Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Κίεβο ανακοίνωσε “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση κατά των φιλορώσων - Ενοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν κτίρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ υψώνοντας οδοφράγματα...


http://www.newsit.gr/files/Image/2014/04/13/ukraine/resized/10_514_355.JPG

Την ανακοίνωση της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" ανακοίνωσε μέσω facebook ο υφυπουργός Εσωτερικών - Μηνύματα στα social media κάνουν λόγο για πυροβολισμούς - Επικοινωνία Κέρι - Λαβφόρ με προειδοποίηση...
από την Ουάγιγκτον για "επιπλέον συνέπειες". Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία μετά τις διαδοχικές καταλήψεις αστυνομικών κτιρίων από φιλορώσους σε διάφορες πόλεις, στα ανατολικά της χώρας με τις ουκρανικές δυνάμεις να έχουν εξαπολύσει "αντιτρομοκρατική” επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ. "Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. 

Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Φιλορώσοι ακτιβιστές οπλισμένοι με αυτόματα όπλα κατέλαβαν χθες, Σάββατο, κτίρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, και ύψωσαν οδοφράγματα στα περίχωρα της πόλης. Μηνύματα σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έκαναν σήμερα το πρωί λόγο για πυροβολισμούς στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων, χωρίς να είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν. Ανταποκριτής του Ρόιτερς ο οποίος βρίσκεται έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης, ένα από τα κτίρια που έχουν καταληφθεί, είπε ότι υπερίπτανται δύο στρατιωτικά ελικόπτερα. Γύρω στις 12 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατελήφθη, απομακρύνθηκαν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Αβάκοφ. 

Μια ομάδα περίπου 100 πολιτών, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα σ' αυτό, όπως "Δημοψήφισμα!" - μια αναφορά στα αιτήματα για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος ώστε να αποκτήσει η περιοχή ένα διαφορετικό καθεστώς. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως είναι "πολύ ανήσυχος" μπροστά στον "αυξανόμενο κίνδυνο να εκδηλωθούν βίαιες συγκρούσεις" και κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Ουκρανία "να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και να προχωρήσουν σε διάλογο για να μειωθεί η ένταση. 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε τηλεφωνικά το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως η Μόσχα θα αντιμετωπίσει "επιπλέον συνέπειες", αν η ένταση με τη γειτονική Ουκρανία δεν μειωθεί και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν από τα σύνορα. Η προειδοποίηση αυτή έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσινγκτον κυρώσεων σε βάρος έξι αξιωματούχων της Κριμαίας --μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο οποίος διευκόλυνε τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος στην Κριαμία-- και ενός ομίλου φυσικού αερίου, ως υπόπτων ότι απειλούν "την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία". Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι εξέφρασε στον Λαβρόφ "τη βαθιά ανησυχία του" για το γεγονός ότι οι επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το πρωί από ενόπλους ήταν "ενορχηστρωμένες και συγχρονισμένες, με τον ίδιο τρόπο που ήταν και οι προηγούμενες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία". Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του κατήγγειλε αυτές "τις οργανωμένες εκστρατείες εξώθησης (στην αποσταθεροποίηση) και σε δολιοφθορές". 

Ανακοίνωσε επίσης πως ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάινεν θα μεταβεί στις 22 Απριλίου στο Κίεβο όχι μόνο για να επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις αρχές του Κιέβου, αλλά και για να προσπαθήσει να βελτιώσει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου