Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ 90.000 ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ

Στους 90.000 υπολογίζονται οι «μελλοθάνατοι» της μεσαίας τάξης που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους με την επικείμενη άρση προστασίας από τους πλειστηριασμούς... 

Στο σχέδιο που συζητάει η τρόικα με την κυβέρνηση προβλέπεται από τη μια εξασφάλιση της, ούτως ή άλλως, υπάρχουσας προστασίας των ήδη εξαθλιωμένων. Και από την άλλη προσφέρεται η σχεδόν απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων. Αποτέλεσμα είναι μεσαία τάξη, που πλέον δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, με τα σπίτια της να περιτριγυρίζονται από «κοράκια». Με την πλάτη στον τοίχο θα βρεθούν επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που απειλούνται με αθρόες εξώσεις.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και οι...
"διαπραγματεύσεις" που κάνει η κυβέρνηση στέλνουν προοπτικά 90.000 νοικοκυριά στο «απόσπασμα», καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανείων τους. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να χάσουν πολύ σύντομα το σπίτι τους.

Με «δώρο» -άδωρο στην ουσία- την προστασία των φτωχών και εξαθλιωμένων, οι οποίοι -έτσι κι αλλιώς- προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη, οδηγείται στο κρεβάτι του Προκρούστη ο κόσμος της μεσαίας τάξης, που αγόρασε σπίτι με δάνειο. Σήμερα η πλειονότητα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις μειώσεις των μισθών και τη λυσσαλέα φορολογική επιδρομή.

Πρόκειται στην ουσία για τους ανθρώπους τους οποίους η τρόικα θεωρεί «πλούσιους», μια και τα εισοδήματά τους είναι υψηλότερα σε σχέση με τους βεβαιωμένα φτωχούς, οι οποίοι, ως γνωστό, έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.

Υπολογίζεται ότι οι υπερχρεωμένοι που έχουν αιτηθεί ένταξη στον νόμο Κατσέλη ξεπερνούν τους 70.000. Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο νόμο μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρέμποροι καθώς και έμποροι υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Υπαγωγή στον νόμο σημαίνει ότι ο δανειολήπτης διασφαλίζει την κύρια κατοικία του και την υπόλοιπη περιουσία του -αν έχει- μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του. Αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή εξαιρετικά χαμηλού εισοδήματος, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει πολύ χαμηλές καταβολές έως και μηδενικές.

Με στόχο, λοιπόν, να προστατευτούν οι... προστατευμένοι, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης φέρεται διατεθειμένος να θυσιάσει και τις επαγγελματικές μισθώσεις, προτείνοντας στην τρόικα τριετή προστασία (από 12 συν 4 χρόνια που είναι σήμερα), ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών λέγεται ότι ήταν αποφασισμένοι να δεχτούν μεγαλύτερο διάστημα διατήρησης της προστασίας της μίσθωσης.

Κατά τα φαινόμενα, η τρόικα και κάποιοι κυβερνητικοί εργάζονται με αφοσίωση για εκείνους που θέλουν να αρπάξουν κοψοχρονιά την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών, που βρέθηκαν λόγω κρίσης σε μια στιγμή οικονομικής αδυναμίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κίνηση βίαιης αναδιανομής του πλούτου και της περιουσίας των πολλών, αντίστοιχη με εκείνη που έγινε τη διετία 1999-2000, οπότε επίσης πλούτισαν λίγοι σε βάρος των πολλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου