Έχοντας "βγει" ακόμα πιο ισχυρός από το δημοψήφισμα στην Τουρκία, στις 16 Απριλίου 2017, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές στην Ευρώπη, δηλώνοντας πως η Άγκυρα θα επανεξετάσει την θέση της αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που υποχρεωθεί να περιμένει για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα και αν επιμείνει η υπάρχουσα εχθρική νοοτροπία κάποιων μελών κρατών...
Ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, χαρακτήρισε «αμιγώς πολιτική» την απόφαση που...
έλαβε σήμερα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει.
έλαβε σήμερα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει.
Ο Ερντογάν διεμήνυσε πως είναι έτοιμος να θέσει σε δημοψήφισμα το ερώτημα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και πως η Τουρκία δεν θα περιμένει επ’ αόριστον στην πόρτα εισόδου της Ένωσης μετά από 54 χρόνια.
«Αν δεν ενεργούν με ειλικρινή τρόπο, θα πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Γιατί πρέπει να περιμένουμε κι άλλο; Συζητάμε περίπου 54 χρόνια», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο ρώτησε το λαό του και αυτός ψήφισε υπέρ του Brexit... Είναι ήρεμοι, βαδίζουν προς ένα νέο μέλλον και το ίδιο πράγμα έκανε η Νορβηγία. . . και το ίδιο πράγμα μπορεί να εφαρμοστεί στην Τουρκία επίσης».
Αναφερόμενος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες η υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν έχει απειλήσει με αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ στην περίπτωση που εκλεγεί, ο Ερντογάν δήλωσε πως η ΕΕ βρίσκεται «στο χείλος της διάλυσης».
«Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την ΕΕ. Χρειάζεται μια χώρα σαν την Τουρκία, μια διαφορετική χώρα που συμβολίζει μια διαφορετική πίστη, αυτό θα κάνει την Ένωση πολύ δυνατή», συμπλήρωσε.
«Αλλά τα κράτη μέλη της Ένωσης δεν δείχνουν να το συνειδητοποιούν αυτό. Τους είναι πολύ δύσκολο να εντάξουν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.
Παραίτηση Γιλντιρίμ;
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ φέρεται να έχει υποβάλει την παραίτηση του στον Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πληροφόρησε τον Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το αξίωμα του προέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Η νέα κίνηση του Γιλντιρίμ έρχεται την στιγμή που συζητείται στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο η επικείμενη επιστροφή του Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος του. Επίσης, κάποιοι κύκλοι της κυβέρνησης εκφράζουν προβληματισμό για την εκλογική απόδοση της ηγεσίας του Γιλντιρίμ.
Ο Γιλντιρίμ ανακοινώνοντας την πρόθεση του για παραίτηση από την ηγεσία του ΑΚΡ διευκρίνισε στον Ερντογάν ότι με την αναθεώρηση του συντάγματος πλέον δεν υπάρχουν εμπόδια που χωρίζουν τον ίδιον από το ΑΚΡ.
Αυτή την ώρα, στην Άγκυρα συζητείται το ενδεχόμενο της επιστροφής του Ερντογάν στην αρχηγία του ΑΚΡ τον επόμενο μήνα, με ένα έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.
Την ίδια ώρα, συζητείται και ένα άλλο σενάριο. Σύμφωνα με κάποια κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της νέας νίκης στις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί μια ώρα αρχύτερα στους κόλπους της στελέχη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου