Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο ισλαμοφασίστας Μόρσι - Άντε και στα δικά σου Ταγίπ

Ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι που εκτίει ήδη 20ετή κάθειρξη για υποκίνηση βίας κατά των διαδηλωτών, καταδικάστηκε σήμερα σε θάνατο από δικαστήριο του Καϊρου για τη συμμετοχή του στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης το 2011, για συνωμοσία και για αποδράσεις από φυλακές της χώρας...

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου

Ανατράπηκε από τον τότε επικεφαλής του στρατού και τώρα Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον Ιούλιο του 2013 μετά από μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους που...
απαιτούσαν την παραίτηση του ισλαμιστή μετά από μόλις ένα χρόνο στην εξουσία.
Η ανατροπή του πυροδότησε μια κυβερνητική καταστολή του κινήματος του Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην οποία εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες φυλακίστηκαν.
Οι ακτιβιστές κατηγορούν το καθεστώς του αλ Σίσι – ου ευρέως υποστηρίζεται από Αιγυπτίους κουρασμένους από χρόνια πολιτικής αναταραχής - για χρήση του δικαστικού συστήματος ως ένα εργαλείο για την καταστολή της αντιπολίτευσης.
Ο Μόρσι καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε 20 χρόνια στη φυλακή για υποκίνηση βίας κατά των διαδηλωτών το 2012, όταν ήταν πρόεδρος, σε μια απόφαση που η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ως «παρωδία δίκης»
Σε δίκη που έγινε σήμερα, ο Μόρσι μαζί με άλλους 100 συγκατηγορούμενους καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών. Η ετυμηγορία θανατικής ποινής σε μια μαζική δίκη επιβεβαιώνεται συνήθως σε μεταγενέστερη συνεδρίαση μετά τη λήψη της έγκρισης του μουφτή, του επίσημου διερμηνέα του ισλαμικού νόμου.
Οι Εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι διενέργησαν κατασκοπευτική δραστηριότητα για λογαριασμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της Χαμάς από το 2005 έως τον Αύγουστο του 2013, με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα προκειμένου να διαδοθεί το χάος και να ανατραπεί η κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μόρσι, αναπτύχθηκαν σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Χαμάς, της Παλαιστινιακής θυγατρικής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία ελέγχει τη γειτονική Γάζα.
Ωστόσο, οι νέες αρχές της Αιγύπτου κατηγορούν τη Χαμάς ότι βοηθάει τους τζιχαντιστές πραγματοποιούν επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου