Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΚΥΠΡΟΣ - Ο ΚΛΟΙΟΣ ΣΦΙΓΓΕΙ... ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ

Η οικονομική κρίση στην Κύπρο, οι ανταγωνισμοί στην περιοχή για τους υδρογονάνθρακες, η πρόθεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στο ΝΑΤΟ, περνώντας από τον προθάλαμο, που είναι ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τους αμέσως επόμενους μήνες... 
 
Σύμφωνα με την κυπριακή πλευρά, οι επανέναρξη των συνομιλιών μετατίθενται για το φθινόπωρο. Το πλαίσιο όμως της όποιας διευθέτησης διαμορφώνεται ήδη, με διακριτή την παρέμβαση όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της Τουρκίας. Η τελευταία, μάλιστα, έχει πει ανοιχτά ότι επιθυμεί λύση «τύπου Ανάν» προκειμένου... 
 
Να γίνει συνιδιοκτήτρια των κυπριακών υδρογονανθράκων, διαφορετικά απειλεί με διχοτόμηση.
 
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία εμμένει στη θέση της για νομιμοποίηση της διχοτόμησης στο νησί, είτε αυτή γίνει μονομερώς, είτε επισφραγιστεί με ένα νέο «σχέδιο Ανάν». Τη θέση της υιοθετούν στο ακέραιο οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που δε συγχώρεσαν ποτέ στον κυπριακό λαό την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» το 2004. Οπως δεν συγχώρεσαν στην Κύπρο τη μέχρι τώρα επίμονη άρνηση να εμπλακεί στο ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του γγ της λυκοσυμμαχίας, ότι πρέπει να διευθετηθεί το Κυπριακό, επειδή η σημερινή κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αλλά όχι της Ευρωένωσης, στην οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Ο Ράσμουσεν είπε ακόμα ότι η εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων θα πρέπει να γίνει μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού, ενισχύοντας την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Ολι Ρεν, που συνέδεσε άμεσα την «επίλυση» του Κυπριακού με τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο. Είπε μεταξύ άλλων, ότι αν το Κυπριακό διευθετηθεί άμεσα, θα δώσει ώθηση στην οικονομία του νησιού. Οπως όλα δείχνουν, οι διευθετήσεις προχωράνε «πακέτο», αν υπολογίσει κανείς την αναθέρμανση του Κυπριακού, την πρόθεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη να καταθέσει αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, τις πολυποίκιλες πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία να άρει τα όποια εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας και να κάνει βήματα στη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε κυπριακή ΑΟΖ, υπό την απειλή μονομερών κινήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.
 
Ο ιμπεριαλιστικός κλοιός γύρω από την Κύπρο σφίγγει. Σ' αυτό έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία δηλώνει πως δεν δεσμεύεται από τις μέχρι τώρα συνομιλίες για το Κυπριακό και ταυτόχρονα προωθεί την ενσωμάτωση της χώρας στο Νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Αποδεικνύεται ταυτόχρονα ότι οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κάθε άλλο παρά βοήθησαν τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Φύλλο και φτερό έγιναν οι αυταπάτες που είχαν ή έσπερναν τα κυπριακά κόμματα, ότι η ένταξη της χώρας στην Ευρωένωση και μετά στο Ευρώ, θα ενίσχυε τη θέση της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και θα έφερνε πιο κοντά την επανένωση του νησιού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο λαός μπορεί και πρέπει να αποτρέψει τη διχοτόμηση που προωθούν οι ιμπεριαλιστές, να μην επιτρέψει να μετατραπεί σε θύτη και θύμα στη διαμάχη των μονοπωλίων για τα πετρέλαια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου