Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ

Ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού του Επαγγελματικού Επιμελήτηρίου Αθηνών, Γιώργος Φλωράς, καταγγέλλει ότι... 


του ΝΙΚΟΥ ΜΙΧΟΥ

Η έκθεση του ΟΟΣΑ βάσει της οποίας εκπονήθηκε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή την Κυριακή, δεν συντάχθηκε από τον ΟΟΣΑ αλλά από το ΙΟΒΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα, τόνισε πως...
χρησιμοποιήθηκε η σφραγίδα και το όνομα του ΟΟΣΑ «για να μην υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και να περάσουν τα μέτρα». Κατηγορεί, δε, την κυβέρνηση για «εξαπάτηση των βουλευτών και του ελληνικού λαού».

Γιατί μιλάτε περί «απάτης» εις βάρος του κοινοβουλίου και του λαού;
Την απάτη την τοποθετώ στο γεγονός ότι ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι πρόκειται περί έκθεσης του ΟΟΣΑ, ενώ την έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το ΙΟΒΕ, όπως αποκαλύφθηκε και στην συνέχεια. Κατά συνέπεια η αντικειμενικότητα του ΟΟΣΑ είναι ανύπαρκτη. Μάλιστα, στην σελίδα 2 της έκθεσης αναφέρεται ότι «οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τον ΟΟΣΑ». Αν ο Οργανισμός την έκανε γιατί δεν τον αντιπροσωπεύουν οι θέσεις της; 
Αν κοιτάξει κανείς καλύτερα εντός της έκθεσης και ποιοι την συνέταξαν - κάτι που παραδέχθηκε και το ΙΟΒΕ - θα δει ότι εκπονήθηκε από στελέχη εδώ στην Ελλάδα και στην συνέχεια μπήκε η σφραγίδα του ΟΟΣΑ για το κύρος και για να μην προκληθούν αντιδράσεις. 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χρησιμοποιεί την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ από το 2011. Η εργαλειοθήκη αυτή είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο για τον καθένα - εξάλλου τονίζεται από τον ΟΟΣΑ ότι η εργαλειοθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιοδήποτε που έχει οικονομικές γνώσεις. 
Αφού ασχολήθηκαν πέντε στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γιατί έπρεπε να την κάνει ο ΟΟΣΑ; Το συμπέρασμα είναι απλό: Ενέπλεξαν το όνομα του ΟΟΣΑ για να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα. 
Μάλιστα όταν τον Δεκέμβριο είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ανχέλ Γκουρία (σ.σ.: επικεφαλής του ΟΟΣΑ) και είχε πει ότι θα έχουμε όφελος 5,2 δις από τα μέτρα, ο Κωστής Χατζηδάκης το θεώρησε μεγάλη επιτυχία. Όμως την Κυριακή αυτό δεν ακούστηκε ποτέ. Δεν υπάρχουν αυτά τα μέτρα. Η πρόβλεψη για τις 52 Κυριακές των καταστημάτων είναι εισήγηση του ΙΟΒΕ προς τον ΟΟΣΑ και υιοθετήθηκε πλήρως.

Άρα μιλάμε για «εργαλειοθήκη του ΙΟΒΕ και της Ε.Α.»; 
Η εργαλειοθήκη, όπως είπαμε, είναι ανοιχτή και προσβάσιμη από το Διαδίκτυο για τον καθένα. Ο κάθε δήμος θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού την χρησιμοποίησε επανειλημμένως από το 2011. 
Την έκθεση την έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ο πρόεδρός της είναι διορισμένος από τον Χατζηδάκη το 2009 και το 2013, ένα στέλεχος είναι σύμβουλος του Στουρνάρα, και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου είναι σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μιλάμε δηλαδή για μια ανεξάρτητη αρχή. Είναι μια αρχή που έχει πολλές σχέσεις με τον Χατζηδάκη. Όσον αφορά τις σχέσεις του ΙΟΒΕ με τις πολυεθνικές και τον ΣΕΒ, δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς εκτενώς. 
Ένα χρόνο πριν ο Χατζηδάκης είχε πεί ότι θα περάσουν τα μέτρα στην πλειονότητά τους. Όταν ήρθε ο Γκουρία είπε πως θα περάσουν το 80% των μέτρων. Πως το ήξερε πριν μελετήσει την έκθεση; Επειδή οι ίδιοι την είχαν ετοιμάσει. 
Ότι άγγιξε το πολυνομοσχέδιο - γάλα, βιβλία, φάρμακα, κλπ - ευνοεί τα σούπερ-μάρκετ. Αλλά ακόμη και ο Χατζηδάκης χθες είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα πέσουν οι τιμές. Για να πέσουν οι τιμές πρέπει να τις ρίξουν τα σουπερ-μάρκετ, όχι μόνο ο παραγωγός. Ότι γίνεται ευνοεί τους μεγάλους. 

Γιατί παρουσιάστηκε ως έκθεση του ΟΟΣΑ;
Ο ΟΟΣΑ μπορεί να έβαλε την σφραγίδα στην έκθεση αλλά συμπλήρωσε ότι δεν τον εκφράζουν απαραίτητα οι θέσεις που αναφέρονται, λέγοντας εμμέσως ότι δεν είναι δικές του. 
Επίσης, την έκθεση του ΟΟΣΑ δεν την έχουμε παραλάβει ποτέ, και σε αυτό θα μπορούσε να απαντήσει ο γενικός γραμματέας εμπορίου. 
Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει πει επανειλημμένως στις συνεντεύξεις του ότι «η Ελλάδα πήγε στον αντικειμενικό και έμπειρο ΟΟΣΑ, που ξέρει γιατί το έχει κάνει και σε άλλες χώρες». Παραλείπει βέβαια να πεί ότι ο ΟΟΣΑ στην Αυστραλία - το παράδειγμα στο οποίο αναφέρεται διαρκώς - πήγε πριν από 15 χρόνια. Η Αυστραλία είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τον ανταγωνισμό. Ο Χατζηδάκης επικαλείται τον ΟΟΣΑ διαρκώς για να μην μιλάει κανείς. Φανταστείτε να έλεγε ότι αυτά μας τα είπε το ΙΟΒΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού! Οι αντιδράσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. 

Για αυτό έφεραν και τον Γκουρία εδώ. Μην ξεχνάμε ότι ο ΟΟΣΑ συμμετέχει στην τρόικα συμβουλευτικά. Δεν είναι ένας αντικειμενικός οργανισμός στην περίπτωσή μας. 
Ο λόγος λοιπόν ήταν να εξαπατήσει στο όνομα ενός μεγάλου οργανισμού τους βουλευτές και τον ελληνικό λαό. Στη συνέχεια έκαναν την έκθεση προαπαιτούμενο ενώ δεν ήταν με σκοπό να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και να περάσουν τα μέτρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου