Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ

Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν επ' αυτοφώρω έναν Αμερικανό υπήκοο καθώς προσπαθούσε να στρατολογήσει έναν αξιωματικό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών πείθοντάς τον να γίνει πράκτορας της CIA...

Αυτή η  εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που τόσο η αμερικανική όσο και η ρωσική ηγεσία σε επικοινωνιακό επίπεδο προβάλλουν τις κοινές προσπάθειες συνεργασίας στη λεγόμενη καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε μερικές μέρες μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα, ενώ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) Ρόμπερτ Μιούλερ επισκέφθηκε τη Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB),  ο Ράιαν Φογκλ, τρίτος γραμματέας της διεύθυνσης πολιτικών θεμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα... 


Συνελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ μετέφερε «ειδικό τεχνικό εξοπλισμό», μια μεταμφίεση, ένα μεγάλο ποσό χρημάτων σε μετρητά και οδηγίες για τη στρατολόγηση του προσώπου-στόχου του.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι εκλήθη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάικλ Μακφόλ για την υπόθεση, ενώ ένας ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Φογκλ πεσμένο στο έδαφος μετά τη σύλληψή του, φορώντας μια ξανθή περούκα.
Η FSB ανέφερε ότι «ο πράκτορας της CIA Ράιαν Κ. Φογκλ, που εργαζόταν υπό την κάλυψη της θέσης του τρίτου γραμματέα της πολιτικής διεύθυνσης της πρεσβείας, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη» και «οδηγήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία μετά τις αναγκαίες διαδικασίες».
Η συνήθης πρακτική είναι οι διπλωμάτες οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία να απελαύνονται ή να ανακαλούνται.

«Πρόσφατα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάνει πολλαπλές προσπάθειες να στρατολογήσουν υπαλλήλους των ρωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ειδικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν εντοπιστεί και παρακολουθηθεί από τη ρωσική αντικατασκοπία FSB», όπως ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Μακφόλ, πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απαντούσε σε πραγματικό χρόνο σε ερωτήσεις μέσω Twitter όταν ανακοινώθηκε η σύλληψη του διπλωμάτη, αλλά αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις για το θέμα αυτό.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Russia Today» (RT) δημοσίευσε στον ιστότοπό του μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένας άνδρας με το πρόσωπο στο έδαφος, με τα χέρια στην πλάτη να τα κρατάει ένας άλλος άνδρας και ξανθιά περούκα. Σε άλλη φωτογραφία εικονίζονται δύο περούκες, που φέρονται ότι βρέθηκαν πάνω του, τρία ζεύγη γυαλιά, ένας φακός, ένα κινητό τηλέφωνο και μια πυξίδα, μια δεσμίδα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς κι ένας φάκελος που έγραφε ότι προορίζεται σ' έναν «αγαπητό φίλο». Ο διπλωμάτης φέρεται να ήταν έτοιμος να προσφέρει 100.000 ευρώ στον άνθρωπο που ήθελε να στρατολογήσει, ενόψει μιας «μακρόχρονης συνεργασίας».
 
Το συγκεκριμένο γεγονός, ανεξαρτήτως αν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ (αμερικανικά ή ρωσικά), προστίθεται σε άλλα σχετικά, που φανερώνουν ότι πίσω από τα «χαμόγελα» και τους «καλούς τρόπους» των εκάστοτε υπουργών και κυβερνητικών στελεχών στις συναντήσεις κορυφής και στις επίσημες διμερείς συναντήσεις, στην πραγματικότητα διεξάγεται ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ένας αδιάκοπος και πολύμορφος ανταγωνισμός, σε κατασκοπευτικό, διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου