Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΑ... ΤΙΡΑΝΑ!!!

Με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Bloomberg στο θέμα της ΑΟΖ. 

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΡΟΥ

Θυμίζουμε ότι στη συνέντευξή του αυτή στο έγκυρο διεθνές πρακτορείο, ο Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε σχετικές διαπραγματεύσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, παρά τη δυσκολία που υπάρχει με την Τουρκία, η οποία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982. Έτσι, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις με την Αίγυπτο και την Λιβύη, αλλά και με την Αλβανία και την Ιταλία, με τις οποίες η Ελλάδα ήδη διαθέτει σχετικές συμφωνίες, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία και με την Κύπρο.

Οι παραπάνω δηλώσεις κρίνονται πολύ σημαντικές και, εν γένει, προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς, επαναβεβαιώνεται διεθνώς, δι’ αρμοδίων χειλέων, η πρόθεσή της χώρας να προχωρήσει στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χωρίς εκπτώσεις και με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Συνεπώς, αποκλείουμε – ορθότατα - για άλλη μία φορά, την λογική την οποία προβάλλει η Άγκυρα για ad hoc ρυθμίσεις...


Εξίσου - αν όχι περισσότερο – σημαντική είναι, όμως, η δήλωση του Υπουργού ΠΕΚΑ για την Αλβανία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ουσιαστικά, διακηρύττει ότι η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων υδάτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, της 27ης Απριλίου του 2009, παραμένει σε ισχύ, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, στα τέλη Ιανουαρίου του 2010, η οποία την έκρινε άκυρη. Θυμίζουμε ότι, η τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη έχει κάνει ευθέως λόγο για επηρεασμό των Αλβανών δικαστών από την Άγκυρα, ενώ ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Σταυρός Λυγερός έχει καταγγείλει χρηματισμό τους από την Τουρκία (εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ, 01/12/2011). Άλλωστε, είναι τυχαίο ότι οι προσφεύγοντες στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο υποστήριζαν πως οι ελληνικές βραχονησίδες βορείως της Κερκύρας, που αναφέρονται στη συμφωνία, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και, άρα, δόθηκε στην Ελλάδα θαλάσσιος χώρος περισσότερος από εκείνον που δικαιούται;

Η υπόθεση αποκτά εκ νέου επικαιρότητα σήμερα, καθώς το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα – το οποίο, κατά σύμπτωσιν, είχε ξεκινήσει, το 2009, και την προσφυγή ενάντια στην ελληνοαλβανική συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων – κατέθεσε στην Αλβανική Βουλή, στα τέλη Φεβρουαρίου 2012, σχέδιο νόμου για την αλλαγή του νόμου 9861/2008 «Για την εποπτεία και τον έλεγχο των συνόρων του κράτους». Σύμφωνα με το borioipirotika.blogspot.com, η πρόταση υπογράφεται από τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Gramoz Ruçi, ο οποίος συχνά καταφέρεται ενάντια στην Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Shekulli, στις 5 Μαρτίου 2012, πρόθεση των εμπνευστών της τροπολογίας είναι η μονομερής οριοθέτηση, εκ μέρους της Αλβανίας, των θαλάσσιων συνόρων στα 12 ναυτικά μίλια, αγνοώντας την συμφωνία του 2009!
Η ελληνική πολιτική ηγεσία, συνολικά, δηλαδή όχι μόνο το ΥΠΕΚΑ, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών, οφείλουν να επαγρυπνούν για την συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η Αλβανία, η οποία διέρχεται μία φάση έντονου εθνικιστικού παροξυσμού, που διαπερνά σχεδόν όλο το πολιτικό της φάσμα, συνεχίζει να συμπλέει με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στο θέμα των θαλασσίων συνόρων. Εύλογα αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να συνεχιστεί η εμπλοκή που προέκυψε μετά την απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο ζήτημα αυτό. Με τον τρόπο, αυτό επιθυμεί να αποξενώσει ακόμη περισσότερο τα Τίρανα και την Αθήνα, αλλά και να ρευστοποιήσει τα κριτήρια που διέπουν το Δίκαιο της Θάλασσας, δημιουργώντας προηγούμενο υπέρ των δικών της θέσεων στο Αιγαίο. 

Οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στο Bloomberg είναι μία καλή αρχή για την επιμονή μας στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων που δίνει στην χώρα μας το Διεθνές Δίκαιο και στο επίπεδο της ΑΟΖ. Επίσης, έχει σημασία να τονίσουμε ότι το ζήτημα είχε συζητήσει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Μασσαλία, στις 8 Δεκεμβρίου 2011. Εκεί, ο κ. Σαμαράς συζήτησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό το ξεμπλοκάρισμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ν.Δ., ο Αλβανός πρωθυπουργός αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του κ. Σαμαρά και «ήταν θετικός να υπάρξει εκ νέου προσπάθεια ώστε να υπογραφεί σχετική νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. γίνει πρωθυπουργός» (από «Ελευθεροτυπία», 09/12/2011).
Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν σύντομα κινήσεις που θα αποκαθιστούν την συμφωνία Αθήνας-Τιράνων του 2009, γιατί η ως τώρα ασθενής αντίδραση της Ελλάδας στο θέμα έχει δώσει λαβές σε ακραίες φωνές στην αλβανική πλευρά για ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των ελληνικών θέσεων – με πιθανές επιπτώσεις και σε άλλες πτυχές των συμφερόντων μας ! 

Δημήτρης Φάρος - διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου