Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ

Με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «πέρασε» χτες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής..
Με κατεπείγουσες διαδικασίες, σε μία και μόνη συνεδρίαση, ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα σύμβαση για το δάνειο των 137,1 δισ. ευρώ από την ΕΕ (109,1 δισ.) και το ΔΝΤ (28 δισ.). Χτες με τις ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η σύμβαση εγκρίθηκε σε μια επίσης συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Καταγγέλλοντας και τη νέα δανειακή σύμβαση ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για ολοκλήρωση ενός εγκλήματος σε βάρος του λαού από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και την τρόικα, που δένει χειροπόδαρα το λαό για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Ο ταξικός χαρακτήρας, τόνισε, της δανειακής σύμβασης είναι ολοφάνερος αφού προβλέπει ότι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της κάθε δόσης είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου μνημονίου και των βάρβαρων μέτρων που αυτό προβλέπει. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι χαρακτηριστικό της σύμβασης είναι πως απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή της με απόφαση δικαστηρίων ή με τροπολογία στη Βουλή, χωρίς την έγκριση της τρόικας, ενώ το σύνολο των 109,1 δισ. ευρώ θα πάει αποκλειστικά στους δανειστές και αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση των ποσών για μισθούς ή συντάξεις, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα...


Τόνισε επίσης ότι προβλέπεται δέσμευση των εσόδων του κράτους για την εξυπηρέτηση του δανείου, ενώ η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να την καταγγείλει μονομερώς. Αυτό το δικαίωμα το έχει μόνο η τρόικα και μάλιστα μπορεί με την καταγγελία να ζητήσει την άμεση καταβολή του συνόλου του δανείου. Επίσης, κατήγγειλε ότι η Ελλάδα παραχώρησε την ασυλία των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και το κερασάκι, όπως είπε, στην τούρτα είναι ότι η σύμβαση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και οι διαφορές θα εκδικάζονται σε δικαστήρια του Λουξεμβούργου.
Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι λόγια του αέρα που αποπροσανατολίζουν το λαό τα όσα λέγονται για τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης και είπε ότι αυτό που πρέπει να είναι καθαρό είναι πως μέσα στην ΕΕ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βελτιωθεί η θέση του λαού.

Αντιλαϊκός συντονισμός
Υπερασπιζόμενος τη δανειακή σύμβαση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, είπε ότι αυτή είναι μονόδρομος γιατί το δημόσιο χρέος είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Προαναγγέλλοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα, ανέφερε ότι «μπροστά μας υπάρχει δύσκολος δρόμος για την προσαρμογή της οικονομίας» και είπε ότι το στοίχημα είναι να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Ψηφίζοντας υπέρ της δανειακής σύμβασης ο Θ. Καράογλου, της ΝΔ, είπε ότι αυτή αποτελεί μονόδρομο μπροστά «στον εφιάλτη της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας». Υπενθύμισε περιχαρής ότι το κόμμα του δε λέει, ούτε έλεγε «όχι σε όλα», και γι' αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ψηφίσει αρκετά νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο Α. Ροντούλης, από το ΛΑ.Ο.Σ., είπε ότι η σύμβαση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και επιτρέπει την κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, όπως άλλωστε και η πρώτη δανειακή σύμβαση, την οποία όμως το κόμμα του είχε ψηφίσει. Ο Δ. Παπαδημούλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε στο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, γιατί αυτό «θα τους κοστίσει πάνω από ένα τρισ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου