Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ...ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΣΥΓΝΩΜΗ

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΜΕΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΣΥΓΓΝΩΜΗ" ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤO ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΟ ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ...

ΣΥΜΠΤΩΣΗ Η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ;

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2010, ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για την επίθεση ισραηλινών (Μάιος του 2010) στο τουρκικό πλοίο Μάβι Μαρμαρά και το στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για την Παλαιστίνη, σκοτώνοντας εννέα Τούρκους ακτιβιστές. Ο Νετανιάχου συμφώνησε επίσης να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων. Ο Ερντογάν δέχτηκε τη συγγνώμη του ισραηλινού πρωθυπουργού και... 


Συμφώνησε από την πλευρά του πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει να ομαλοποιηθούν. Η Τουρκία με έκθεσή της στον ΟΗΕ, μετά την επίθεση, είχε καταγγείλει το Ισραήλ. Από τότε οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

«Ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές πως τα τραγικά αποτελέσματα της επίθεσης στο Μάβι Μαρμαρά ήταν ακούσια και πως το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τους θανάτους των τούρκων ακτιβιστών. Όπως επισήμανε ήταν ένα επιχειρησιακό λάθος και ζήτησε συγγνώμη από τον Τουρκικό λαό για τα λάθη που οδήγησαν σε απώλειες ζωών», αναφέρεται.
Η συνομιλία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έγινε με πρωτοβουλία και μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν τις βαθιές σχέσεις συνεργασίας που έχουν με το Ισραήλ και την Τουρκία και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των μεταξύ τους σχέσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Είμαι αισιόδοξος πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει μια βαθύτερη συνεργασία για αυτό το θέμα αλλά και για άλλες προκλήσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΙΣΡΑΗΛ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένζαμιν Νετανιάχου είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς συνεχάρη τον κ. Νετανιάχου για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην επικοινωνία συμφωνήθηκε επίσης η διεξαγωγή Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου (G to G) Ελλάδος- Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα και θα προετοιμαστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου