Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Στο πλαίσιο των γενικότερων ανησυχητικών εξελίξεων για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή νέα συνάντηση ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές για το Κυπριακό, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Κουντρέτ Οζερσάι... 

http://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-normal/public/Media/20140411/cyprus_diapragmateuseis.jpg?itok=8RAfdtK2

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία φαίνεται να...
επιταχύνεται η διαδικασία προώθησης ενός νέου «σχεδίου Ανάν».

Δηλώσεις απ' τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως την πιο θετική. Ο Οζερσάι είπε ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ομοσπονδιακή νομοθεσία και ανταλλάχθηκαν απόψεις. Συζήτησαν, πρόσθεσε, το θέμα της υπηκοότητας και το πώς θα προκύψει ο «νέος συνεταιρισμός, το οποίο είναι επίσης ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί πολύ και ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα». Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής θέλησε να υπογραμμίσει ότι έφυγαν από τη συνάντηση με το αίσθημα ότι υπάρχει προοπτική για μια συμφωνία σε κάποια θέματα που φαίνονται πολύ δύσκολα ή αξεπέραστα.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μισέλ Μποναρντό, θα επαναληφθεί συνάντηση των δύο διαπραγματευτών την Τρίτη 15η Απρίλη.

Πιέσεις για «λύση» από τον Ντ. Έρογλου
Επίσης την Παρασκευή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «παίζει με το χρόνο» θέλοντας να συζητήσει και πάλι θέματα που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Έρογλου είπε ότι τα στοιχεία που προέκυψαν, από τις διαπραγματεύσεις, διάρκειας 6 ετών, είναι «παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών», υποστήριξε πως «είναι χάσιμο χρόνου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν» και ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αυτό το παιχνίδι με τον χρόνο μπορεί να κλονίσει τη πίστη του λαού στη συμφωνία», είπε, τονίζοντας πως «θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς να παραβλεφθούν τα προηγούμενα αποτελέσματα των συνομιλιών», και προσθέτοντας ότι θέλει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εντός του τρέχοντος έτους, να γίνει μια τετραμερής διάσκεψη με τις εγγυήτριες χώρες, και στη συνέχεια να γίνει το δημοψήφισμα.

902.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου