Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ... ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΤΑΓΗ... ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΦΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ...

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ψυχόδραμα αρχίζει να γίνεται η πολιτική της ΝΔ. Σε πλήρη σύγχυση περιέρχονται σταδιακά τα μέλη, οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι της. 

Ενώ η τεράστια πλειοψηφία τους αρνείται να χωνέψει πως από τη μια στιγμή στην άλλη το κόμμα τους από εκεί που ήταν «αντιμνημονιακό» μετατράπηκε ξαφνικά στο κόμμα - πυλώνα του νέου Μνημονίου, έρχεται ακόμη ένα χτύπημα να τους αποτελειώσει: η ΝΔ ζητάει εκλογές για να απαλλαγεί από τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ή για να συγκυβερνήσει εκ νέου μαζί του, έχοντας απλώς ο Α. Σαμαράς το πάνω χέρι στη νέα συγκυβέρνηση, άρα και περισσότερους υπουργούς; Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφέστατος στις δημόσιες δηλώσεις του, ανεξαρτήτως του αν κάποιος θελήσει να αμφισβητήσει πλήρως την ειλικρίνειά του. «Μην ακούω τώρα περί ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνησης», υπογράμμισε χωρίς περιστροφές. «Το ΠΑΣΟΚ χαμένο είναι και δεν έχει τίποτε άλλο να χάσει. Θέλει να φαινόμαστε παρέα για να μας κάνει κι εμάς ζημιά. Συνενόχους ψάχνουν», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς...


Οι θέσεις του είναι σαφέστατες. Βρίσκονται, όμως, σε πλήρη διάσταση με τα όσα είπε χθες στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η συνεργασία και η συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα κρίνεται απαραίτητη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών ... Και στην περίπτωση αυτοδυναμίας, η συνεργασία θα επιδιωχθεί», υπογράμμισε με κρυστάλλινη καθαρότητα στη συνέντευξή του, η οποία δικαιολογημένα έτυχε μεγάλης προβολής, ο Δ. Αβραμόπουλος. Εύλογη η απορία όλων: έχουμε να κάνουμε με ένα ΠΑΣΟΚ και τα ηγετικά στελέχη του που «αναζητούν συνενόχους», όπως λέει ο Α. Σαμαράς ή με μια «κουλτούρα της συνεννόησης, της σύνθεσης και της συνεργασίας» την οποία εξαίρει ο Δ. Αβραμόπουλος; «Εμείς έχουμε άλλον κώδικα αξιών και άλλο πρόγραμμα», είχε τονίσει ο Α. Σαμαράς. Είναι προφανές ότι «κουλτούρα συνεργασίας» με εκείνους που «αναζητούν συνενόχους» και που «θέλουν να φαινόμαστε παρέα για να μας κάνουν κι εμάς ζημιά» δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Είναι εξόφθαλμο, λοιπόν, ότι η γραμμή του προέδρου της ΝΔ είναι ασύμβατη με τη γραμμή του αντιπροέδρου της ΝΔ. Πώς θα λύσουν αυτήν την αντίφαση ή ακόμη και αν θέλουν να τη λύσουν, είναι δικό τους θέμα και εμάς λόγος δεν μας πέφτει ως προς το τι θα αποφασίσουν. Εμείς απλώς επισημαίνουμε την κραυγαλέα αντίφαση. Από εκεί και πέρα, αναφύεται και ένα άλλο πολιτικό ζήτημα. 

Τι σημαίνει το γεγονός ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θεωρεί πως «τον παίρνει» να βγει δημόσια με μια γραμμή που αναιρεί τα όσα λέει ο Α. Σαμαράς - και μάλιστα να βγαίνει μόλις δύο μήνες πριν από τις υποτιθέμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αν δεχτούμε ότι αυτές όντως θα γίνουν στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, πράγμα για το οποίο ακόμη δεν έχουμε πειστεί; Από πού αντλεί το πολιτικό θάρρος ή θράσος να αμφισβητεί τον αρχηγό του; Είναι προφανές ότι οι «μνημονιακές» δυνάμεις μέσα στη ΝΔ αισθάνονται δικαιωμένες μετά τη «μνημονιακή κωλοτούμπα» του Α. Σαμαρά - και έχουν φυσικά δίκιο να αισθάνονται έτσι. Στην πολιτική, όμως, τα πράγματα δεν σταματούν εκεί. 

Ολοι τώρα γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πολιτικά αποδυναμωμένος και φυσικά απαιτούν ανακατανομή της εσωκομματικής εξουσίας. Οι «μνημονιακοί» δεν πρόκειται να χαριστούν στον Α. Σαμαρά, από τη στιγμή που αυτός διέγραψε τους πιο πιστούς του βουλευτές και απογοήτευσε σφοδρότατα την κομματική βάση της ΝΔ, η οποία υπήρξε ο μοναδικός παράγοντας που με την ήρεμη εξέγερσή της τον έφερε απροσδόκητα στην ηγεσία του κόμματος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι «μνημονιακοί» βουλευτές της ΝΔ ανέκαθεν ήταν πλειοψηφία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι για λόγους καιροσκοπισμού συντάσσονταν με την αντιμνημονιακή γραμμή Σαμαρά. Είναι βέβαιο ότι τώρα θα του επιβάλλουν τους δικούς τους όρους.  

Αρχίζει Συζήτηση περί επιστροφής... Ντόρας! 
Η ΕΡΩΤΗΣΗ του «Βήματος» στον Δ. Αβραμόπουλο ήταν ευθεία: «Πρέπει να γυρίσουν στη ΝΔ η κ. Μπακογιάννη και άλλα στελέχη;». Η απάντηση ήταν διπλωματική και άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Αναφορές σε πρόσωπα θεωρώ ότι αλλοιώνουν το ευρύτερο μήνυμα που έστειλε ο Α. Σαμαράς... Η ΝΔ έχει τις πόρτες της ανοιχτές να δεχτεί όλους όσοι αποδέχονται, ενστερνίζονται και συνυπογράφουν το αξιακό και προγραμματικό της πλαίσιο». 

Ολοι θυμούνται ότι η Ντόρα διαγράφηκε δικαίως από τη ΝΔ επειδή ψήφισε υπέρ του πρώτου Μνημονίου. Τώρα όμως που και ο Α. Σαμαράς με τη ΝΔ και η Ντόρα είναι υπέρ του νέου Μνημονίου, υπάρχει άραγε πολιτική και ιδεολογική διαφορά που να επιβάλλει να παραμείνει εκτός ΝΔ, όταν μάλιστα οι «μνημονιακοί» ομοϊδεάτες της κυριαρχούν πλέον στη ΝΔ; Οψόμεθα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου