Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Από τις πρώτες ημέρες που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε να ακούγεται και είναι πλέον καθημερινή έκφραση στη ζωή των πολιτών, πολλές νέες λέξεις μπήκαν στο λεξιλόγιο του Έλληνα. Αρκετοί είναι μάλιστα αυτοί που ενώ καθημερινά της χρησιμοποιούν δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνουν.

Σε δημοσίευμα τους «Τα Νέα» έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει τους ορισμούς των λέξεων αυτών

Private Sector Involvement ή PSI: Κατά κυριολεξία μεταφράζεται Εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα και σημαίνει πως τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικά ταμεία, θεσμικοί επενδυτές ή και απλοί αποταμιευτές (αλλά όχι κράτη ή διεθνείς οργανισμοί) δέχονται να μειωθεί η αξία της αρχικής επένδυσής τους σε ελληνικά ομόλογα ώστε να μη χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους μέσα από μια καθολική στάση πληρωμών.
Institute of International Finance (IIF): Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο είναι ο φορέας που εκπροσωπεί τα 450 μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα παγκοσμίως. Τo IIF ανέλαβε από την πρώτη στιγμή εκ μέρους των τραπεζών να διαπραγματευθεί τους όρους της εθελοντικής απομείωσης της αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες.
Haircut: Το γνωστό σε όλους κούρεμα αναφέρεται ουσιαστικά στο ποσοστό της ζημιάς που είναι διατεθειμένος να υποστεί ο επενδυτής ή πιο απλά στο κατά πόσο θα μειωθεί η αρχική επένδυσή του μετά την επανατιμολόγηση και την επιμήκυνση των αρχικών ομολόγων.

Bond Swap: Ανταλλαγή ομολόγων. Τα παλαιά ομόλογα που κουρεύονται ανταλλάσσονται εθελοντικά με νέα που αντιστοιχούν στην αξία της αρχικής επένδυσης μετά το κούρεμα (100-53,5=46,5). Τα ομόλογα αυτά έχουν μικρότερο επιτόκιο από το αρχικό και πληρώνονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου...



CAC: Οι ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) προβλέ- πουν ότι οι αποφάσεις της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ομολογιούχων για τροποποίηση των όρων των ομολόγων δεσμεύουν το σύνολο των κατόχων των τίτλων και εφαρμόζονται σε όλα τα ομόλογα. Για να ενεργοποιηθούν τα CAC έπρεπε αφενός να μετάσχουν στο PSI επενδυτές που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ομολόγων που διέπεται από το ελληνικό Δίκαιο και εν συνεχεία από το σύνολο των παρόντων να ψηφίσει θετικά στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα το 66%.
CDS: Τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (Credit Default Swaps) αποτελούν χρηματοδοτικό προϊόν αντιστάθμισης του κινδύνου μη πληρωμής του ομολόγου. Δηλαδή είναι ασφάλειες που απαλλάσσουν τον κάτοχο του ομολόγου από τον πιστωτικό κίνδυνο, ο οποίος μεταφέρεται στον εκδότη του ασφαλίστρου. Το ασφάλιστρο αυτό πληρώνεται σε περίπτωση που βεβαιωθεί πιστωτικό γεγονός, δηλαδή στην περίπτωση που ο έκδοτης του ομολόγου (π.χ. το ελληνικό Δημόσιο ή μια επιχείρηση) δηλώνει άμεσα (κηρύσσοντας πτώχευση) ή έμμεσα (αλλάζοντας τους αρχικούς όρους του ομολόγου - αναδιάρθρωση) πως δεν μπορεί να πληρώσει στο ακέραιο την αρχική οφειλή του.
ISDA: Η Διεθνής Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) είναι ο φορέας που συγκροτείται από στελέχη μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων και αποφασίζει για το εάν συμβάντα όπως η αλλαγή των όρων πληρωμής του χρέους, η αδυναμία πληρωμής του χρέους και η πτώχευση αποτελούν Πιστωτικό Γεγονός (Credit Event) και συνεπάγονται την πληρωμή των CDS.

Selective Default: Επιλεκτική χρεοκοπία είναι το καθεστώς αξιολόγησης που δίνουν οι οίκοι στις περιπτώσεις που μια χώρα ή επιχείρηση προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους με δυσμενείς όρους για τους δανειστές, είτε μειώνοντας το ύψος της πληρωμής, είτε αλλάζοντας τους αρχικούς όρους των ομολόγων.
EFSF: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility) είναι ένα χρηματοδοτικό ταμείο πολλαπλού ρόλου που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη της Ευρωζώνης που δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές ή βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία.

ESM: Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism) θα αντικαταστήσει τον EFSF και θα αποτελέσει τη μόνιμη δομή για τη χρηματοδότηση των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

IEFIMERIDA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου