Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ "ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ"???

Πολλές φορές αναφέρθηκα στα κίνητρα της επιθυμίας των ισχυρών να ιδρύσουν τη «Μεγάλη Αλβανία», θα επαναλάβω όμως πάλι αρκετά, επειδή το επιβάλλει η επικαιρότητα, αλλά και το ότι αυτό το σχέδιο βλάπτει την Ελλάδα...


Το γεγονός ότι τα μουσουλμανικά κράτη όπου γης θεωρούνται εστίες τρομοκρατών και αντιμετωπίζονται με καχυποψία, ενώ στην Βαλκανική απεναντίας ευνοούνται σε βάρος των... 
χριστιανικών, δεν οφείλεται ασφαλώς σε τυχαία ενέργεια. Αν συμβεί κάτι τυχαίο στη πολιτική, τάχιστα αντιμετωπίζεται, δεν το αφήνουν να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις. 

Όταν απεναντίας υπάρχει εξώφθαλμη και προκλητική υποστήριξη σε εθνοτικές ή θρησκευτικές ομάδες, τότε προφανώς κάποιο σχέδιο υλοποιείται.

Ο υπογραφόμενος, την υπόθεση εργασίας που έκανε προ πολλών ετών, την θεωρεί τώρα βεβαιότητα. Οι ισχυροί της γης, προκειμένου να αποκλείσουν ενδεχόμενη ρωσική επιρροή στην Βαλκανική, εκτός των άλλων αποκόπτουν τους Ρώσους από τα δύο δυνατά όπλα τους, αυτά δηλαδή με τα οποία προ αιώνων δημιούργησαν ισχυρές φιλίες με τους λαούς της περιοχής: Την Ορθοδοξία και τον Πανσλαβισμό.

Ως προς τον δεύτερο, δεν απορούν άραγε οι πολιτικοί αναλυτές, πώς συμβαίνει οι τρεις βόρειοι γείτονές μας -που τα κράτη τους στη σειρά αρχίζουν από τον Εύξεινο Πόντο και καταλήγουν στην Αδριατική, αποκόπτοντας και την Ελλάδα από την ενδοχώρα- αποφάσισαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες να «θυμηθούν» ότι είναι απόγονοι αρχαίων λαών;

Πλην των Σκοπιανών, οι Βούλγαροι αποφάσισαν ότι κατά μεγάλο μέρος είναι απόγονοι των Θρακών -με άπειρες επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις του θρακικού πολιτισμού-, οι δε Αλβανοί ότι είναι Ιλλυριοί (όπως μάλιστα βάφτισαν την περιοχή του Τετόβου στα Σκόπια, με κυρίαρχο τον αλβανικό πληθυσμό). Δεν έχουμε επομένως στα βόρειά μας Σλάβους, ή απροσδιόριστης εθνότητας κατοίκους στην Αλβανία, αλλά έχουμε λαούς που δεν έχουν φυλετική συγγένεια με τους Ρώσους.

Παραλλήλως, η ενίσχυση του μουσουλμανικού στοιχείου φτάνει στα όρια της πρόκλησης. Ακόμη και οι άθεοι, ή παντελώς αδιάφοροι με την θρησκεία Αλβανοί, αποτελούν πλέον ένα από τα δυναμικά στοιχεία των τζιχαντιστών της Ασίας. Υπάρχει περίπτωση, ο ισλαμικός κόσμος -και όχι μόνον ο ακραίος- να συμμαχήσει με χριστιανούς, και μάλιστα με Ρώσους χριστιανούς, που δεν πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο σε γάμους και βαφτίσια;

Υπάρχουν δηλώσεις Αλβανών ιστορικών, οι οποίοι έχουν ενστερνισθεί πλήρως την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» και αγωνίζονται γι’ αυτήν, ενισχυόμενοι από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα. Στην εφημερίδα «Blic» του Βελιγραδίου, έδωσε συνέντευξη ο κ. Σπυρίδων Στέφας ιστορικός, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας στο Α.Π.Θ., την οποία μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. καθηγητής, ότι η ιδέα της ενοποίησης όλων των διάσπαρτων Αλβανών σε ένα κράτος προέκυψε με τη Λίγκα του Πρίζρεν τον 19ο αιώνα, σε αντίθεση με άλλες ιδέες της εποχής, των Μεγάλων Εθνών, που παρήκμασαν (Μεγάλη Ελλάδα, Μεγάλη Σερβία, Μεγάλη Βουλγαρία), αυτή η ιδέα, στους Αλβανούς, παρέμεινε μέχρι τις μέρες μας και παρουσιάζεται εκ νέου.

Πριν από μερικά χρόνια εμφανίζεται πάλι η ιδέα αυτή της Μεγάλης Αλβανίας, ιδιαίτερα με το διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, τότε τέθηκε και τίθεται το ζήτημα της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. «Δεν υπάρχουν, στην ουσία σύνορα μεταξύ της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και των δυτικών περιοχών των Σκοπίων. Δημιουργείται, ήδη, ένας ενιαίος οικονομικός χώρος», θα επισημάνει ο Στέφας.

Συμφώνως δε προς την εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» των Σκοπίων, ο Σέρβος ιστορικός κ. Μίλε Μπιέλαγιατς, υποστηρίζει πως υπάρχουν έγγραφα στην Ουάσιγκτον, που επιβεβαιώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν το 1940 ότι η ιταλική προπαγάνδα χρησιμοποίησε τη ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας κατά της Γιουγκοσλαβίας (και της Ελλάδας, προσθέτω εγώ, κατι δεν είναι άγνωστο).

Ο δε ακαδημαϊκός κ. Ντράγκολιουμπ Ζιβοϊνόβιτς σημειώνει «Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και πολύ καιρό, όχι από χθες. Και αυτή στηρίζεται, κυρίως, από τις μεγάλες δυνάμεις. Η Αλβανία, η σημερινή, έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ορισμένων ευρωπαϊκών και μουσουλμανικών χωρών. Η Σερβία βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Ωστόσο, σε πιο ευάλωτη στάση είναι η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ίσως, στην επιθυμία των ισχυρών να ιδρύσουν την Μεγάλη Αλβανία, οφείλεται και η δική μας ανοχή στα τεκταινόμενα σε βάρος των Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο. Γνωρίζουν οι πολιτικοί μας, ότι οι ισχυροί μοιράζουν τις καρέκλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου