Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΧΥΛΟΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Οι απασφαλισμένοι του ΠΑΣΟΚ, το τανγκό των ΣΥΡΙΖΕΛ, οι γαλάζιοι κυνηγοί προθύμων και ο διχασμός της ΔΗΜΑΡ - Η αναστάτωση που διαχέεται οριζόντια στο πολιτικό σύστημα δείχνει ότι έχει εμπεδωθεί η αίσθηση του κλεισίματος ενός κύκλου... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Σενάρια επί σεναρίων, διεργασίες επί διεργασιών, κινητικότητα με περιεχόμενο, κινητικότητα χωρίς νόημα, ζυμώσεις και αναζητήσεις συνεργειών και συμμαχιών συνθέτουν ένα σκηνικό ανακαθορισμών αποκαλυπτικό κομματικού άγχους και αδιεξόδων.Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση "δώρο" αλλά τελικά είχε μεγάλη επίδραση στις εσωκομματικές ισορροπίες. Η κυβερνητική πλειοψηφία έχασε έναν βουλευτή (τη Θ. Τζάκρη) και η συρρίκνωσή της...
ενθάρρυνε την Ντόρα Μπακογιάννη να καλέσει τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για να επιστρέψει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανταποκρίθηκε, ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε την ιδέα, αλλά η συζήτηση ξεκίνησε και θα συνεχιστεί γιατί έχει ως έρεισμα την υπαρκτή πολιτική ρευστότητα και τη δυσκολία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική συνοχή και να πετύχει διεύρυνση.
Ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Β. Οικονόμου, ο εκπρόσωπος Α. Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός, ο τοεμάρχης Οικονομικών Δ. Χατζησωκράτης βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση υπό αυστηρές προϋποθέσεις, παρόλο που ο πρόεδρος του κόμματός τους έσπευσε να κλείσει τη συζήτηση. Αντίθετα, ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι διεκδικεί αλλαγή στρατηγικού προσανατολισμού, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

Γεγονός είναι ότι το πώς θα φτάσει η κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαίου είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί μόνο την Ντόρα Μπακογιάννη στο εσωτερικό του κόμματός της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ ψάχνει εναγωνίως για βουλευτές των ΑΝΕΛ και ανεξάρτητους που θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2014 και να περάσουν στην όχθη της συμπολίτευσης. Ενας από τους λόγους που η Συγγρού επείγεται έχει να κάνει με τη διαπίστωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Μπορεί η Χαριλάου Τρικούπη να πρόβαλε την επίτευξη συναίνεσης για το σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων, αλλά απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για την παραίτηση από τη θέση του εισηγητή υποδομών, μεταφορών και δικτύων του βουλευτή Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος θεωρούταν προεδρικός. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία βγήκε από το νοσοκομείο για να ψηφίσει και μετά ξαναμπήκε. Κανείς δεν περίμενε ότι θα κάνει μια τέτοια κίνηση προτάσσοντας προβλήματα συνεργασίας με τη ΝΔ και ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να έχει διακριτό πολιτικό στίγμα. Η αλυσίδα έχει πια πολλούς κρίκους έτοιμους να σπάσουν: Κ. Σκανδαλίδης και Θ. Μωραίτης σε κάθε ευκαιρία εκφράζουν τη δυσανεξία τους για τη συγκατοίκηση με τη ΝΔ, Γ. Κουτσούκος και Μ. Κασσής δείχνουν να έχουν δυσκολίες προσαρμογής και άλλοι που δεν πολυακούγονται αναζητούν διέξοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μοναδική ανακούφιση για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι η φασαρία γύρω από τη δυνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Το θέμα μπήκε από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων με πρόταση για κοινές υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές, η Κουμουνδούρου δεν ακολούθησε αλλά και δεν έκλεισε την πόρτα με πάταγο, ο βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος ανέβηκε στα κεραμίδια γιατί δεν αντέχει τη λογική ΣΥΡΙΖΕΛ, ο συνάδελφός του Β. Διαμαντόπουλος του την έπεσε γιατί δεν θέτει το θέμα στα όργανα αλλά εκφράζεται μέσω συντεντεύξεων και η σεναριολογία συνεχίζεται. Γιατί, βέβαια, υπάρχει καπνός. Και συναντήσεις Τσίπρα-Καμμένου έχουν γίνει και το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής ΑΝΕΛ έχει υποστηριχτεί και - στην άγονη συζήτηση περί κυβερνητικών συμμαχιών- για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί ταμπού οποιαδήποτε αναφορά στην πιθανότητα στροφής προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, όταν η ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση (Αριστερή Πλατφόρμα) κοιτάζει προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αστάθμητη και ίσως παράφρων μεταβλητή του συστήματος είναι οι εξελίξεις στην ακροδεξιά που θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίσεις στο δικαστικό πεδίο. Το σενάριο της "σοβαρής Χρυσής Αυγής" παραμένει στο τραπέζι αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε αποφασισμένα πρόσωπα ούτε δομές για μια διάδοχη κατάσταση.

Πολιτικοί αναλυτές και επαγγελματίες των δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι μέχρι τις ευρωεκλογές το πολιτικό σκηνικό θα έχει αλλάξει, κανείς δεν ξέρει πόσο και προς ποια κατεύθυνση. Αλλοι βλέπουν κατακερματισμούς, άλλοι  φαντάζονται νέα κόμματα, κοινή είναι πάντως η εκτίμηση ότι θα συμβούν πράγματα γιατί η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό ευνοεί τις ανακατατάξεις. Ακόμη επειδή οι προσωπικές επιδιώξεις μπερδεύονται με τους κομματικούς υπολογισμούς και το αίσθημα εθνικής ευθύνης, με αποτέλεσμα τα όρια ανάμεσα στο πολιτικά κανονικό και στο πολιτικά παράξενο να γίνονται δυσδιάκριτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου