Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η οικονομική καταστροφή της Κύπρου θα προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, ανείδωτες μέχρι τώρα...
 
Γιώργος Δελαστίκ: «Ναι, η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ. Τώρα!»
Στο τέλος της πενταετούς θητείας του Νίκου Αναστασιάδη είναι άκρως αμφίβολο αν θα υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία όπως είναι σήμερα ή αν ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει «πετύχει» τη νομιμοποίηση από τη διεθνή κοινότητα ως χωριστού κράτους των κατεχόμενων από την Τουρκία κυπριακών εδαφών.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Κατηγορηματικός και αταλάντευτος ήταν ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε ένα άρθρο του στους The New York Times, το οποίο προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη: «Ναι, η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ. Τώρα!» ήταν η ξεκάθαρη θέση του. Σαφέστατη και η εξήγηση που δίνει. «Ο λόγος είναι απλός: η παραμονή στο ευρώ σημαίνει μια απίστευτα σοβαρή ύφεση, η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, καθώς η Κύπρος θα προσπαθεί να οικοδομήσει ένα νέο εξαγωγικό τομέα. Εγκαταλείποντας το ευρώ και αφήνοντας το νέο νόμισμα... 


Να πέσει έντονα, θα επιταχύνει τα μέγιστα αυτή την ανοικοδόμηση», υπογραμμίζει ο Κρούγκμαν και συνεχίζει: «Ο προφανής δρόμος γι’ αυτό είναι μέσω μιας μεγάλης υποτίμησης... Το να φτάσει κανείς στο ίδιο σημείο κόβοντας τους ονομαστικούς μισθούς θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και θα επιφέρει πολύ περισσότερη ανθρώπινη και οικονομική ζημιά».
 
Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος δεν διατηρεί ψευδαισθήσεις ως προς το αν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις. «Η πρόβλεψή μου είναι ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συμβεί, ότι η ηγεσία της χώρας θα φοβηθεί το άλμα στο άγνωστο που θα προκαλούσε η έξοδος από το ευρώ παρά την εμφανή φρίκη της προσπάθειας παραμονής στο ευρώ. Αλλά, όπως είπα, νομίζω ότι η έξοδος από το ευρώ είναι τώρα το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει», τονίζει ο Κρούγκμαν, ο οποίος είναι έξω φρενών με την πολιτική που υπαγορεύει στην Κύπρο η τρόικα.
 
«Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, η τρόικα απαιτεί νέα μείζονα λιτότητα, παρόλο που η χώρα υποτίθεται ότι έχει χοντρικά ισοσκελισμένο τον πρωτογενή προϋπολογισμό της. Δεν θα εκπλαγώ αν δω πτώση 20% (!) στο πραγματικό ΑΕΠ», επισημαίνει δυσοίωνα.

Θύμα ευρω-εκβιασμού
Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο στην Κύπρο μετά την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη και των Γερμανών να λεηλατήσουν τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.
 
«Η Κύπρος έχει πέσει θύμα στυγνού εκβιασμού. Με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται, δεν αποκλείεται και η αποχώρηση από το ευρώ», δήλωσε ο διαφοροποιημένος σε πολιτικές θέσεις αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, Νίκος Παπαδόπουλος, γιος του Τάσσου. «Έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας. Η ύφεση θα γίνει βαθύτερη. Αυξάνονται οι φωνές να εξετάσουμε ακόμη και αποχώρηση από το ευρώ», πρόσθεσε.
 
Δεν υπερβάλλει σε όσα λέει περί εκβιασμού της Κύπρου. Ακόμη και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έχει μείνει κατάπληκτο από την ωμότητα των «εταίρων» της Λευκωσίας. «Με άγνωστη μέχρι τώρα οξύτητα, απηύθυνε προς ένα κράτος-μέλος τελεσίγραφο η ΕΚΤ. Αν η Κύπρος δεν υποτασσόταν σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έκλειναν προς τη χώρα την κάνουλα χρηματοδότησης... Στη νησιωτική δημοκρατία δεν απέμενε παρά μόνο μία διέξοδος: έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση», γράφει εντυπωσιασμένο από τη σκληρότητα των Ευρωπαίων απέναντι στους Κύπριους.


Ετοιμάζουν το διαμελισμό
Η οικονομική καταστροφή της Κύπρου θα προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, ανείδωτες μέχρι τώρα. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Οι Γερμανοί οικονομικοί κατακτητές θα ρημάξουν κυριολεκτικά το νησί. «Θα φτύσουν αίμα οι Κύπριοι με το Μνημόνιο», γράφαμε τον Ιανουάριο σε τίτλο άρθρου μας στα «Επίκαιρα», έχοντας κατά νου τι επρόκειτο να συμβεί.
 
Δεν είναι όμως μόνο ο οικονομικός όλεθρος που προωθεί ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, γνωστός πολιτικός και ιδεολογικός υποστηρικτής όχι μόνο του Μνημονίου, αλλά και του κατάπτυστου Σχεδίου Ανάν που αποσκοπούσε να εκχωρήσει ουσιαστικά τα κατεχόμενα εδάφη στην Τουρκία. Η αποδυνάμωση σε βαθμό καταβαράθρωσης της οικονομίας της Κύπρου ανοίγει το δρόμο και για την επιβολή μιας νέας εκδοχής του Σχεδίου Ανάν – δηλαδή για το διαμελισμό της Κύπρου! Έτσι θα μπορέσει ο Ν. Αναστασιάδης να πάρει την εκδίκησή του για τη συντριβή των ανανιστών στο δημοψήφισμα του 2004, μια πανωλεθρία που τον είχε περιθωριοποιήσει πολιτικά για μία οκταετία.

Η ΕΕ καλεί σε... τουρκική λύση!
Δεν πρόκειται για κάποια φρικτή υποψία ή για κάποιο καλά φυλαγμένο μυστικό. Το θέμα συζητείται πλέον ανοιχτά και χωρίς κανένα πρόσχημα.
 
Ένα σοκαριστικό άρθρο των The New York Times την περασμένη Πέμπτη ήταν το ισχυρότερο μέχρι στιγμής σήμα κινδύνου για τη νέα συμφορά που θα καταστρέψει ολοκληρωτικά την Κύπρο, αν όντως υλοποιηθεί. Η αμερικανική εφημερίδα συνδέει, μάλιστα, την προοπτική διαμελισμού του νησιού με την υποτιθέμενη «ευλογία» των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, υποδεικνύοντας ότι ίσως οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι εσκεμμένα οδήγησαν την Κύπρο σε καθεστώς μνημονιακής υποδούλωσης προκειμένου να τη διαμελίσουν και επιπλέον να την υποχρεώσουν να εκχωρήσει ουσιαστικά το φυσικό της αέριο στους Τούρκους!
 
«Αποθέματα αερίου και κυπριακή απομόνωση» είναι ο τίτλος του εν λόγω άρθρου. Αυτό που όμως τα λέει όλα είναι ο υπότιτλος: «Καθώς φθίνουν οι ελπίδες (της Κύπρου) για ενεργειακό κέντρο, κλήση από την ΕΕ για τουρκική λύση»!
 
«Κλήση από την ΕΕ για τουρκική λύση»! Είναι εφιαλτικό.

Η Λευκωσία εκμηδενίστηκε
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς η αμερικανική εφημερίδα συνδυάζει τη διάλυση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με το «πούλημα» της Κύπρου από το Ισραήλ, στο οποίο η κυπριακή και η ελληνική Δεξιά έχουν βασίσει την πλήρη εγκατάλειψη της φιλοαραβικής πολιτικής των δύο χωρών.
 
«Η Κύπρος υποχρεώθηκε να συρρικνώσει έναν τραπεζικό τομέα, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει στη διοχέτευση κεφαλαίων για ζωτικές ενεργειακές υποδομές», γράφουν οι The New York Times και συνεχίζουν: «Τρεις μέρες νωρίτερα, το Ισραήλ –στο πρόσθετο φυσικό αέριο του οποίου βασιζόταν η Κύπρος για να γίνει η ίδια ενεργειακό εξαγωγικό κέντρο– αποκατέστησε τις σχέσεις του με την Τουρκία... Άνοιξε έτσι ο δρόμος για φυσιολογικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας που θα μπορούσαν να περιλάβουν απευθείας συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, παρακάμπτοντας την Κύπρο... Το συρρικνωμένο ανάστημα της Κύπρου “καθιστά απίθανο ένα νέο μεσογειακό ενεργειακό διάδρομο Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας ή την πολιτική ευθυγράμμιση των τριών χωρών”, δηλώνει ο Μάικλ Λι από το γερμανικό Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ... Με τη βομβαρδισμένη κυπριακή οικονομία, ο στόχος της κατασκευής εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου καθίσταται ανυπέρβλητη οικονομική πρόκληση, αφήνοντας στους Κύπριους ελάχιστες άλλες επιλογές πλην της διοχέτευσης φυσικού αερίου στην Τουρκία», υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό και τις προθέσεις της ηγεσίας των ΗΠΑ, έστω και με έμμεσο τρόπο.

Πανευτυχείς οι Τούρκοι
«Η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στις τουρκικές εφημερίδες Star και Habertürk, εννοώντας τις ελπίδες της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού κατά τρόπο συμβατό με τις επιθυμίες της κυβέρνησης Ερντογάν.
 
Τι εννοεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών γίνεται καλύτερα αντιληπτό από το γεγονός ότι στις ίδιες δηλώσεις του ο Νταβούτογλου επανέφερε το θέμα της διχοτόμησης της Κύπρου και της συγκρότησης δύο ανεξάρτητων κρατών στο νησί με τρόπο απροκάλυπτο και κυρίως –αυτό είναι και το νέο στοιχείο– στη βάση της αξιοποίησης του φυσικού αερίου που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ!
 
«Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει πως ο Βορράς ανήκει στους Βόρειους [Σ.Σ. κατοίκους του νησιού, δηλαδή τους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους εποίκους], τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη μπορούν στη συνέχεια να συναντηθούν στην ΕΕ», διακήρυξε ο Νταβούτογλου.

Δεν θα ερωτηθούν
Στο τέλος της πενταετούς θητείας του Νίκου Αναστασιάδη είναι άκρως αμφίβολο αν θα υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία όπως είναι σήμερα ή αν ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει «πετύχει» τη νομιμοποίηση από τη διεθνή κοινότητα ως χωριστού κράτους των κατεχόμενων από την Τουρκία κυπριακών εδαφών.
 
Δεν γνωρίζουμε αν οι Κύπριοι θα αγωνιστούν για να μην τον αφήσουν να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Οφείλουν να γνωρίζουν πάντως ότι αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί το «λάθος» του 2004 – να τους ζητηθεί, δηλαδή, να πουν τη γνώμη τους με δημοψήφισμα. Αυτή τη φορά θα τους επιβάλουν τη διχοτόμηση της Κύπρου χωρίς να τους ρωτήσουν! Με απλή απόφαση της κυβέρνησης, το πολύ πολύ και με απόφαση της Βουλής.
 
Αν πάντως έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα προτιμήσει να παραιτηθεί αντί να υπογράψει το διαμελισμό της Κύπρου, είναι πολύ γελασμένοι. Ο Αναστασιάδης δεν θα παραιτηθεί ποτέ, γιατί κανένας όμοιός του δεν παραιτείται ποτέ. 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου