Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΟΙ "ΟΙΚΟΙ" ΣΦΑΛΙΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟ SUCCESS ΤΟΥ ΣΑ(χλα)ΜΑΡΑ

ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ - ΣΥΝΕΧΗ ΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ...
 
alt
Δεν λένε να κοπάσουν τα «χτυπήματα» αμφισβήτησης των κυβερνητικών θριαμοβολογιών από το εξωτερικό. Εν προκειμένω, τη σκυτάλη πήραν 7 γερμανικά ινστιτούτα, τα οποία προέβησαν σε μια...
αποθαρρυντική «διάγνωση» για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο χρηματοδοτικό «πακέτο» από την τρόικα και επομένως νέο μνημόνιο. Η «διάγνωση» και το συμπέρασμα περιέχονται στην εξαμηνιαία έκθεση προοπτικών της άνοιξης του 2014 που συνέταξαν για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. 

Όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση προβαίνει σε όλα τα βασικά μεγέθη σε πιο δυσμενείς προβλέψεις σε σχέση με την κυβέρνηση και την τρόικα. Συγκεκριμένα, «βλέπει»:
• Ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το 2014 (-0,7%) και επάνοδο στην ανάπτυξη το 2015 (+1,2%). Καθώς η τρόικα και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη (+0,6%) όπως και το 2015 (+2,9%), η διαφορά εκτιμήσεων όσον αφορά την ανάπτυξη είναι 1,3% για το 2014 και 1,7% για το 2015.
• Ανάλογα πιο δυσμενείς είναι οι προβλέψεις τους και για την ανεργία: Προβλέπουν 27,8% το 2014 και 27,5% το 2015, ενώ τρόικα και κυβέρνηση προβλέπουν 26% φέτος και 24% το 2015.
• Σημειώνουν, τέλος, την αύξηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης στο 13,2% του ΑΕΠ το 2013 έναντι 9% το 2012, εξαιτίας των μεγάλων ανγκών ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

Στη βάση αυτή προβαίνουν στη «διάγνωση» ότι η ελληνική οικοονμία δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς «υπάρχουν μεγάλοι όγκοι χρέους οι οποίοι πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν το 2015 και το 2016». Και βέβαια, θεωρούν ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν μπορεί να γίνει μέσω των αγορών... Άρα, ένα τρίτο χρηματοδοτικό «πακέτο» προς την Ελλάδα είναι προ των πυλών...

Για την ιστορία, την έκθεση υπογράφουν τα εξής γερμανικά ινστιτούτα:
Την προαναφερθείσα έκθεση κατά παραγγελία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας υπέγραψαν τα ακόλουθα γερμανικά οικονομικά think tanks:
  • Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW, Berlin)
  • Το Aυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (WIFO)
  • Το Ινστιτούτο Ifo (Muenchen)
  • Η Yπηρεσία Αναπτυξιακής Έρευνας του Πανεπιστημίου ΕΤΗ (Ζυρίχη)
    Kiel Economics
  • Το Ινστιτούτο για την Οικονομική Έρευνα της Ρηνανίας – Βεστφαλίας (RWI-Essen)
  • Το Ινστιτούτο Ανωτάτων Μελετών (ΙΗS, Βιέννη)
Nomura: Ανάπτυξη μόλις 0,1% στην Ελλάδα το 2014 - Πτώση επενδύσεων και εξαγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου