Σε επιφυλακή το πολιτικό σύστημα εν όψει εξελίξεων που αναμένονται να είναι ραγδαίες...
Ο διχασμός που έσπειρε το κυβερνών κόμμα εξαπλώθηκε στο εσωτερικό του. Κορυφαίοι υπουργοί, προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξομολογούνται σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι...
αν γίνει το δημοψήφισμα θα τα τινάξουν όλα στον αέρα. Βουλευτές του κόμματος δεν αρκέστηκαν στις προφορικές διαμαρτυρίες αλλά έστειλαν και επιστολές στον Πρωθυπουργό διαφοροποιώντας τη θέση τους. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όχι της δραχμής ούτε της συμπόρευσης με τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή που συντάχθηκαν στο στρατόπεδο του «όχι».
Ο διχασμός επηρέασε και το πρωθυπουργικό επιτελείο. Λέγεται ότι εκτός από τον κ. Δραγασάκη, επανεξέταση της στάσης της κυβέρνησης ζητούν οι Σπύρος Σαγιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης. Ο Νίκος Παπάς τάχθηκε με σκληρή δήλωση υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Στο μέτωπο των σκληρών κατατάσσεται και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία την Τρίτη, εν μέσω έντονης φημολογίας για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία απόσυρσης της πρότασης για το δημοψήφισμα, έκλεισε τη Βουλή. Σύμφωνα με έγκυρους συνταγματολόγους για να αποσυρθεί το δημοψήφισμα απαιτείται απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έκρυψε τη διαφωνία της με αυτά τα σενάρια και τάχθηκε δημόσια υπέρ του δημοψηφίσματος. Επιπλέον, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την άλλη πλευρά δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει plan B και ότι ο λαός θα απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών.
Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του Γιάνη Βαρουφάκη. Άλλοι τον τοποθετούν στους αμετακίνητους υπερασπιστές του δημοψηφίσματος, συνεργάτες του το αρνούνται και ο ίδιος μοιάζει να κινείται με ευκολία ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» αν κρίνει κανένας από τι ς διάφορες δηλώσεις του.
Από άρθρο της Δήμητρας Κρουστάλλη στο ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου