Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ποια ανταλλάγματα, που καίνε Ελλάδα και Κύπρο, θα ζητήσει η Τουρκία για συμμετοχή της σε ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία... 

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τα ξημερώματα Πέμπτης (ώρα Ελλάδας). Και μπορεί άμεση εμπλοκή της χώρας μας να μην υπάρχει, εμμέσως, όμως, το αποτέλεσμα της την «καίει» κυριολεκτικά. Ο λόγος αφορά στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πληροφορίες που φτάνουν δια της διπλωματικής οδού στην Αθήνα αναφέρουν ότι... 


Οι δύο άντρες θα συζητήσουν κατ' αρχήν τις εξελίξεις στη Συρία και την επόμενη μέρα στην περιοχή.
Όμως, διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα επιμένουν ότι η Τουρκία για να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων που βρίσκονται στην έδρα της, σε ενδεχόμενη επέμβαση στη Δαμασκό, θα απαιτήσει - για μια ακόμα φορά - ανταλλάγματα. Και μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται:
α) η επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, σε μια λογική που θα παραπέμπει στο σχέδιο Ανάν αλλά με χειρότερους όρους για την ελληνοκυπριακή πλευρά
β) η συμμετοχή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ειδικότερα στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου.

Η Λευκωσία, προς το παρόν, αντιδρά και με τις δύο παραπάνω προοπτικές, όμως η Άγκυρα για μια ακόμα φορά στοχεύει στη δημιουργία τετελεσμένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου