Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΞΑΦΝΙΚΗ "ΦΥΓΗ" ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ

Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η ξαφνική αποχώρηση των τριών βασικών αξιωματικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη κυκλωμάτων που προχωρούν σε εμπρησμούς κτιρίων ή δασικών εκτάσεων - Ακούγεται για «άνωθεν παρεμβάσεις» και περίεργες συναντήσεις με θιγόμενους... 

του ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η απομάκρυνση των τριών στελεχών της Πυροσβεστικής αποδίδεται επισήμως σε «προσωπικές επιλογές» ή σε «συνήθεις υπηρεσιακές μετακινήσεις» στα σώματα ασφαλείας.

Ωστόσο ήδη στο παρασκήνιο διατυπώνονται καταγγελίες για «υπηρεσιακές διενέξεις» και «άνωθεν παρεμβάσεις» ύστερα από κρίσιμες δικογραφίες που συνέταξαν οι απομακρυνθέντες αξιωματικοί. Εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι το αρχηγείο της Πυροσβεστικής... 


Σε σχετική ερώτηση του «Βήματος» δεν διέψευσε πληροφορίες ότι προ μερικών εβδομάδων υπήρξε συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματικών της Υπηρεσίας με πρόσωπα τα οποία θίγονταν από τις έρευνες των συγκεκριμένων αξιωματικών του τμήματος που ερευνά την προέλευση των πυρκαγιών.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι τα αποχωρήσαντα στελέχη της ΔΑΕΕ είχαν προϋπηρεσία 7 έως 10 χρόνια στο συγκεκριμένο πόστο και είχαν ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση στη διερεύνηση εμπρησμών.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συνέταξε τους τελευταίους μήνες δικογραφίες για σοβαρές δασικές πυρκαγιές, όπως αυτή στη Χίο που κατέκαψε έκταση περίπου 61.000 στρεμμάτων, αλλά και πολλές ύποπτες πυρκαγιές σε διάφορες επιχειρήσεις.

Μία από τις πιο σημαντικές έρευνες που είχε διεκπεραιώσει η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ο εμπρησμός του πολυκαταστήματος της Sprider Stores στην Ανθούσα τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012. Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο -υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος- συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.

Αρχικά είχε γίνει λόγος για επίθεση από «ομάδα αντιεξουσιαστών» έπειτα από επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ως αντίδραση στην ψήφιση του μνημονίου. Ωστόσο ύστερα από πολύμηνη έρευνα της ΔΑΕΕ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης άσκησε δίωξη για προσχεδιασμένο εμπρησμό κατά της διοίκησης της εταιρείας προκειμένου -σύμφωνα με τις αιτιάσεις- να εξαπατήσει ασφαλιστική εταιρεία. Ως φυσικοί αυτουργοί του εμπρησμού εμφανίζονταν άνδρες της εταιρείας security που είχαν αναλάβει τη φρούρηση του καταστήματος.

Επιστροφή στο... 2007 και στην καμένη Ηλεία
Η αποχώρηση των τριών αξιωματικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου. Στελέχη της Υπηρεσίας μιλούν για «ξαφνικές και περίεργες επιλογές στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Για έναν εκ των αξιωματικών, τον υποδιευθυντή της υπηρεσίας που είχε τη γενική ευθύνη στην έρευνα για τον εμπρησμό στη Sprider όπως και σε άλλες επιχειρήσεις εκδόθηκε αιφνιδιαστικά διαταγή του αρχηγείου της Πυροσβεστικής για τη μετακίνησή του σε περιφερειακή υπηρεσία της Αττικής. Δύο άλλοι ζήτησαν να φύγουν από την Υπηρεσία, μετά και την απόφαση -το ίδιο χρονικό διάστημα- να αλλάξει ο μέχρι τότε προϊστάμενος της ΔΑΕΕ και να τοποθετηθεί ένας άλλος που βρισκόταν στο ίδιο πόστο το 2007, όταν και είχαν καταγραφεί οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία.

Στελέχη της Πυροσβεστικής άφηναν αιχμές ότι υπήρξαν «ραντεβού επιχειρηματιών που βρέθηκαν κατηγορούμενοι από έρευνες της ΔΑΕΕ και οι οποίοι έχουν πολιτικές διασυνδέσεις με ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής». Ως προς αυτό το σκέλος, δηλαδή αν υπήρξαν συναντήσεις θιγόμενων προσώπων και υψηλόβαθμων αξιωματικών, «Το Βήμα» υπέβαλε στους υπευθύνους της Πυροσβεστικής αντίστοιχο ερώτημα. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι «δεν προχωρούμε σε καμία σχετική διευκρίνιση και σε κανένα σχόλιο γιατί πρόκειται για υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου