Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΩΝ

«Καθυστερήσαμε αλλά όχι και «ένοχοι» επειδή η Δημοκρατία αμύνεται» - Ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος τους χειρισμούς που γίνονται στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής... 



Σε συνέντευξή τους την εφημερίδα «Το Βήμα» τονίζει την καθυστερημένη ενεργοποίηση του Συντάγματος και της Δικαιοσύνης, χωρίς να καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες, εκτιμώντας ότι... έχουν προτεραιότητα η σταθερότητα στη χώρα και η υλοποίηση του σχεδίου για τη συντεταγμένη έξοδο από το μνημόνιο.

Ο κ. Βενιζέλος μιλά επίσης για την κεντροαριστερά, και τον προσωπικό του ρόλο στη νέα «μορφή έκφρασης της δημοκρατικής παράταξης». «Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που...
Έχουμε σύλληψη βουλευτών για αυτόφωρο κακούργημα με μία διαδικασία η οποία είναι αμιγώς δικαστική, χωρίς να παρεμβάλλεται καθόλου η Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα. Πρόκειται λοιπόν για την πρώτη εφαρμογή μας παλιάς κλασικής διάταξης της ελληνικής συνταγματικής τάξης. Γιατί να με ξαφνιάσει αυτό και να το συζητώ», απαντά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε ερώτηση της εφημερίδας, «και να μην με έχει ξαφνιάσει ο εκφασισμός, το γεγονός ότι εκπροσωπείται στη Βουλή ένα αντικοινοβουλευτικό, ανοιχτά αντιδημοκρατικό κόμμα. Αυτό είναι που θα έπρεπε να μας ξαφνιάσει και όχι η ενεργοποίηση του Συντάγματος και της Δικαιοσύνης αλλά το γεγονός ότι αυτή πράγματι καθυστέρησε να συμβεί. Η πολιτική δολοφονία ενός Έλληνα πολίτη είναι γεγονός σοκαριστικό. Αλλά είναι εξίσου σοκαριστικό να έχει δολοφονίες αλλοδαπών, πράξεις βίας, απειλές, σωματικές βλάβες. Να έχεις έναν μακρύ κατάλογο σοβαρών ποινικών αδικημάτων».

«Πράγματι η αντίδραση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών είναι καθυστερημένη. Αλλά είναι άλλο η κριτική για την καθυστερημένη αντίδραση και άλλο το να είμαστε έκπληκτοι, αμήχανοι ή και «ένοχοι» επειδή η Δημοκρατία αυτοπροστατεύεται και αμύνεται. Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε τη δολοφονία της Δημοκρατίας επειδή σεβόμαστε τη νομιμότητα της αδράνειας ή την αδράνεια της νομιμότητας και φωνάζουμε, όπως οι Βουρβώνοι, ‘η Δημοκρατία μας σκοτώνει’», τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Σε ερώτηση για το εάν ο κ. Σαμαράς το εννοεί όταν λέει ότι θα ξεριζώσει τη Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν κάνει μία επιλογή, έστω και με καθυστέρηση, όπως λέει, η οποία είναι βαθιά ριζοσπαστική. «Αυτό που γίνεται τώρα σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή είναι μία- με την καλύτερη δυνατή έννοια του όρου- ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», σημειώνει.

«Δεν πιστεύω στη θεωρία των δύο άκρων», επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς για τη δήλωση του πρωθυπουργού πως από τη μία μεριά του πολιτικού φάσματος είναι η Χρυσή Αυγή και από την άλλη και ακραία αντιπολίτευση που ζητεί έξοδο από το ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. «Δεν πιστεύω στη θεωρία των δύο άκρων διότι θεωρώ ότι η βία δεν μπορεί να διαχωριστεί σε επί μέρους άκρα. Δεν τεμαχίζεται. Υπάρχει ένα ενιαίο πρόβλημα βίας, μία ενιαία στάση καθολικής απόρριψης της βίας. Όπως έχει προσφυώς λεχθεί, η βία δεν είναι δύο άκρα, είναι ένα άκρο».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο δεν δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής αστάθειας στη χώρα, «σε πείσμα όσων επιδιώκουν κάτι τέτοιο» , όπως λέει. «Εδώ το ζήτημα είναι πώς αντιδρούν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας , δικαστικά και κοινοβουλευτικά, στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής ή η ίδια η ύπαρξη του φαινομένου αυτού; Τι είναι αυτό που δημιουργεί προβληματισμό; Η αντίδραση και η αυτοπροστασία της Δημοκρατίας ή η απειλή κατά του δημοκρατικού κράτους δικαίου;», διερωτάται.

Σε ό,τι αφορά την Κεντροαριστέρα, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως όλη η Ευρώπη έχει κάνει και συντηρητική στροφή γιατί σε περιόδους κρίσης, όπως αναφέρει, ο κάθε πολίτης επιλέγει λύσεις όσο γίνεται πιο απλές και πιο φυσικές στη ροπή τους. «Η Κεντροαριστερά, η σοσιαλδημοκρατία, η κοινωνική αλληλεγγύη, τα κοινωνικά δικαιώματα είναι επεξεργασίες σε πολύ μεγάλο βαθμό πολιτιστικού χαρακτήρα. Απαιτούν υπερβάσεις. Τώρα είναι η μεγάλη στιγμή για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να παρουσιάσει μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση, για την οποία όμως χρειαζόμαστε και εθνικές κυβερνήσεις, γιατί χωρίς εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορείς να συγκροτήσεις νέο ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων. Γι’ αυτό λέω ότι οι ευρωεκλογές, όπως ακριβώς και οι δημοτικές εκλογές, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, είναι δύο εξαιρετικά πρόσφορα εργαλεία για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια μορφή έκφρασης της δημοκρατικής παράταξης», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου