Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΣΕ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ "ΑΥΘΑΔΕΙΑΣ"

Νέες περικοπές συντάξεων και εφάπαξ, περαιτέρω μειώσεις του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και απαίτηση να μετατραπούν σε απολύσεις οι περισσότερες "διαθεσιμότητες" περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που φέρνουν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τροικας, σύμφωνα με πληροφορίες...

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι με την επιστροφή των εκπροσώπων των πιστωτών στα μέσα Σεπτεμβρίου θα γίνει προσπάθεια η θηλιά της λιτότητας να σφίξει ακόμη περισσότερο. Για το λόγο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου επείγονται για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων της επόμενης δόσης (νέος κώδικας δικηγόρων, αποκρατικοποίηση αμυντικών βιομηχανιών, εξόφληση κρατικών χρεών προς τις εταιρείες ύδρευσης προκειμένου να ιδωτικοποιηθούν, υπαγωγή στο σχέδιο κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του μήνα). Το σκεπτικό είναι ότι...
Αν οι ελεγκτές δεν βρουν καθυστερήσεις και κενά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, θα αποφευχθούν τελικά νέα οδυνηρά μέτρα τους αμέσως επόμενους μήνες.

Με βάση αυτή την προσέγγιση, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χ. Τρικουπη προετοιμάζουν δυο εναλλακτικές στρατηγικές: 

  • Εάν η Τρόικα δεν τραβήξει το σκοινί, ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και δεν εκδηλωθούν άμεσα κοινωνικές εντάσεις τέτοιες που να παράξουν πολιτικές εξελίξεις, τότε θα παιχτεί το έργο "βγαίνουμε από το τούνελ".
  • Εάν η αποτίμηση του δημοσιονομικού/χρηματοδοτικού κενού οδηγήσει σε νέο δάνειο με νέο μνημόνιο και οι εταίροι δεν δείξουν κατανόηση στις κυβερνητικές αγωνίες, τότε θα παιχτεί το έργο "φτάνει πια με την Τροικα". 
Το πρώτο σενάριο υποστηρίζεται θερμά από τον ΥΠΟΙΚΟ Γ. Στουρνάρα ο οποίος δήλωσε πως "βγαίνει ο λογαριασμός" και προανήγγειλε ότι η ύφεση θα κινηθεί τελικά χαμηλοτερα από όσο προβλεπόταν (δηλαδή μόλις 4 τοις εκατό στην έκτη συνεχόμενη χρόνια ύφεσης!). Ο ίδιος προαναγγέλλει επίσης μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού αντί κουρεματος ως εξέλιξη που ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Το οικονομικό επιτελείο διαφημίζει το ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών (18 εκ αναμένεται να είναι ο τελικός αριθμός) και τις τουριστικές εισπράξεις 11 δις ευρώ, παρόλο που αυτά δεν μεταφράζονται απαραιτητα σε ενίσχυση των δημοσίων εσόδων (μέσω είσπραξης ΦΠΑ κ φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών).
 
Το δεύτερο σενάριο είναι δημοφιλές μεταξύ συνεργατών του πρωθυπουργού αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ Βενιζέλος θυμήθηκε τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Γερμανία από την κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο. Η αναφορά του αυτή ερμηνευθηκε κ ως προ μήνυμα μιας νέας κυβερνητικής ρητορειας που μπορεί να αναπτυχθεί εάν η επόμενη γερμανική κυβέρνηση δεν στηρίξει εμπράκτως την ελληνική.
 
Στο Βερολίνο εξακολουθούν να τσακώνονται για το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού  της Ελλάδας, με το spd να μιλά για 77 δις ως το 2020 και τον Β. Σόιμπλε να περιορίζεται στα 10 δις για τη διετία 2015-2016. Η έκθεση για τη γερμανική οικονομία που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο δείχνει ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν 40 τοις εκατό και το ΑΕΠ 2 τοις εκατο, τα έσοδα κατα 8,3 δις ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο και οι άνεργοι περιορίστηκαν στα τρια εκατομμύρια.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει οπωσδήποτε δίκιο ότι η Γερμανία έχει κάνει την κρίση στο Νότο ευκαιρία, όπως πολυ νωρίτερα έχει διαπιστώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η είδηση δεν είναι ότι η κυβέρνηση είδε το φως αλλά ότι κάνει πρόβες πολιτικής αυθάδειας απέναντι στον μέγα δανειστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου