H ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει δημοσίως πως θα προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων το 2019 και σε μείωση του αφορολογήτου το 2020 μόνον υπό την προϋπόθεση πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος από το 2018...
πρόγραμμα υλοποιείται βάσει των συμφωνηθέντων. Μάλιστα, ήδη η γερμανική κυβέρνηση προέτρεξε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της να ξεκαθαρίσει πως «τα περιθώρια ελάφρυνσης του χρέους με την μορφή που τα ζητά το ΔΝΤ είναι πολύ περιορισμένα».
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να υποστήριξε χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως η συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές φέρνει τη χώρα «πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην περίοδο λήξης του προγράμματος και στην οριστική έξοδο από την επιτροπεία», αλλά αυτή η άποψη δεν είναι καθόλου συμβατή ούτε με το περιεχόμενο των αποφάσεων της Μάλτας, ούτε με το σχεδιασμό των Ευρωπαίων για την όποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Και όπως συνέβη με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία πάγωσαν μετά την αιφνιδιαστική χορήγηση της 13ης σύνταξης εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα και ξεπάγωσαν όταν δόθηκαν γραπτές διαβεβαιώσεις πως δεν θα επαναληφτεί κάτι τέτοιο, έτσι και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να συνδεθούν με προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, κάτι που θα καταστεί ξεκάθαρο όταν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, το νωρίτερο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου