομόλογα οδηγεί σε ελάχιστες απαιτήσεις στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο πληρωμών, ενώ το νέο πρόγραμμα των 164 δισ. ευρώ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αναμένεται να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το διάστημα 2012-14.

Ωστόσο, ο Fitch υπογραμμίζει ότι το ρίσκο χρεοκοπίας παραμένει, δεδομένου του μεγάλου χρέους και μετά το PSI και τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Προβλέπει δε ότι το ελληνικό χρέος θα ανέλθει το 2013 κοντά στο 170% του ΑΕΠ εξαιτίας της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ, προτού αρχίσει να υποχωρεί το 2014.

Προστίθεται επίσης ότι η δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ, ως το 2020, θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση να εφαρμοστούν επιπρόσθετες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις και την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θεωρεί ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη είναι σπαρμένος με πολλούς κινδύνους.

«Οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται στον κίνδυνο πτωτικών πιέσεων», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας.

Πάντως, αν και ξεκαθάρισε πως όλα τα μη συμβατικά μέτρα είναι προσωρινά, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για απόσυρσή τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου